Виолета Донева: Никога г-н Гешев не е правил никакво действие срещу г-н Пеевски

28012

За съжаление живеем в интересни времена, каза в „Студио Актуално“ по повод наложените по закона „Магнитски“ санкции на Пеевски, Божков и Желязков Виолета Янкулова-Донева от политическото ръководство на формация ДЕН и преподавател по туризъм в Нов Български университет.

Американското посолство ни предложи възможност да решим един от най-големите си проблеми и за съжаление отново сме свидетели как пак държава, която е чужда за нашето общество се намесва във вътрешната ни политика с цел да реши грандиозния ни проблем, в който ние се намираме от 30 години насам. Истината е, че на тема корупция ние се въртим в затворен кръг и не виждам как ще излезем от него.

Защото закона „Магнитски“ ще наложи санкции на тези лица и санкциите ще превърнат възможността тези хора да упражняват бизнес в изключително трудна. Но какво ще помогне това на българското общество? То ще понесе най-голямата щета, защото това действие ще се отрази на имиджа на България. На световния ни имидж и на имиджа ни в Европейския съюз. От три дни България е във всички световни медии, Европейският парламент ще изпрати група за наблюдение в България, която да установи нивата на нашата корупция, предстои ни доклад за върховенството на закона, който едва ли ще бъде толкова симпатичен. Аз нямам доверие на главния прокурор и на г-н Цацаров, че ще ни свършат домашната работа. Необходимо беше много преди г-н Гешев да стане главен прокурор да се проверява Пеевски. Българските граждани излизаха и протестираха срещу г-н Пеевски много пъти.

Никога г-н Гешев не е правил никакво действие срещу г-н Пеевски, дори проверка. Нещо, което в България си знаем много отдавна, стана тема в световните новини и слава Богу. Това е някаква надежда, че е възможно нещо да се случи, но за да се случи трябва много институции да се нагърбят с отговорност, че ще се свърши до край, ще проверят абсолютно всичко и ще образуват дела. Единственият осъден за корупция политик в България се нарича Десислава Иванчева. Не знам каква е нейната вина и мащаба на нейната корупция в сравнение с това, за което се говори в момента. Това е грабеж на нашите свободи, на нашата инициатива. Начинът, по който ни се спира инициативата сега е наложените санкции и влошения имидж. Начинът, по който ни се спираше инициативата досега е размерът на бизнеса на санкционираните лица, който беше такъв, че хората не можеха да изразят дори намерение за бизнес на някои места, защото имаше инвестиции от тези хора на тези места и нямаше адекватна конкурентна среда. И в областта на туризма това е най-видно.

Виолета Янкулова: Хората вече ще се замислят дали ще почиват с още 500 души на едно място (ВИДЕО)

Правителството предложи икономически мерки, които имаха добро намерение. Тези мерки обаче не бяха много детайлни, защото кабинетът иска...

Санкциите ще се отразят имиджово на икономиката ни, защото чуждите инвеститори, при тези новини в световните медии, моментално, дори и да са имали намерение да правят инвестиции в България, ще се замислят дали сега е моментът за това. Второ, самите банки, които оперират капиталите на фирмите, ще трябва да оперират с този черен списък и да си отварят очите, защото ако някоя от тези 64 фирми и някое от тези лица се опита да извърши каквато и да е операция, нашите банки са в договор, който ги задължава да работят по закона „Магнитски“. Освен това тези лица не могат безкрайно да живеят в Обединените арабски емирства, защото емирствата са зависими от САЩ.

В отговор на въпроса кой според нея е действащият политик, купен от Валсил Божков, Виолета Донева каза: „Г-н Божков даде няколко интервюта, не знам къде е истината, има прокуратура, която трябва да каже. Но вероятно, след като това се е случвало в последните 10, 15, 20 години, очевидно в последните 10 години ние знаем кой. Божков в момента е обект на санкция и съдът е този, който трябва да се произнесе. Истината е, че г-н прокурорът не направи нито една проверка и по сигнали срещу г-н Борисов, не направи нито една проверка срещу г-н Пеевски. Единственото, което направи, е една акция срещу Божков и смяташе, че обществото ще се задоволи с това. Аз лично смятам, че нашето общество, включително и благодарение на американците, трябва да си отвори очите широко".

Още – във видеоматериала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика