X
 
 

Обичани български поети четоха стихове от последната книга на Евтим Евтимов и Романьола Мирославова

1635 0
photo of Обичани български поети четоха стихове от последната книга на Евтим Евтимов и Романьола Мирославова
Снимка: Стефан Тотев
Най-оживената улица на София – „Витошка“, се превърна в място за красива поезия. Много почитатели изпълниха пространството до паметника на Алеко, за да чуят обичани стихове на майстора на любовната лирика Евтим Евтимов и съпругата му Романьола Мирославова, както и техни последни, предсмъртни творби, включени в последната им книга „Заедно“ (издание на „Персей“). Те прозвучаха в изпълнение на едни от най-популярните поети на България.

„Двамата бяха заедно в живота, заедно поеха отвъд, заедно ще останат във вечността“ – каза издателят и техен близък приятел Пламен Тотев, който е съставител на книгата. Издателският проект е осъществен заедно с Венко Евтимов, сина на Евтим Евтимов. На събитието той прочете някои от обичаните стихотворения на баща си, както и неговата „лебедова песен“ – „Мястото ми в кръчмата го няма“. Тази творба, която е финална за книгата, е оставена в няколко варианта от Евтим Евтимов, от които съставителят, след разчитането на ръкописите, е избрал този. Симеон Павлов, синът на Романьола Мирославова, прочете стихове на майка си.

Маргарита Петкова припомни с едно от закачливите четиристишия на Евтим колко светъл, позитивен и с чувство за хумор човек беше той.

СЛУЧКА

Винарю, нямам никаква вина

за твоята съдба нелепа.

Остана ти без вино и жена,

защото ти изпуща чепа.

Добромир Банев прочете своето стихотворение – поклон пред Евтим Евтимов, включено в хитовата книга „Любов до синьо“:

Реална жена от XI в. се бори за любов и щастие в най-значимия фламандски роман на века

Истинската история на една необикновена жена от XI век разказва най-големият съвременен фламандски писател Стефан Хертманс в романа &bd...

… Най-хубавото, зная, предстои.

Горчива обич – за горчиво вино.

Мълчанието ни

е като в стих,

написан вече от Евтим Евтимов.

Шестият национален конкурс за любовна лирика "Горчиво вино 2019" търси нови шедьоври

Стартира приемането на непубликувани досега стихове за участие в шестия национален конкурс за любовна лирика „Горчиво вино“...

Виктория Катранова каза вълнуващи думи за Евтим и Романьола и прочете едно от последните стихотворения на поетесата – тъжното, но красиво „Есен“.

Костадин Филипов, който направи един от запомнящите се дебюти в поезията тази година, прочете популярното и като песен стихотворение на Евтим Евтимов „Жена на балкона“. 

В четенето на стихове от книгата се включиха дългогодишните приятели и колеги по перо на Евтим - Матей Шопкин и Петър Андасаров. В изпълнение на поетесата Марина Матеева Шопкина прозвуча за пръв път пред публика „Когато сме на двадесет години“, посветено от Евтим на баща й. При последната им среща той споменал на Матей, че е написал стихотворение, което му е посветил, но искал още да поработи върху него. То също е останало в няколко авторови редакции, от които съставителят Пламен Тотев е избрал публикувания в тази книга вариант.

Катя Кремзер прочете своя съвсем нова творба, посветена на Евтим, а Петя Хантова представи въздействащото, болезнено социално стихотворение на Романьола „Към един чужденец“, което е от последните й творби.

Финал на вечерта постави Димитър Христов, миналогодишният победител в конкурса „Горчиво вино“, който припомни едно от най-красивите стихотворения на Евтим, посветено на Романьола – „Вечерно видение“.

Използвай тайните на мозъка си

Мозъкът те прави това, което си – той е центърът на личността, разума и интелигентността. Той учи езици, създава спомени и интерп...

Жена е тя, от погледи излята –

за нея мъж не мога да намеря.

Такава хубост, слязла на земята,

навярно с Господ някъде вечеря.

„Заедно“, последната съвместна книга на Евтим Евтимов и Романьола Мирославова, включва 128 стихотворения, половината от които са нови, взети от последните им ръкописи. В тях темата за любовта е основна, но прелива в социални и философски теми. Целта на книгата е да напомни какви обичани поети бяха двамата и същевременно да спечели нови читатели за поезията им.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители