Задължително гласуване и членство в банковия съюз на ЕС, категоричен е Калфин

11698
Задължително гласуване и членство в банковия съюз на ЕС, категоричен е Калфин
Снимка: АБВ

Необходимо е да гласуваме задължително. Такова мнение изказа водачът на евролистата на АБВ Ивайло Калфин по време на среща – дискусия с граждани на Стара Загора.

Той е категоричен, че гласуването трябва да бъде задължително – след като си част от държавата, трябва да гласуваш, обясни евродепутатът. Според Ивайло Калфин в момента избирателната система е такава, че дава възможност политическото статукво да се поддържа от икономически интереси. А поддържниците на статуквото нямат интерес от масово гласуване.

Калфин: Украйна години наред ще бъде нестабилна и ние ще сме потърпевши от липсата на "Южен поток"

„Южен поток” е важен проект, който предишното правителство неглижира, а настоящото отказва да работи по него. Това заяви ...

Няколко промени са необходими в избирателната система – задължително гласуване, електронно гласуване смяна на избирателната система, свързана с мажоритарния избор на депутатите – поне половината от тях да бъдат мажоритарно избрани, трябва да бъде подложен на дискусия и броят на депутатите и намаляването на партийните субсидии, категоричен е Ивайло Калфин.

На поставен въпрос за въвеждане на образователен ценз за гласуване Калфин обясни, че е против ограничаването на правата на когото и да било в Европа и на какъвто и да е принцип.

Калфин засегна и друга интересна тема - по-тясната ни европейска финансова интеграция. България трябва да участва в Европейския банков съюз. Нашият банков сектор не е независим, 80% от банките са от еврозоната, посочи Калфин.

Новоизграждащият се банков съюз в Европа въвежда общ надзор, общ фонд за преструктуриране на банки и това, което следва – общ гаранционен фонд, обясни евродепутатът. Много е важно какво решение ще вземе България по въпроса дали участва или не участва в този съюз. „Искаме ли ние да сме съпричастни – това означава  да правим вноски в тези фондове, това обаче означава да бъдем защитени, ако български банки пострадат”, допълни Калфин.

Калфин: Вредата от ГЕРБ за икономиката остана и при сегашното управление

България няма цел по отношение на икономическото си развитие. Това заяви на пресконференция във Велико Търново водачът на листата на А...

В интерес на България е да участва в банковия съюз на Европа. „Централната банка обаче не иска да чуе за това. Тя казва – ние сме  стабилни, не ни закачайте. Според мен е грешка стратегически България да не участва. Но ето една тема, която трябва да се обсъжда на европейски избори”, заключи Ивайло Калфин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com