Изборната картина - сигналите за нарушения и купуване на гласове валят

5440
Изборната картина - сигналите за нарушения и купуване на гласове валят
Снимка: БГНЕС

Комично-трагично-сатирично-гротескно - така протичат местният вот и националният референдум относно електронното гласуване.

Според официална информация, до 12:00 часа днес (25 октомври) прокуратурата е образувала 92 досъдебни производства за нарушаване на политическите права на гражданите при провеждането на местните избори и националния референдум. Едно от производствата е в Несебър - за купуване на гласове. В Обзор пък има огромна опашка, заради докарани да гласуват "пришълци", по думи на местни пред bTV. По данни на различни партии става въпрос за 1200 души с временна регистрация! Образуваните към момента преписки са 777. Три лица са с ефективни присъди за лишаване от свобода, като за две от тях наказанието е наложено след одобрено от съда споразумение с прокуратурата.

Сидеров блесна и в изборния ден

"Росен Плевнелиев да си я навре отзад" - с тези думи и със скъсана бюлетина лидерът на "Атака" Волен Сидеров изразил отношението си към...

Днес главният прокурор поиска от ЦИК още един имунитет на кандидат за кмет - село Голямо ново, Община Търговище. С това броят на поисканите имунитети на кандидати за кметове и общински съветници става 10, припомня БГНЕС.

И още сигнали

Раздаване на бюлетини с предварително откъснати серийни номера, агитация пред секциите и струпване на хора в тях има в село Осетеново, където според председателката на ОИК Цанка Христова има и опити за контролиране на вота, съобщава "Хоризонт".

В село Габарево кандидат за кмет е отбелязвал по списък кой е гласувал за него, а в село Александрово - кандидат за кмет на община Павел баня беше спрял луксозния си автомобил пред училището за респект, потвърждава репортер на Actualno.com.

Калоян Паргов: Гласувам да започнем борба срещу бедността

Днес гласувам затова, да започнем борба срещу бедността. Не трябва да има бедни и богати квартали. Изобщо не трябва да има бедни кварта...

В Александрово се очаква да пристигне и представител на ОИК от Павел баня, който да установи защо, когато избирателите пускат своите бюлетини за кмет на кметство и община, както и за общински съветници, бюлетините се разтварят и техният вот става видим.

В с. Манолово е подаден сигнал за купуване на гласове. След като журналисти отидоха да проверят на място за какво става дума, бяха пропъдени с викове, предаде БГНЕС. След като журналисти отидоха да проверят на място за какво става дума, бяха пропъдени с викове от кандидата за кмет Мурат Муллаахмедов. „Оставете ни на мира, след края на изборния ден ще ви дадем информация за каквото искате”, заяви той. На въпрос „Гоните ли ни?”, той отвърна „Да, гоня ви”. На изпроводяк група хора пред изборната секция изпратиха журналистите с мощно „у-у-у-у”.

От общинската избирателна комисия заявиха, че имат срив в системата, която не им позволява връзка със служба ГРАО и ЦИК.

От "Прозрачност без граници" съобщиха пред БНР, че нарушенията на изборния процес са безброй и различни по вид. "Имаме случай, в който във варненска секция комисията не насочва изобщо избирателите към факта, че има гласуване и за референдум. Имаме случай с гласоподавателка, която изрично си е поискала, след като е гласувала, да гласува за референдум и не е била допусната отново да гласува в тъмната стаичка и се е наложило да попълва бюлетина пред комисията", разказа Калин Славов от "Прозрачност без граници". 

В Гърмен и в Хасково - ромите масово гласуват

Масово струпване на роми от квартал "Кремиковци" имаше в Гърмен. Ромите дори настояваха да влизат по трима души, защото били неграмотни...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com