Външният министър заговори за гласуване по пощата в чужбина

1811
Външният министър заговори за гласуване по пощата в чужбина
Снимка: Михаил Митев, Actualno.com

Външният министър отчете като системен проблем неявяването на членове на секционни комисии
Външният министър заговори за гласуване по пощата в чужбина. Това стана ясно от брифинга на министъра на външните работи в служебното правителство Николай Милков. 
Министър Милков отчете, че има по-цивилизован начин за гласуване в чужбина, като заговори за вот по пощата и чрез интернет. 
Стана ясно, че Външно министерство може да направи предложения за гласуването в чужбина при организиране на евентуални нови избори, като част от тях касаят сроковете за организацията на вота, както и сформиране на районна избирателна комисия "Чужбина". 
Министърът отчете, че в 755 секции в 62 държави са се провели четвъртите избори за последните година и половина и които МВнР организира в чужбина. Той обясни, че в секционните комисии са били били назначени около 4200 човека, 1400 са били представители на политическите партии, а 755 човека са били представители на министъра на външните работи, а останалите са били членове на българските общности в чужбина. 
Стана ясно, че малко над 177 хил. български граждани са участвали във вота в чужбина, най-многобройни са били гласоподавателите в Турция - около 58 хил. човека и Обединеното кралство с около 27 хил. души. Той уточни, че в момента предстои завръщането на командированите от министерствата служители и прибирането в България на изборните книжа и на машините за гласуване. 
"Министерството на външните работи изпълни своите ангажименти успешно. Имаме изказана благодарност към министър-председателя", заяви още той, като уточни, че очакват поздравителен адрес от него. 
"Изборите протекоха спокойно, при добра организация и без струпвания на хора. Нямаше съществени проблеми, които да пречат на провеждането на изборите. Някои изключения в този смисъл бих могъл да посоча неявяването на някои от членове на СИК. Това е един проблем, който става системен", коментира още Милков.  Той смята, че в този смисъл има риск за торпилиране на работата на секцията. 
По думите му основните проблеми са възникнали в Република Турция. "Благодарение на бързата реакция на работна група "Избори" успяхме много бързо да заменим неявилите се членове на секционната избирателна комисия", допълни Милков. 
В рамките на пресконференцията бе направена връзка с генералния консул в Истанбул Васил Вълчев, който отчете, че е извършена огромна по обем работа. По думите му е създадена сложна ситуация заради неявяване на представители на политическите партии. 
"Този път гласуваха по-малко, отколкото на предишните избори", каза той. Вълчев уточни, че не е имало напрежение на изборите в Турция.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИЗБОРИ 2022:

АКФ: ГЕРБ и ДПС получават най-голям процент от контролирания вот

"Той не ѝ помагаше, а гласува вместо нея": АКФ с нови разкрития за изборни нарушения (ВИДЕО)

"Информационно обслужване" отговори на Петков след обвинение за манипулация на вота

Избрани за депутати от ГЕРБ разчистиха пътя на Георг Георгиев към парламента

Хазарта към Борисов: Извинявай, че пак имам повече преференции от теб

Какво означава "Дневникът е подправен" - обяснение на "Сиела Норма" до ЦИК

ЦИК обяви колко е била избирателната активност на 2 октомври

Атанас Атансов: Борисов няма право да търси подкрепа от тези, които го свалиха

Борисов предложи отдръпване на лидерите и съгласие по определени политики

Фирма без дейност и персонал отнесе от ЦИК глоба за нарушение на Изборния кодекс в "24 часа"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com