Страхотна победа за Фетел в едно невероятно състезание!

19372
Страхотна победа за Фетел в едно невероятно състезание!

Това без съмнения е едно от топ 3 състезания в 30-годишната история на GP на Унгария! И най-интересното състезание от началото на сезона. А кой можеше да помисли за нещо такова след квалификацията?

Кой казва, че Формула 1 била безинтересна? Няма врачка или анализатор, които, ако ми бяха казали какво ще се случи в Унгария, щях да им повярвам. Това бе едно ненормално състезание, нещо, което не се е виждало повече от 2-3 пъти в 30-годишната история на GP на Унгария. В това лудо, лудо състезание видяхме невероятен екшън, драма, катастрофи, наказания... А в цялата таза драма Себастиан Фетел бе единственият, който завърши без абсолютно никакъв проблем. Вторият успех на Себ през сезона е негов 41-ви кариерен (първи в Унгария), с което той се изравни по победи с легендата Аертон Сена. А тя дойде на фона на невероятната доминация на Mercedes, които днес, на „Хунгароринг“, се провалиха с гръм и трясък. А първите два дни от състезателния уикенд не подсказваха нищо подобно, след като Хамилтън буквално даде най-добри времена в трите свободни тренировки и след това в трите части на квалификацията. Но за това точки не се дават.

Тях ги раздават в неделя. А добрите точки в Унгария исват след задължителен добър старт. Но нищо такова не се случи за двамата пилоти на Mercedes на първа стартова редица. Както и във Великобритания преди три седмици, Хамилтън и Розберг буквално бяха отвяти на старта. Тогава т Williams, а сега от Ferrari. От трета позиция Фетел мина покрай Хамилтън като спрял. Още по-интересното бе, че Райконен, стартирал 5-ти, излезе от първи завой 2-ри. След него остана Розберг, а едва четвърти – Хамилтън. Явно проблемите със стартиращата система въобще не са оправени, но това вече няма никакво значение. Днес, след последния старт преди лятната почивка, Себ Фетел ще може да си почива с огромна усмивка на лицето. Такава най-после ще грейне и на лицата на д-р Хелмут Марко и целия екип на Red Bull. Данийл Квият и Даниел Рикиардо взеха второ и трето място на подиума, но Рикиардо не бе особено доволен от третата позиция.

Но до този изход се стигна след страхотни обрати. След като се смъкнаха дот трета и четвърта позиция след старта, Розберг и Хамилтън ни забъркаха коктейла за драмата, която щеше да последва. В шикана Хамилтън изпусна точката за спиране, в резултат на което мина през зоната за сигурност и се върна на трасето 10-и. Той се оплака по радиото, че Розберг го е засякъл, но от повторението не изглеждаше да е така. В този момент Розберг вървеше трети зад Фетел и Райконен, но с всяка изминала обиколка те отваряха по-голяма разлика с него. В същото време Хамилтън караше като обезумял, за да демонстрира, че на „Хунгароринг“ може да се изпреварва. При първите влизание в бокса пилотите на Ferrari сложиха отново меките гуми, докато Розберг – по-твърдата смес. Хамилтън също сложи по-меките гуми и буквално летеше по пистата. Той изпреварваше пилот след пилот и успя да стопи огромното си изоставане от Розберг на 5-7 секунди. В този миг дойде и драмата за Кими Райконен, която лиши Scuderia Ferrari от двойна победа днес. Една от хибридните системи в болида на Ледения се повреди и той изгуби темпо.

Пети полпозишън за Хамилтън на „Хунгароринг“

За пети път от девет участия Люис Хамилтън ще стартира от полпозишън на „Хунгароринг“. По този начин Люис се приближи на дв...

Но това бе само началото. В обиколка №44 се случи катастрофата на Нико Хюлкенберг. На старт-финалната права, с доста над 300 км/ч, предното крило на болида на Force India се откачи и се пръсна на безброй парчета, а болидът спря неуправляем в предпазните бариери. За щастие – без никакви последствия за Нико.

