Ансамбъл 5/4 Танго гостува на „Европейски музикален фестивал“

1232
Ансамбъл 5/4 Танго гостува на „Европейски музикален фестивал“
Снимка: Европейски музикален фестивал

 „Европейски музикален фестивал“ 2022 представя концерт с музика от Астор Пиацола, който е своеобразно продължение на 100-годишнината от рождението на твореца, отбелязана тържествено през миналата година. На 16 май от 19:30 на сцената на зала „България“ ще свири ансамбъл 5/4 Танго, създаден през 2021 г. именно по повод честванията за Пиацола. В състава се включват изтъкнати класически музиканти, всеки от които има впечатляваща кариера и забележителни изяви у нас и по света. Стоян Караиванов, Людмил Ангелов, Цветан Недялков, Йован Богосавлиевич (Сърбия) и Маргарита Калчева са обединени от страстта към тангото и още с първите си общи изяви задават високи стандарти в изпълнението на тази музика у нас. Публиката на фестивала ще има възможност да ги чуе с емблематични творби на Пиацола - „Годишните времена на Буенос Айрес“, Концерт за квинтет, “Портрет на Алфредо Гоби” и др. Уникалният облик на това събитие се допълва и от участието на балетистите Марта Петкова и Никола Хаджитанев, премиер-солисти от Софийската опера и балет. Те ще танцуват по специално създадената хореография на Светлин Ивелинов. Билетите за концерта са в продажба на касата в зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com. 22-рото издание на „Европейски музикален фестивал“ се реализира под патронажа на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова и с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Национален фонд „Култура“ и Столичната община - Календар на културните събития на СО за 2022 г. Партньор за концерта на 16 май е и Софийската филхармония.

 

Ансамбъл 5/4 Танго се ражда по идея на големия наш пианист Людмил Ангелов за изпълнение на  основното ядро от произведения на Астор Пиацола. Комбинацията от инструменти - цигулка, контрабас, електрическа китара, пиано и бандонеон, съответства точно на прочутия „Астор Пиацола Квинтет“, основан от композитора през 1960 година, с който той концертира по света и популяризира своята музика. Може да се каже, че този ансамбъл е любимият „инструмент“ на Пиацола в процеса на изграждане на стила Nuevo Tango, представяйки в умален вид типичния танго оркестър. Водеща роля в квинтета, без съмнение, има бандонеонът, каквато е концепцията и на самия Пиацола, като виртуоз на този инструмент. Със своя специфичен звук, тембър и изразни възможности бандонеонът е есенцията на аржентинското танго.

 

 

За музикантите от Ансамбъл 5/4 Танго:

Младият изпълнител Стоян Караиванов е първият български бандонеонист, който свири на класическата аржентинска система. Той учи при проф. Фабио Фуриа в Консерваторията “Джовани да Палестрина“ в Каляри (Италия). Участвал е в майсторски класове на проф. Фридрих Липс, проф. Мие Мики, проф. Николай Кравцов, проф. Фредерик Дешамп, проф. Владимир Мандич и Хуан Хосе Мосалини. Изнасял е концерти с Разградската филхармония, Симфониета - Шумен, Камерен ансамбъл „Дианополис“, Симфоничния оркестър – Сливен, Камерен оркестър „Синфониета дел Арте“, Австрия и др. През юни 2021 г. с огромен успех прави дебюта си със Софийската филхармония под диригентската палка на Константин Илиевски. Концертирал е в Австрия, Словакия, Германия, Италия, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Кипър. Стоян Караиванов свири на исторически бандонеон Alfred Arnold „semi nacarado” от 1935 г., който е един от малкото запазени в перфектно състояние инструменти.

