Как бой с таксиджия отвори пътя на Шумахер за Формула 1 (ВИДЕО)

8004
Как бой с таксиджия отвори пътя на Шумахер за Формула 1 (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Михаел Шумахер е един от най-легендарните пилоти в историята на Формула 1. Германецът печели седем световни титли, като за мнозина е най-великият състезател, сядал зад волана на болид. Още от малък специалистите му предричат бляскаво бъдеще. Дебютът му във Ф1 обаче идва след доста куриозен инцидент.

През 1991 година британският тим Jordan, който току-що е влязъл във Формула 1, решава да заложи на Андреа де Чезарис и Бертран Гашо за сезона. Белгиецът Гашо обаче има сериозен проблем, за който дори и не подозира.

ПТП-то, което отвори пътя на Шуми към Формула 1

Мръсната битка между Шумахер и Хамилтън, която промени Формула 1 (ВИДЕО)

Михаел Шумахер и Люис Хамилтън са двамата най-титулувани пилоти във Формула 1, споделяйки рекорда за най-много световни титли - по седе...

На 10 декември 1990 година, отивайки на среща с представители на Jordan и основния спонсор на бъдещия тим 7-Up, той се сбива с таксиметров шофьор в Лондон. Според показанията на пилота от Формула 1 автомобилът му се е ударил в таксито, но и по двете коли не е имало щети. След това обаче таксиджията догодил белгиеца и се изравнил с него. Той дори размахал заплашително юмрук. Това притеснило много Гашо, който напръскал опонента си със сълзотворен газ. Впоследствие пилотът избягал и скрил флакона със сълзотворен газ в тоалетната на близка сграда.

Бернар Гашо

Осъден на 18 месеца затвор освобождава място за Шумахер

Полицията в Лондон обаче установява самоличността на състезателя и го арестува, като му повдига обвинения в нанасяне на телесна повреда, както и в притежанието на незаконно оръжие.

В крайна сметка Гашо е освободен и подписва договора си с Jordan. Делото срещу него обаче е насрочено само седмица преди домашното му Гран При – на ''Спа''. Пилотът се явява в съда, като твърди, че е действал при самозащита. Той и адвокатите му очакват да му бъде наложена глоба или да получи условна присъда. Това обаче не се случва и той е осъден на 18 месеца в затвора в Брикстън.

Как Шумахер се озовава в Jordan

Неприятната вест хваща неподготвено ръководството на Jordan, който остава със само един пилот – Де Чезарис. Тогава от Mercedes предлагат на колегите си да им отстъпят един от най-талантливите си пилоти за предстоящото състезание срещу скромно заплащане. По този начин Шумахер се озовава при британците за надпреварата.

Продават на търг болида, с който Шумахер дебютира във Формула 1 (ВИДЕО)

Болидът, с който легендарният Михаел Шумахер дебютира във Формула 1, ще бъде пуснат на търг. Автомобилът е Jordan 191 и се очаква да бъ...

Бертран Гашо

Шумахер изумява всички в дебюта си на "Спа"

Германецът никога не е карал автомобил на Jordan, но въпреки това се представя страхотно в свободните тренировки и дава много по-добри времена от Андреа де Чезарис. В квалификацията пък се нарежда на седмо място – на четири пред именития си съотборник. Гран При на Белгия обаче завършва злощастно за младия Михаел. Той отпада едва два завоя след старта заради проблем със съединителя. Светът обаче вече е узнал за Шумахер.

По време на въпросния състезателен уикенд пък много фенове, пилоти и хора, свързани с Формула 1, се обявяват в подкрепа на Бертран Гашо. След обжалване от страна на неговите адвокати той е освободен от затвора след два месеца зад решетките. Когато той напуска Брикстън пък споделя, че това е било ''страхотно преживяване'' и допълва, че е получил над 10 хиляди писма, в които различни хора са го подкрепили.

Белгиецът се завръща във Формула 1, но не като пилот на Jordan, които вече са назначили Алесандро Занарди, а в Larrousse, където заменя контузения Ерик Бернард. През 1993 година кариерата му във Ф1 приключва безславно, като за 47 старта той печели едва 5 точки. Бертран Гашо обаче ще остане завинаги в историята на автомобилния спорт като човека, дал път на Шумахер в най-гледаната надпревара, в която германският майстор триумфира седем пъти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МОТОСПОРТ:

Без изненади: Верстапен доминира в първия старт за сезона във Формула 1 (ВИДЕО)

Никола Цолов се размина с точките във втория си старт на „Сахир“ във Формула 3

Никола Цолов направи силно каране, но се размина с първа победа във Формула 3

Скръбна вест! Почина бивш пилот във Формула 1

Грандиозна новина във Формула 1: Люис Хамилтън преминава във Ферари!

Навършват се 10 години от злощастния инцидент с Михаел Шумахер

В преследване на мечтата си: Никола Цолов се нуждае от 100 000 евро, за да остане във Формула 3

Верстапен няма спирка: Взе 18-та победа през сезона след триумф по улиците на Лас Вегас

Верстапен отново отвя конкуренцията, Хамилтън бе дисквалифициран (ВИДЕО)

Люис Хамилтън с призив след погубените невинни животи в Израел и Палестина

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Мотоспорт