В ЦИК има 80 сигнала и 40 жалби за нарушения в изборния ден, активността е 19,05%

12256
В ЦИК има 80 сигнала и 40 жалби за нарушения в изборния ден, активността е 19,05%

В Централната избирателна комисия (ЦИК) са постъпили около 80 сигнала и 40 жалби. Това каза говорителят на Централната избирателна комисия Александър Андреев, на втория за деня брифинг. "От тях са разгледани, до момента, 63 сигнала и 32 жалби. В момента тече заседанието на ЦИК, на което се разглеждат останалите сигнали и жалби. Няколко групи са съществените нарушения, за които сме сигнализирани. На първо място, това е нарушение на секционните избирателни комисии, по отношение на изборния процес, а именно покaзването на вота. В една от секциите в район Видин, е говорено на влашки. След това нещо, е взето решение на районната избирателна комисия, че членовете трябва да говорят на български език. Има сигнали за купуване на гласове в Стара Загора, в Хасковско и във Видин. По тези сигнали, сме уведомили районната избирателни комисия и са препратени към прокуратурата за извършване на необходимите проверки, за да предприемат действия, ако е налице престъпление. Има нарушение по предизборната кампания и неправомерна агитация в деня на вота. Изпратени са по компетентност жалбите и сигналите от районната избирателна комисия, която е предприела действия за снемане на тези агитационни материали, които са поставени в нарушение. Дванадесет броя сигнали сме получили по отношение на обявяване на резултати в различни интернет сайтове. В някои от тях е установено, че наистина има нарушение и в тези 5 сайта са изпратени писма, за да бъде свалена информацията. Има нарушаване на правата на наблюдателите, които са били в изходните помещение, без да се легитимират по съответния начин и бадж, който е предвиден по образец на ЦИК, съгласно нашите решения. Получихме доста сигнали, че избирателите срещат затруднение при сгъването и отразяването на вота”, каза той.

Към 13,00 часа по данните, които са постъпили в ЦИК, избирателната активност е 19,05%, стана ясно още на брифинга. "Сравнено с изборите за Европейския парламент през 2009 г., когато са били 19.29%, активността е приблизително еднаква. В момента от секциите извън страната сме получили данни от Франция, където са гласували 585 избиратели. В Афганистан, в секцията в Кабул са гласували 41 избиратели. Най-висока е избирателната активност все още в район Бургас, където е 36,63%, съответно са гласували 68 503 избиратели. Най-ниската активност е в район Русе – 13,38%, 28 800 избиратели. Данните за София са между 15% и 17%. В 23-ти район в София – 17,56%, 67 798 избиратели; 24-ти район – 16,04%, 54 058 избиратели; 25-ти район – 15,76% - 56 973; 26-ти район Софийски – 19,94%, 41 456 избиратели”, каза Александър Андреев.

ЦИК: 17,53% е избирателната активност в страната към 13,30 часа

17,53 % е избирателната активност в страната към 13,30 часа, на базата на постъпилите данни към момента. Най-високата избирателна актив...

За избирателите е важно да знаят, че бюлетината трябва да е сгъната така, че да не се разкрива тайната на вота. Това каза говорителят на Централна избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова. “Когато влиза да гласува, избирателят получава от секционната избирателна комисия бюлетина, която е прегъната на две до долната черна линия, и така се подава на избирателя. Избирателят влиза да гласува с така подадената бюлетина. След като отбележи своя глас, той я сгъва по същия начин, но може да я прегъне още веднъж, като препоръчваме, добре да се притиснат краищата, за да не може да се отваря бюлетината. С така сгъната бюлетина, избирателят излиза, подава я на секционната избирателна комисия, да постави втория печат на съответното място, и да може комисията да откъсне номера на бюлетината, който се поставя в специална кутия. Избирателят пуска в избирателната кутия бюлетина, от която са отстранени каквито и да било номера, т.е. не може да се разкрие тайната на гласуването. Дори избирателят да я прегъне още веднъж, за по-голяма сигурност, това не означава, че бюлетината е недействителна, и секционната избирателна комисия не бива да връща избирателите да разгъват и сгъват бюлетината по някакъв друг начин. Най-важното е вотът да е скрит и да е достъпен този номер за откъсване, без да се налага отваряне на бюлетината”, каза Камелия Нейкова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com