Нико Розберг най-после показа зъби с победа в Испания

7497
Нико Розберг най-после показа зъби с победа в Испания

GP на Испания затвърди статистиката, която сочи, че който тръгне пръв, завършва пръв. Само два пъти в последните 14 години тази статистика е била нарушавана, но не и днес. Розберг доминира цялото състезание, е Хамилтън трябваше да смени драматично стратегията си, за да изпревари Фетел.

Нико Розберг най-после има повод за усмивки. Трябваше да чака пет състезания, за да победи Люис Хамилтън. Направи го първо в квалификацията (след четири поредни на Люис), но по-важното – и в състезанието. Розберг стартира чудесно и поведе колоната, като не изпусна водачеството до финала. Така той намали разликата от Люис на 20 точки (111 срещу 91 точки). Хамилтън, стартирайки от мръсната страна на стартовата решетка, не успя да опази втората си позиция, като бе изпреварен от Себастиан Фетел. Започна преследване, в което Хамилтън така и не успяваше да изпревари Фетел на края на старт-финалната права. Това накара Люис пръв да влезе в бокса, за да се опита с тактика да си върне позицията. И бе много близо да го направи, но механиците го забавиха цели 5,3 секунди в пита, а след това болид на Lotus F1 изяде допълнително от времето на Хамилтън. Това му костваше втората позиция. И така Хамилтън поиска смяна на тактиката, след като каза по радиото, че е невъзможно (на два пъти) да изпревари Фетел на пистата. Така британецът мина на „план Б“, който включваше три влизания в бокса, докато от Ferrari не реагираха на този ход и оставиха Фетел с два стопа. Грешка. Хамилтън полетя по пистата и в крайна сметка изпревари Себастиан с едно влизане повече в бокса. След финала Фетел не се посвени да обясни, че трафикът го е забавил и затова Люис е успял да го изпревари. Цифрите обаче не лъжат: на финала Люис бе с почти 30 секунди по-напред от Фетел.

Поредното оплакване на Фетел може да си го обясним и с факта, че така прокламираните от Маурицио Аривабене много подобрения по болида на Ferrari не дадоха нужния ефект. Напротив, тук червените дори бяха по-назад като скорост от Mercedes независимо, че Люис не успяваше да изпревари немския пилот на Ferrari дълга поредица от обиколки. Но този факт се дължи на конфигурацията на пистата, която предлага само едно място за изпреварване. Във финалната фаза на състезанието Кими Райконен настигна Валтери Ботас, но така и не успя да изпревари сънародника си, а беше с по-бързия тип гуми. Розберг, който изкара цялото състезание необспокояван, заяви след финала, че е изненадан от голямата разлика с Ferrari. Червените избраха да направят много промени по болида, докато Mercedes решиха да заложат на малки промени. И това им донесе дивиденти.

След невероятната квалификация на двамата младоци на Toro Rosso, Верстапен потъна до 11-а позиция на финала, а Сайнц мл. се добра до деветата позиция. Фелипе Маса направи едно тихо състезание, финиширайки шести, след него остана Рикиардо, осми се подреди Грожан, а последната точка отиде за Квият.

Отчайващо състезание (поредно) направиха пилотите на McLaren. Алонсо, заради когото бяха дошли по-голямата част от над 70-хилядната публика, отпадна заради проблем със спирачките. След финала Бътън заяви, че не вярва тимът му да спечели точка до края на сезона, като нарече болида си „страшен за управление“.

Следващият старт е в Княжеството, а там може да се случи всичко, защото мощта на задвижващата система не е от толкова голямо значение.

Автор: Пламен Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Мотоспорт