АБВ излезе с резолюция за критичното състояние, в което се намира държавата

24168
АБВ излезе с резолюция за критичното състояние, в което се намира държавата
Снимка: БГНЕС

АБВ, която днес беше учредена като партия, излезе с резолюция, в която изразява “дълбоката си тревога от критичното състояние, в което се намира обществото и държавата“. Според лявата сила кризата в управлението, политическите партии, институциите и политическата система като цяло е достигнала опасен предел.

Текстът на резолюцията гласи:

Първанов беше избран за председател на АБВ, поиска президентска република

На връх рождения си ден Георги Първанов (президент на България 2002 - 2012) бе избран от Учредителната конференция на АБВ за председа...

АБВ изразява дълбоката си тревога от критичното състояние, в което се намира обществото и държавата. Особено тревожно е състоянието в такива невралгични сектори като финансите, енергетиката и здравеопазването – пред опасност от финансов колапс са изправени институции от ключово значение за стабилността на държавата, каквито са НЕК и НЗОК. Опасната задкулисна игра с банковата система и негативните тенденции в изпълнението на приходната част на бюджета очертават сериозни рискове пред финансовата стабилност.

Кризата на доверието в управлението, политическите партии, институциите и политическата система като цяло достигна опасен предел. На този фон особена тревога предизвиква продължилият прекалено дълго блокаж на парламента и институциите. Той продължава на практика още от създаването на това правителство, но се задълбочи особено много през последните седмици след изборите за Европейски парламент.  

АБВ изразява силна загриженост за стабилността на финансовата система в България и неадекватната реакция на институциите, която задълбочава опасностите пред страната. Надеждата, че крайно неприятният случай с КТБ е изолиран и единичен факт за иначе стабилната банкова система, само за няколко дни се разсея от бързо развиваща се действителност. Отново хиляди вложители, този път в друга банка, са на опашка пред офисите в цялата страна, в очакване да изтеглят своите пари.

Основната вина за това, което се случва, носят институциите. Те са слаби или въобще отсъстват. Още след поставянето на КТБ под особен надзор, АБВ алармира, че иниституционалната реакция на атаката по отношение на банката беше изключително слаба. БНБ направи изявление късно и неубедително, правителството остана невидимо, Комисията за финансов надзор беше безмълвна, някои медии раздухваха паника и напрежение. Прокуратурата стана активен фактор, като отстрани ръководителя на банковия надзор, с което засили страховете но хората. Със своите действия и бездействие всички тези институции носят отговорност за това, което се случва в банковата система.

Днес ние отново заявяваме с огромна загриженост, че разклащането на банковата система създава риск за същуствуването на валутния борд и на цялата финансова и икономическа стабилност. Безспорно в България има хора, които биха искали да минем отново през инфлация, която ще изчисти голяма част от дълговете, които са натрупали. Институциите носят своята отговорност това да не бъде допускано. След 1997 г. българските гражани не трябва да бъдат подлагани отново на ново обедняване, загуба на доходи и спестявания и на програмите на МВФ.

Калфин: Против сме сключването на споразумение с МВФ

Не Европейският съюз ни решава проблемите. Проблемите на България се решават в България от българските институции, а българските инстит...

Приветстваме постигането на договореност на провеждане на предсрочни парламентарни избори на 5 октомври 2014 г. Съжаляваме, че тези избори ще се проведат без промени в Изборния кодекс, за които ние настояваме – въвеждане на смесена избирателна система с половината депутати избрани мажоритарно, ограничаване на възможностите за манипулация на избирателите и на изборите.

Настояваме за незабавна оставка на правителството, което допринесе за финансовата дестабилизация. Не приемаме нови размити отговорности. Служебното правителство се назначава от президента и той носи отговорност за неговата работа.

Споразумението между БСП, ГЕРБ, ДПС, ББЦ те да определят състава на служебния кабинет е не само противоконституционно, но отново прикрива отговорностите.

Изразяваме остро несъгласие с призивите на лидера на ГЕРБ за спешно сключване на споразумение с МВФ. В България има достатъчно ресурси, включително за пазарно кредитиране, които са достатъчни за сегашната криза. Политиците трябва да се съсредоточат към нейното ограничаване.

Доколкото става дума за мандатоносителя на сегашното управление, не може да не предизвиква тревога у нас и случващото се с най-голямата партия вляво. Тоталната морална и политическа криза в БСП, неспособността на нейното ръководство да оцени реалностите, не само оказва допълнително негативно въздействие върху обстановката в страната, но и изправя левицата пред опасността да загуби влиянието си като значим фактор в обществено-политическия живот. АБВ е ясна алтернатива на политическата безизходица в левицата и на проваления управленски мандат и изминалите месеци напълно доказват това.

Първанов: АБВ няма да си партнира с ДПС

Идеята за коалиционното управление е израз за разбирането на друг модел на управление. Интеграционен модел на управление, модел на заси...

Като имаме предвид тревожните процеси и кризисната обстановка в страната, делегатите на учредителната конференция на АБВ се обединихме около следните позиции и решения:

Първо, реалната развръзка от създалото се патово положение и блокаж на институциите е провеждането на предсрочни парламентарни избори. Основен критерий и изискване при изборите е те да се подготвят и проведат при максимална прозрачност, равнопоставеност и демократичност. Служебното правитество трябва да се съсредоточи върху укрепване на финансовата стабилност и подготовката на предстоящите избори.

Второ, Коалицията АБВ да се яви самостоятелно на изборите. Даваме мандат на ръководните органи на партията да съхранят и разширят предизборната коалиция АБВ и да създадат всички предпоставки партия АБВ да се утвърди като нейно ядро.

Обръщаме се към БСП с призив да преустановим конфронтацията – нека всяка от двете партии и коалиции да работят на своята нива, да се опитат да привлекат максимално широка подкрепа. Нашият основен опонент не са левите партии, а десницата и ГЕРБ.

Трето, АБВ призовава основните политически партии и фигури в страната да се обединят около Декларация за национално възстановяване. В нея да се очертаят конкретни мерки за укрепване на държавността и за реформи в основни сектори като образование, здравеопазване, структура на икономиката, демографска политика, борба с бедността. АБВ е готово да участва в подготовката на подобна декларация. В периода до изборите да се създат всички необходими предпоставки за ефективно функциониране на държавните институции и решаване на най-неотложните проблеми на хората и държавата: подготовка на бюджета за следващата година, стабилизиране на финансите и банковата система, решаване на неотложните проблеми в енергетиката, здравеопазването и образованието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com