Откъс от "101 отбивки за влюбени" от Иван Михалев и Елина Цанкова

3339
Откъс от "101 отбивки за влюбени" от Иван Михалев и Елина Цанкова
Снимка: изд. Сиела

Заливът на нос Чиракман

Край Каварна се намира малко известният морски нос Чиракман. Това е голямо възвишение, надвесено над морето, което е било обитавано от хора още в древността. Доказателство за това са намиращите се на върха му останки от древното гръцко селище Бизоне. В наши дни са запазени основите на византийска крепостна стена, раннохристиянска базилика и некропол.

Откъс от "Queen: Kак започна всичко" от Джаки Смит и Джим Дженкинс

През изминалите месеци Фреди е тормозен от световната преса, която се тълпи пред вратата му и следи всеки негов ход; носят се слухове, ...

Гледките от върха на скалното плато са вълшебни. Това е едно от онези места по българското Черноморие, които позволяват да съзерцавате на воля морската шир. Нищо не спира или запречва погледа ви във всички посоки. Идеално място за посрещане на изгреви или морски залези в компанията на любимия човек.

WOW Point: Точно под върха на носа има и малка тайна пещера. До нея се стига по тясна пътечка, а влизането е през много тесен отвор. Имайте едно наум, че почвата е глинеста и полепва по дрехите.

Упътвания: До върха на нос Чиракман може да стигнете по черен път, чието начало е вдясно от старите силози в залива на Каварна. Той може да бъде изминат пеша или с кола.

Името Чиракман означава „светилник“ или „факел“. Според местна легенда името е свързано с култа на траките към огъня. Смята се, че в дълбока древност нос Чиракман е служил като ориентир за корабите в морето. Предполага се, че на върха му е имало фар, който е сигнализирал със запалени огньове на плавателните съдове за опасност от подводни камъни.

Откъс от "Коя е билката"

ПРЕДГОВОР И вие ли изпитвате носталгия при спомена за старите книги в домашната библиотека на баба или дядо? Разгръщали сте овехтелит...

Под нос Чиракман е разположен живописен залив, в който ще откриете рибарско селище с красиви къщички, много лодки, яхтено пристанище и малък плаж. Там се намират и старите „магазии“ на Каварна, обявени за архитектурни паметници на културата от епохата на Възраждането. Това са пристанищни складове, служили за съхранение на зърно и храни. Те са изградени от солидни дялани камъни, взети от някогашната крепост на платото. Оформени са като малко възрожденско селище с интересна архитектура и тесни калдъръмени улички. Някои от магазините са възстановени от частни инвеститори и превърнати във вили, които се отдават под наем.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛИТСПОТ:

Пролетта на емигрантите: Глава 6. „Ако си мислиш, че от теб нищо не зависи, оставяш всичко да зависи от лошите.“

Пролетта на емигрантите: Глава 5. „Преди години обикаляхме всички митинги. И какво от това?“

Изкуството срещу войната: Марк Твен и "Военна молитва" (СНИМКИ)

Откъс от "Децата на хълма", Дженифър Макмеън

Откъс от "Терапията", Себастиан Фитцек

Пролетта на емигрантите: Глава 4. Фейсбук – животът на емигрантката Теди

Откъс от "Лечебните адаптогени", Теро Исокаупила и Даниел Раян Бройда

Откъс от "Аделейд", Дженевийв Уилър

Пролетта на емигрантите: Глава 3. "В държавата става нещо"

Откъс от "Чаша, пълна с утеха" от Карън Хокинс

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com