Използвайки позицията си на пистата, Розберг и Хамилтън влязоха едновременно в бокса. И тук бе разковничето на трагедията зи Нико. Когато всички очакваха, че той ще сложи меките гуми и ще е основен претендент за победата, германският пилот предпочете отново да заложи на твърдите и по-бавни гуми. Защо? Люис също, но за него това бе задължително. Двамата пилоти на Ferarri също трябваше по план да сменят с по-твърдите гуми, докато Рикиардо сложи по-меките. Очаквано на пистата излезе колата за сигурност, защото трябваше да се разчистят отломките от болида на Хюлкенберг. В този момент отпред бяха Себ и Райконен (но с много бавен на старт-финалната права болид), следвани от Розберг и Хамилтън, след тях бе Рикиардо.

В този ред дойде рестартът на състезанието, при който най-големия губещ бе Хамилтън. Незнайно защо, но той бе изключително бавен при рестарта. Рикиардо го атакува, но, за да запази позицията си, Люис го удари. В резултат разруши предното си крило, а Рикиардо продължи с леки повреди. Британецът влезе в бокса за смяна на предното си крило, а няколко обиколки по-късно бе наказан с минаване през бокса за тази катастрофа. Това реално означаваше край на състезанието за него. Тогава бе 14-ти в колоната. Но не. От бокса му казаха да даде газ, защото „само“ на 20 секунди пред него бяха пилотите от зоната на точките. И той го направи. Буквално полетя по пистата. Междувременно Райконен вече бе отпаднал, но развръзката тепърва предстоеше. Рикиардо бе много по-бърз от Розберг и го атакува в първи завой. Двамата обаче се удариха, при което се спука задна лява гума на Нико, а Даниел остана без преден спойлер. Той обаче стигна по-бързо до бокса, докато Розберг трябваше да мине цялата обиколка по джанта. Но за това нещо си е виновен самият той, защото не рискува да кара с по-бързите гуми, а заложи на по-бавните и по-сигурни гуми. В противен случай той едва ли щеше да се окаже в ситуацията да се бори с Рикиардо, а вместо това той щеше да атакува (и вероятно изпревари) Фетел за победата. В крайна сметка Нико остана едва 8-и и провали огромния шанс дадогони Хамилтън по точки, който отново завърши пред него – шести! След като нямаше абсолютно никакъв късмет, мина веднъж през зоната за сигурност и цели два пъти повече през боксовете от Фетел. Но пак казвам, Розберг сам викна неволята при себе си и мисля показа днес, че няма хъса за победа, който се иска от един шампион.

Унгария бе най-големият пробив за McLaren, най-после. Много съм щастлив и доволен от факта, че Алонсо финишира 5-и, задържайки снеистови усилия зад себе си Люис. Бътън пък завърши 9-и. Точки още взимат: Верстапен (4), Хамилтът (6), Грожан (7), Розберг (8), Ериксон ( 10).

Пилот от Формула 1 почина след 6 месеца в кома

Френският пилот Жул Бианки почина, след като в продължение на 6 месеца беше в кома. 25-годишният Бианки получи тежка черепно-мозъчна тр...

Трябва да се отбележи и фактът, че GP на Унгария бе съпътствано с изключително много наказания, като Пастор Малдонадо може би ще влезе в историята, след като бе наказан цели 4 (без да съм сигурен, но 3 пъти определено) пъти.

Преди лятната почивка Хамилтън ще отдъхва с 21 точки аванс (202) пред Розберг (181), който вероятно няма да забрави това състезание и то ще му тегне много. Хамилтън отново го победи, след като бе отчайващо по-назад от него след първата обиколка. Проблемът за Нико е, че на 20 точки отзад дебне Фетел (160).

Сега следва дълга лятна почивка, след която екшънът ще се поднови в Белгия, на може би най-интересната писта в целия календар. И тогава пилотите ще потеглят без системи за подпомагане на стартирането!

Автор: Пламен Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Мотоспорт