X
 
 

Десислава Иванчева оспорва законността на избора на евродепутати от ДПС

2123
photo of Десислава Иванчева оспорва законността на избора на евродепутати от ДПС
Снимка: Ива Иванова/ Аctualno.com
Пленум на съдиите от Върховния административен съд ще се проведе на 12 юни. Той се свиква във връзка с постъпила жалба от отстранения кмет на столичния район „Младост” Десислава Иванчева,

Самата тя участва на изборите за член на Европейския парламент на 26 май.

Биляна Петрова: Заплашиха ме с убийство, защо никой не разследва сигнала?

Кога ще се разследват сигналите, които ние с г-жа Иванчева сме пускали? Подадох сигнал за заплаха за убийство срещу мен. Не знам до арм...

Иванчева оспорва законността на избора на Атидже Байрямова Алиева - Вели и Искра Димитрова Михайлова - Коларова, и двете от листата на "ДПС", обявени от Централната избирателна комисия за евродепутати.

Върховните съдии трябва да вземат решение дали да бъде сезиран Конституционният съд с мотивирано искане да се произнесе по законността на избора на член на Европейския парламент от Република България.

Според Десислава Иванчева зачетените от ЦИК заявления на Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски да оттеглят по същество съгласието си за участие в изборите след провеждането на самите избори представлява институционално легитимиране на злоупотребата с пасивното избирателно право и с демократичните принципи на страната.

В жалбата на Иванчева пише, че решението на ЦИК, с което тези заявления за оттегляне на съгласие се зачитат, нарушава Конституцията на Република България и по-специално текста на чл.57, ал.2 от КРБ, който не допуска злоупотреба с права, както и тяхното упражняване, ако то накърнява права или законни интереси на други.

Целта на евродепутатите на ДПС ще бъде да върнат българите от чужбина

България има нужда от ускорена програма за развитие в Европейския съюз, за да могат нашите деца и внуци, които са на гурбет, да имат ус...

Върховният административен съд е носител на правото да оспори законността на проведените на 26 май евроизбори, както и законността на избора на отделен член на ЕП от България. Съгласно Изборния кодекс ВАС може да сезира КС въз основа на постъпило в срок оспорване.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 1 от 5. Гласували общо: 1 потребители

1 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Алфа 1 Алфа преди 1 седмица Профил на трол?
    Рамадан Кукунев чифута също бе избран с измама..
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Последно в Актуално