Откриха Зонална изложба "Струма"

2435
Откриха Зонална изложба "Струма"
Снимка: Actualno.com/ДжулияАндонова

Вчера, 20 октомври, в ХГ "Владимир Димитров - Майстора", директорът на галерията - Валентин Господинов заедно с председателя на Съюза на българските художници - Любен Генов, откриха 19-тото издание на Зонална изложба "Струма" - изложба, която има история от над 50 години, с драматични прекъсвания и възраждане през последните 6 години.

Директорът на галерията благодари на всички, които проявиха интерес към изложбата, на трите общини - Кюстендил, Благоевград и Перник, за подкрепата, без която изложбата не би се състояла. Той добави, че изключително амбициозно е да се подготви и аранжира такава експозиция и в този регион от 150км живеят и творят неописуемо ценни и харизматични хора - артисти и художници. Организаторите и творците получиха Поздравителни адреси от кметовете на трите общини.

Отличените сред многобройните автори, участвали в изложбата, тази година бяха - Димитър Петров - награда за живопис, Христо Шапкаров и Валентин Господинов, който получи наградата за склуптор. Носителя на Голямата награда, наградата на СБХ, на тазгодишното издание на Зонална изложба "Струма" е Дончо Захариев.

Председателят на журито - Любен Генов заяви, че за художниците от региона по поречието но р. Струма, свързваща градовете Кюстендил - Благоевград - Перник и други по-малки и големи културни средища на живописния югозападен край на България, тази изложба е важно и очаквано събитие. За организаторите от трите общини и за СБХ този специален и значим форум е със съществен принос за издигането на авторитета на българското изкуство. Той добави, че за втори път изложбата гостува в истински храм на изкуството - ХГ "Владимир Димитров - Майстора", в чиито пространства, експозицията е разположена достатъчно комфортно, разгъната в пълния си мащаб. Журито тази година е селектирало повече от 200 творби на над 100 автора.

Стиловете, които могат да се наблюдават, разглеждайки изложбата са класическите - натюрморт, живопис, пейзажи, портрети, но също така и изключително модерни стилове.

Специално за кореспондент от града на Actualno.com, Валентин Господинов разказа малко повече за подготовката на изложбата:

-  Г- н Господинов, какво е вашето мнение за оценките на журито тази година, сериозна ли беше конкуренцията за наградите и може ли да се каже, че на изложбата се генерират най-силните творчески райони в България?

- С всяка изминала година нивото на изложбата става все по-високо и за това голяма вина има журито. Канят се само автори от много високо ниво и пресяването е доста сериозно. От друга страна в близкото минало се забелязваше един отлив от колеги, които правят изкуство на доста високо ниво. Те не вземаха участие именно защото тогава се допускаха и работи от по-нисък ранг. С настоящото жури, нивото на изложбата отново се вдигна и смело мога да заявя, че тази изложба е от национален ранг. По поречието на р. Струма живеят и творят много от големите ни художници и за това точно този регион е значителен за художественото изкуство. Това естествено е много радостно за нас - организаторите, а ние се стараем да покажем творбите на колегите си в пълния им блясък.

- Вие, в качеството си на директор на ХГ "Владимир Димитров - Майстора", тази година сте домакин на изложбата. Как се организира подобно събитие? Предизвикателство ли беше за вас?

- Подготовката, организацията и подреждането на такава изложба е много амбициозно събитие, в което присъстват множество елементи. Изработихме специален каталог, който да се представи и връчи в деня на откриването на изложбата. Заснехме и обработихме всички творби, участващи в тазгодишното издание, за да ги представим в този каталог. Винаги се стремим залите ни да бъдат по-различни от миналите години, но труда и усилията си заслужават, когато си доволен от резултата. Благодаря на целия ми екип от професионалисти, защото без динамиката на хората, които са около мен, тази изложба наистина нямаше да се осъществи.

Директорът на ХГ "Владимир Димитров - Майстора" завърши, че на тазгодишното издание на изложбата, авторите представиха високостойностни художествени произведения - невероятна колекция на югозапада. Той благодари и на СБХ за синхрома, в който работят и покани всички гости и участници в изложбата на Коктейл по повод откриването и, предаде кореспондент от града за Actualno.com.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com