X
 
 

Иванчева: Погазват Изборния кодекс, за да ме спрат *

2714 2
photo of Иванчева: Погазват Изборния кодекс, за да ме спрат *
Снимка: Ива Иванова/ Аctualno.com
Бившият кмет на район Младост Десислава Иванчева се оплака, че институциите ѝ правят всякакви спънки и дори нарушават Изборния кодекс, за да провалят участието ѝ в предстоящите европейски избори.

"Погазват се закони, за да бъда спряна като независим кандидат за Европейските избори, така както бяха погазени закони, за да бъда отстранена като кмет на "Младост", пише тя в отворено писмо до своите симпатизанти и медиите.

В текста Иванчева разказва как е ограничавано участието ѝ в предизборните дебати по БНТ, а на хора от кампанията ѝ е било забранено да заемат нейното място в студиата. На застъпниците ѝ пък е отказвано да се регистрират в някои районни избирателни комисии.

Иванчева е свободна за предизборна обиколка, Банева с проблеми в кандидатурата си

Поставената под домашен арест бивша кметица на "Младост" Десислава Иванчева е пусната от съда да прави кампанията си за евроизборите. З...

Публикуваме целия текст на писмото, без редакторска намеса:

„Приятели,

За пореден път законите в България нямат стойност, биват погазвани с някакви измислени удобни разпоредбички и решения на комисии. Подмяната на вота тръгна с брутално погазване на правото и явно страхът от мен е толкова голям, че дори са изпратени инструкции по места. И се погазват закони, за да бъда спряна като независим кандидат за Европейските избори, така както бяха погазени закони, за да бъда отстранена като кмет на „Младост”.

Вчера ни отказаха регистрация на застъпници, които да следят за провеждането на честни избори. Във Варна и в комисията на 24ИР в София ни обявиха, че сме изпуснали срока. Наложи се да искаме съдействие в ЦИК, от там да звънят в съответните РИК и да им наредят да приемат листите със застъпници. След доста загубено време, това се случи. И накрая дойде не Костинброд, а Пловдив. В комисията бяхме в 17:01. Леличките обявиха че няма да регистрират застъпници, защото ЦИК излезли с инстуктивно решение да се приемат списъци до 17:00 часа три дни преди изборите. Отказът може да го намерите на сайта на 16РИК Пловдив като решение №73-ЕП.

И сега изненада. Сигурно знаете, че Кодексът е изключително силен нормативен документ, който при разминавания се налага над всякакви други решения и дори над законите. А в чл. 118 на Изборния кодекс пише следното „Застъпниците се регистрират до изборния ден”. В допълнение на сайта на ЦИК стои т.нар. хронограма, приета с тяхно решение. Според която „РИК регистрира до изборния ден застъпниците на кандидатските листи и им издава удостоверения” и е отбелязан крайният срок 17.00 ч. на 25.05.2019 г.

Коя е Деси Иванчева?*

Останаха броени дни до 26 май, когато всички ние, избирателите, ще решим кого да изпратим, да представлява нашите интереси в Европейски...

Ще ви разкажа за още малко перипетии. Довечера по БНТ ще бъде излъчен безплатния ни предизборен клип. В него бяхме подготвили изненадващ край: „Купуването и продаването на гласове е престъпление. Гласуването за статуквото също”. От медията ни наредиха да махнем изречението за статуквото. А в чл. 183 ал. 2 от Изборния кодекс се казва, че в „аудио- и аудио-визуалните материали тази информация се съдържа като недвусмислено и разбираемо послание”. Никъде не е отбелязано, че трябва да е последно изречение.

Искате ли още. Знаете, че съдът ме пусна да участвам само в два диспута в регионалните центрове на БНТ. Заради домашния ми арест в дискусиите по БНР се явяваха момичетата и момчетата от „Непослушните”. За да ви информират, защо се кандидатирам за тези избори. По БНТ не бяха допуснати, основанието бе споразумение, подписано между вече бившия директор и няколко партии, според което само кандидати може да се явяват. Сами се сетете, за кого е направено това добавяне, само ще ви напомня, че тогава бях зад решетките.

Разбирате ли сега, как цялата машина е задействана, за да бъда спряна. Законите не се спазват. Репресията е навсякъде. На всичко това трябва да сложим край и зависи от нас. Няма да ви агитирам да гласувате за мен, с №11 в бюлетината. Само ще ви помоля - гласувайте! Гласувайте за този, който е спечелил доверието ви.

Искрено Ваша Десислава Иванчева“

* Платена публикация в рамките на предизборната кампания за вота за Европейски парламент

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Реакциите на всяка зодия в конфликтна ситуация

Конфликтите са нещо, с което се сблъскваме ежедневно. Без значение дали става въпрос за спор с колега, роднини или просто проблми с трафика, конфликтите...