Рекордьорът за най-дълъг дрифт идва в България за Red Bull Car Park Drift

2828
Рекордьорът за най-дълъг дрифт идва в България за Red Bull Car Park Drift
Снимка: Red Bull

Ливанският пилот Абдо "Дадо" Фегали започва състезателната си кариера през 1998 г. и става трикратен национален рали шампион. След успеха си в света на ралитата Абдо последва страстта си към дрифта и се превръща в легендарна фигура в Близкия изток.

Първоначално Абдо постига успехи в Ливанския рали шампионат, като четири пъти завършва на второ място, преди да стане шампион за първи път през 2013 г. Абдо също така три пъти е коронясван за шампион на Близкия изток в дисциплината Hill Climb. Освен успехите си в състезания по Hill Climb и ралита, ливанският пилот счупи рекорда на Гинес за най-дълъг дрифт в Абу Даби, Обединени арабски емирства, през 2013 г. Участвал е и в многобройни състезания по дрифт на Red Bull Car Park и дори е работил като технически ръководител на събитието.

Абдо Фегали, Ред Бул

Дадо е специален гост и съдия на дрифт състезанието на годината – Red Bull Car Park Drift на 24.06. Локацията е отсечка между бул. Скобелев и бул. Патриарх Евтимий, а събитието започна в 17:00.

20 от най-добрите дрифт състезатели в България ще се борят за титлата национален шампион, а победителят ще има шанс да представи страната ни на глобалния финал на събитието в Доха, Катар през декември тази година.

Ето какво ни сподели Дадо:

Има ли конкретна причина или мотивация как или защо започнахте да се състезавате?

Да. Смятам, че съм късметлия, защото съм роден в семейство, силно свързано с автомобилите и моторните спортове. Баща ми беше състезател (през 80-те години на миналия век), когато аз бях на три години. Той имаше работилница и аз всеки ден виждах състезателни автомобили. Имал съм хора около себе си, които да ме насочват и да ме поставят на правилното място. Станах трети в генералното класиране в първото рали, в което някога съм участвал! Усещането беше истински невероятно.

Абдо Фегали Ред Бул

Как се появи прякорът Дадо?

Това беше името на дядо ми. Той почина две години преди аз да се родя. В семейството по онова време никой не наричаше сина си Абдо. Баща ми реши, че аз трябва да получа това име. Майка ми каза, че мрази това име, защото не е нещо ново. Нямам представа защо е решила да ме нарече Дадо - между двете изобщо няма връзка. Роден съм и с двете имена и не мога да променя това, за съжаление.

Как се стигна до рекорда за най-дълъг дрифт в света?

За щастие автомобилният спорт е спорт номер едно навсякъде с пряко телевизионно излъчване в нашия регион. Хората в Ливан ме познаваха и аз започнах да организирам дрифт събития в целия Близък изток и Северна Африка. По онова време имаше Facebook и социални медии с добра информираност навсякъде. Хората продължаваха да ме питат, след като спечелих в ралитата и Hillclimb, какво следва. Тъй като името ми беше свързано повече с дрифта, с това се занимавах през повечето време. На една конференция в Катар пред много медии ме попитаха какво следва и без да се замислям, казах, че ще направя опит за рекорд за най-дълъг дрифт в света. Обърнах се към моя приятел (Уилям) и му казах, че дори не знам колко е рекорда за най-дълъг дрифт в света. Потърсихме го в Гугъл и открихме, че един китаец е дрифтирал обща дистанция от 5,8 км непрекъснат дрифт.

Абдо Фегали Ред Бул

Срещнахте ли някакви проблеми по пътя към световния рекорд по дрифт?

Един от най-големите проблеми, с които се сблъскахме, бяха гумите, защото те никога не могат да издържат толкова дълго, а аз исках да го направя на суха повърхност. Срещнахме се с един инженер от Гуадалу. Той разполагаше с нещо, наречено Easydrift - това е материал от пластмаса, който се поставя върху гумата, позволявайки на автомобила да дрифтира, докато материалът се разтопи и чак след това започва да се изразходва нормалната гума. Един ден по време на тестовете успяхме да изминем 22 км, което беше двойно по-голямо разстояние. Рекордът ни позволяваше само три опита - загубихме първия опит поради проблем с автомобила. При втория опит си казах, че трябва да отидем и да го го направим. Постигнахме11,18 км, така че бях щастлив и след това празнувахме.

Имате ли някакъв съвет или мотивация за тези, които искат да се занимават с този спорт?

Първото нещо е да си вземат автомобил със задно предаване и функционираща ръчна спирачка. Много хора си мислят, че трябва да имаш огромен двигател с мощност 1 000 к.с. и полусвирепи гуми. Можете дори да тренирате в задния си двор с конуси и да правите донъти. Във всичко, което правите в живота, трябва да вярвате в себе си. Когато вярвате в себе си, вие сте способни на това, което правите, плюс това - практиката прави нещата перфектни. Практикувайте много. Не е необходимо да възлагате всичсите си надежди на автомобила. Като рали и състезателен пилот съм губил много състезания в живота си и съм ги губил, защото (честно казано) не разполагах с най-добрия автомобил. Но никога не съм допускал това да ми минава през ума. Така спечелих 24 национални и международни шампионата. Научете се как да бъдете едно цяло с автомобила си и се уверете, че вие контролирате автомобила, а не той вас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МОТОСПОРТ:

Без изненади: Верстапен доминира в първия старт за сезона във Формула 1 (ВИДЕО)

Никола Цолов се размина с точките във втория си старт на „Сахир“ във Формула 3

Никола Цолов направи силно каране, но се размина с първа победа във Формула 3

Скръбна вест! Почина бивш пилот във Формула 1

Грандиозна новина във Формула 1: Люис Хамилтън преминава във Ферари!

Навършват се 10 години от злощастния инцидент с Михаел Шумахер

В преследване на мечтата си: Никола Цолов се нуждае от 100 000 евро, за да остане във Формула 3

Верстапен няма спирка: Взе 18-та победа през сезона след триумф по улиците на Лас Вегас

Верстапен отново отвя конкуренцията, Хамилтън бе дисквалифициран (ВИДЕО)

Люис Хамилтън с призив след погубените невинни животи в Израел и Палестина

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Мотоспорт