Плевнелиев: Нека денят за размисъл да мине без манипулации и взаимни обвинения

4672
Плевнелиев: Нека денят за размисъл да мине без манипулации и взаимни обвинения
Снимка: БГНЕС

Призовавам политическите сили да уважим българския народ, като му предоставим един истински ден за размисъл – без манипулации, взаимни обвинения и провокации. Това каза президентът Росен Плевнелиев в изявлението си по повод предстоящите местни избори в неделя, излъчено по БНТ и БНР.

„Предстоят местни избори, а за първи път в нашата най-нова история съвместно с тях ще се проведе и референдум. Нека покажем, че сме научили уроците от близкото минало, когато скандали съпътстваха дори и деня за размисъл на българските граждани. Както стана ясно, от този подход губят всички, но преди всичко се губи доверието на хората, а то е най-ценният ресурс за всеки политик и всяка държава”, заяви държавният глава.

Плевнелиев заплаши с вето върху бюджета

„Очаквам бюджетът за отбрана през 2016 година да бъде не по-малко от 1.33% от БВП. Очаквам отбраната да бъде ясно заявен приори...

Плевнелиев бе категоричен, че застава зад пряката демокрация, която предоставя допълнителни, неизползвани досега възможности, които със сигурност ще обогатят демократичния модел в страната. „Сега всичко зависи единствено от нас, милионите гласоподаватели – от нашата активност, от нашата отговорност и позиция за случващото се в държавата. Добра или лоша, активна или не, предизборната кампания е вече зад гърба ни. Остава един ден за размисъл и всичко идва в нашите ръце. В този ден нито един от нас няма да бъде обикновен избирател на лявото или дясното, надявам се и да не бъде пасивен гражданин, който с равнодушие и липса на позиция да се дистанцира от политическия живот в страната”, посочи президентът.

По думите му тази неделя всеки българин може да гласува за добър стопанин на своето населено място. „Тази неделя всеки от нас има в ръцете си още една много важна бюлетина, тази за референдума, с която да заяви недвусмислено желанието си да бъде част от решенията за България и да бъде чут. Нека използваме тази възможност като докажем, че българското гражданско общество е активно, разбира проблемите, дава решенията и изисква резултати”, каза още в изявлението си Росен Плевнелиев.

"Наслушахме се на месии, на популисти с радикални решения, на политици, които отричат всичко постигнато и предлагат всеки път да почваме отначало, а всъщност разчитат на пасивността на гражданското общество. Тази неделя обаче имаме реален шанс да подобрим съществуващия демократичен модел. Шанс да изграждаме сами институциите, вместо да бъдем пасивни”, категоричен бе Плевнелиев.

Според него конкретният въпрос за референдума е ясен и сам по себе си изключително важен, защото е въпрос за това, как българският народ да излъчи своите представители. „Но има и още един въпрос – ще има ли в България референдуми по принцип или отново ще дадем възможност на политическите сили да се състезават по популизъм, вместо да чуят народа”, запита Плевнелиев.

КСНС ще заседава в първата половина на ноември

В първата половина на ноември месец Консултативния съвет по НС ще заседава, а темата ще бъде свързана с геополитическите промени. Тов...

Държавният глава бе категоричен, че не е вярно, че референдумът е осакатен, че се е обезсмислил и че няма да успее. „Този път обаче е различно, защото референдум на 25 октомври ще има и всичко ще е в нашите ръце. Уверен съм в мъдростта на българския народ и в това, че няма да пропуснем този шанс да променим правилата за добро. Нека най-после дадем път на пряката демокрация в страната - излезте и гласувайте по съвест. Гласувайте заради собственото си право да бъдете питани и да бъдете чути от политиците. Бъдете активни”, призова Росен Плевнелиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com