Откъс от "Пътят на човечеството" от Одед Галор

1285
Откъс от "Пътят на човечеството" от Одед Галор
Снимка: Издателство "Сиела"

Още от появата на Homo sapiens в Африка преди 300 000 години, разнообразието улеснява адаптацията на хората към заобикалящата среда. Те стават все по-добри в лова и събирачеството, което позволява набавяне на достатъчно храна и значителен ръст в броя на населението. Но постепенно жизненото пространство и наличните ресурси стават ограничени и преди 60 000 до 90 000 години се стига до мащабно разселване от африканския континент в търсене на нови плодородни места. Поради серийния характер на миграционния про¬цес, колкото по-далеч от Африка стига дадена популация, толкова по-ниска е степента на културно, езиково, поведенческо и физическо разнообразие в нея.

Този феномен се нарича ефект на основаване.8 Да вземем за пример остров, на който живеят пет породи папагали – сини, жълти, черни, зелени и червени, всичките еднакво добре приспособени към местната среда. В резултат на тайфун, няколко папагала биват отнесени на друг, далечен остров. Групата е твърде малка, за да съдържа всичките пет породи, а има представители само от две или три, да речем червени, жълти и сини. Тяхното потомство, което скоро запълва целия остров, наследява окраската им. Следователно новата колония е по-малко разнообразна от първоначалната. Ако част от нея впоследствие мигрира към трети остров, разнообразието вероятно ще намалее още. Така ако папагалите мигрират по-бързо от темпото на потенциалните мутации на всеки нов остров, колкото повече се отдалечават от първоначалния, толкова по-еднообразна ще става популацията им.

Икономист проследява може ли човечеството да избяга от капана на бедността в „Пътят на човечеството“

В своето епохално изследване Одед Галор разглежда произхода на просперитета и неравенството между различните нации. Човечествтото сяка...

Човешката миграция извън Африка следва подобен модел. Дадена група напуска континента и се заселва в плодородни региони наблизо, носейки част от разнообразието на африканското население. След като групата нараства до степен, при която новата среда вече не може да поддържа допълнителното ѝ разширяване, подгрупа от нея заминава в търсене на следващо, по-далечно местообитание. С постепенното разпръскване от Африка, процесът се повтаря многократно. Въпреки че някои групи сменят посоката, както ще видим по-късно, общата тенденция е такава, че хората, стигнали до Западна Азия, са по-малко разнообразни от първоначалната популация. Разнообразието прогресивно намалява при техните потомци, които продължават на изток към Централна Азия и оттам към Океания и Северна и Южна Америка, или на северозапад към Европа.

Тази експанзия, тръгнала от люлката на човечеството в Африка, оставя дълбока и незаличима следа върху степента на културно, езиково, поведенческо и физическо различие в популациите по света.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛИТСПОТ:

Пролетта на емигрантите: Глава 5. „Преди години обикаляхме всички митинги. И какво от това?“

Изкуството срещу войната: Марк Твен и "Военна молитва" (СНИМКИ)

Откъс от "Децата на хълма", Дженифър Макмеън

Откъс от "Терапията", Себастиан Фитцек

Пролетта на емигрантите: Глава 4. Фейсбук – животът на емигрантката Теди

Откъс от "Лечебните адаптогени", Теро Исокаупила и Даниел Раян Бройда

Откъс от "Аделейд", Дженевийв Уилър

Пролетта на емигрантите: Глава 3. "В държавата става нещо"

Откъс от "Чаша, пълна с утеха" от Карън Хокинс

Откъс от "Плодовете зреят нощем", Неда Антонова

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com