С малко късмет Розберг най-после спечели квалификация

15987
С малко късмет Розберг най-после спечели квалификация

Полпозишънът на Нико дойде след жестока катастрофа на Даниил Квят, която не позволи на никой в Топ 10 да подобри времето си в последната си бърза обиколка.

След първите две дъждовни тренировки, днес, в третата и в квалификацията бе сухо. Нико Розберг бе най-бърз и в двете, но най-важното е, че най-после успя да се запише с победа в квалификацията. Това е негова втора за сезона (срещу 11 на Хамилтън). Но тя бе постигната и с малко късмет. В последната част на квалификацията, когато всички пилотите излязоха на пистата за последния си бърз тур, Даниил Квят направи жестока катастрофа. Болидът му се заби странично в гумената предпазна стена, завъртя се във въздуха през главата на руснака, но за щастие падна отново на гумите си. При удара се откъснаха двете леви колела, но налитащият след Квят болид на Williams ги избегна. Още по-радостно е, че Квят се отърва невредим след зверския удар.

Резултатът от това бе, че сесията моментално бе спряна, но това унищожи бързите обиколки на всички, а време за друга нямаше, тъй като червените флагове се появиха 36 секунди преди края. Това със сигурност не се е харесало на Хамилтън, който остана втори. В първата си бърза обиколка британецът допусна сериозна грешка, но въпреки това изостана само с 0,079 сек. Това подсказваше, че британецът имаше възможност за доста по-бърза обиколка при втория си опит. Утре той ще стартира втори. След него потегля Ботас, а до него ще се подреди Фетел. Трета стартова редица се запълва от Маса и Райконен. Рикиардо и Грожан са на четвърта, а пета редица остана за Перез и Квят. Видимо тук Ferrari са много далеч от Mercedes на суха писта, коренно противоположно на ситуацията от преди седмица в сингапур.

Това, което се видя днес на „Сузука“, е, че Mercedes отново се върна там, където бяха до момента. С изключение на „Сингапур“. Преди седмица Mercedes изживяха най-лошия си уикенд от месеци назад, нямаха темпо в квалификацията, нямаха в състезанието, а двигателят на Хамилтън го предаде. Спекулациите тогава бяха много и основната бе с новите правила, касаещи гумите. Най-общо казано, гумите вече са 10% по-напомпани от преди, което обаче касае всички. Това води до прегряване на гумите и бързото им деградиране според думите на Бътън. С този проблем ще трябва да се справят всички, но поне на пръв прочит днес Mercedes нямаха никакви проблеми на сухата писта. Нико и Люис отново бяха недостижими за всички, но в състезанието нищо не е сигурно. В петък валя много, на сухата писта Mercedes ще се първи, но тежките облаци над „Сузука“ в края на квалификацията предвещават големи изненади утре в състезанието. А завали ли на „Сузука“, качествата на болидите вече не са от първостепенно значение. На преден план излизат пилотските умения и кураж. Затова с огромно нетърпение очаквам старта на напреварата утре.

Автор: Пламен Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Мотоспорт