Плевнелиев: Тези избори са различни

18794
Плевнелиев: Тези избори са различни
Снимка: БГНЕС

 

В Деня на Съединението, който е втори от началото на предизборната кампания, президентът Росен Плевнелиев призова за смирение, позитивна кампания и масово участие на българските граждани в предсрочните избори на пети октомври. Той изказа съболезнованията си на жертвите на природните бедствия и увери , че целият ресурс на държавата ще бъде насочен към бедстващите региони, информира БНР.

В изявлението за началото на предизборната кампания държавният глава изтъкна, че България се нуждае от стабилност - обществена, политическа и финасова. Не е важно кой ще победи, а е необходима институционална стабилност и спокойствие в държавата, каза държавният глава. Според него тези избори са различни.

Президентът след консултациите: Банките са стабилни, изборите ще са на 5 октомври

Политическите партии и институциите декларират решителност и готовност за осигуряване на необходимия ресурс и осъществяване на всички м...

Плевнелиев коментира: "Днес вече добре знаем кой срещу кого е и срещу какво е. Кой с кого никога не би се коалирал. Посочено е всичко лошо. Очернен е всеки опонент. Политиците трябва да се обединят около необходимостта да подкрепят дългосрочни приоритети и извършат неотложни реформи, за да гарантират стабилност, икономически растеж и благополучие в държавата".

Държавният глава призова гражданите на 5 октомври масово да гласуват, за да се гарантира честността на вота. Той добави: "Сега някои може би се готвят да купуват гласове, други разчитат на т.нар."корпоративен вот", трети се опитват да намерят най-добрия компромат, да съчинят най-шумния скандал, но всички тези усилия са обречени на неуспех, ако на 5 октомври българските граждани гласуват масово. Гласувайте честно и с разум!".

Плевнелиев изрази надежда, че политическите партии ще използват кампанията, за да представят своите идеи и решения за развитието на страната. Той апелира партиите да поемат ясни ангажименти и да демонстрират коректен подход и политическа воля за постигане на широко политическо съгласие. „Свикнахме в началото на всяка кампания участниците да декларират, че ще бъде позитивна и добронамерена. За съжаление, нито една от последните кампании не бе пощадена от компромати, взаимни обвинения, сигнали до прокуратурата”, посочи той, цитиран от "Фокус".

Според Плевнелиев смисълът на кампанията не е да се окаляме един друг и по този начин се подценява българския избирате. „Гражданското общество е активно като нашите сънародници много добре разпознават и ще накажат предизборните трикове, и тези, които ги използват”, каза още Плевнелиев.

Изборите - между откъсването от политиците и клишетата

Има едно безнадеждно откъсване на политиците от живота на хората. Въпреки това не вярвам предстоящата предизборна кампания да бъде вяла...

Най-неотложните реформи, повтарям още веднъж, са за работеща и справедлива съдебна система, пенсионна реформа, реформа в здравеопазването, реформа в сектор „Енергетика“, в сектор „Сигурност“, реформа в образованието, административна реформа, подчерта Плевнелиев. Според него ако тези реформи не бъдат извършени от новото 43-то Народно събрание, децата ни ще платят много висока цена за това.

Президентът апелира към политическите партии да поемат ясни ангажименти и дадат решения за реформи, както и да демонстрират коректен подход и политическа воля за постигане на широко политическо съгласие отново споменавам думата реформи, "защото без тях няма да минем", информира прессекретариатът на държавния глава.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com