Пианистът Людмил Ангелов e роден във Варна и завършва НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в София. Популярен на петте континента той е изнасял рецитали, концерти c камерна музика и е бил солист на реномирани оркестри, под палката на световно известни диригенти. Свирил е на сцената на престижни зали като Берлинската филхармония, „Музикферайн“ във Виена, „Концертгебау“ в Амстердам, „Плейел“ и „Гаво“ в Париж, „Линкълн Център“ в Ню Йорк, „Ла скала“ в Милано,  „Алте Опер“ във Франкфурт,  „Херкулес” в Мюнхен, BOZAR в Брюксел, KKL в Люцерн, Операта в Монте Карло, Цюрихската опера, „Аудиторио Насионал“ в Мадрид, залата на  Московската консерватория, Националната филхармония и Националната опера във Варшава, залата на KBS в Сеул и много други. От сезон 2011/2012 той e почетен професор в НБУ. През 2016 г., заедно с цигуларя Веско Ешкенази пианистът издаде албума „Tango“, който получи отличието „Проект на годината“ от БНР и бе представен с огромен успех в „Европейски музикален фестивал“ 2016 в София.

Цветан Недялков е един от най-виртуозните китаристи в България. Възпитаник е на НМУ „Л. Пипков“ в  София и на НМА „Проф. Панчо Владигеров“, където в момента е професор по китара и ръководител катедра „Поп и джаз изкуство“. Блестящ изпълнител, той концертира много активно като солист на Софийската филхармония и на симфоничните оркестри в Пловдив, Варна, Стара Загора,  Бургас и др. Изключително популярен е и от телевизионния екран – като част от бенда на предаванията „Ку-ку”, „Каналето”, „Хит минус едно” и „Шоуто на Слави” и като един от основните музиканти в телевизионни формати като „Мюзик айдъл”, „Пей с мен”, и „Гласът на България”.

Той прави също аранжименти на джаз, поп, филмова, театрална и класическата музика. Ръководител е на множество майсторски класове и е канен като член на жури в редица международни фестивали и конкурси.

Изявеният сръбски цигулар Йован Богосавлиевич печели златен медал на престижния  Международен конкурс в Стреза, Италия още на 12-годишна възраст. Завършва следдипломна специализация във Факултета по музика на Белградския университет в класа на проф. Татяна Олуич, а през 2002/2003 г. специализира в Брюкселската Кралска консерватория в класа на проф. Игор Ойстрах.

Той изнася множество концерти като солист на симфонични оркестри в Сърбия, Чехия, Словакия, Унгария, Италия, Испания, Турция, Великобритания, Белгия. Като част от известния квинтет „Белтанго“, Богосавлиевич е участвал в най-големите международни танго фестивали по света - Берлин, Цюрих, Люцерн, Вупертал, Бон, Мюнстер, Лайпциг и др.  

Маргарита Калчева е в състава на Симфоничния оркестър на БНР от 1994 г., като от 1998 г. е водач на групата на контрабасите. Тя завършва НУИ "Панайот Пипков" в Плевен и Националната музикална академия „Проф. П. Владигеров" в класовете по контрабас на И. Петрова и проф. Т. Тошев. Специализира камерна музика при проф. Виктор Чучков и посещава  майсторски клас при Мишел Вейон (Швейцария). Свири в ансамблите „Студио Примо“, Български симфоничен оркестър “SIF 309”, била е гост-оркестрант и водач на група в различни оркестри в Португалия, Швейцария, Малта, Япония, Монако и др. Има осъществени множество концерти като солист на оркестри в страната и чужбина, както и записи за БНР и БНТ.

Марта Петкова постъпва в трупата на Софийска опера и балет през 2002 г., а през 2007 г. става прима-балерина. В нейния репертоар са водещите роли от спектаклите  „Лешникотрошачката“, „Жизел“, „Дон Кихот“, “Козият рог“, „Лебедово езеро“ и др. Лауреат е на редица международни балетни конкурси и е отличена с награда от Министерство на културата за млад талант, награда “Кристална лира” за постижения в балетното изкуство и  награда за цялостен принос в балетното изкуство.

Никола Хаджитанев е балетист в Софийската опера и балет от 2006 г. Репертоарът му включва водещи партии в балетите „Пролетно тайнство”, „Жизел”, „Лебедово езеро”, „Дон Кихот”, „Зорба гъркът”, „Ромео и Жулиета”, „Копелия”, „Силфида”, „Кармен”, „Пахита”, „Шехерезада” и др. Участвал е в международни фестивали в Русия, Италия, Гърция и Германия. През 2006 г. е удостоен е с почетен медал от Академия “Бъдещето на България” за творчески постижения в областта на балета, както и с почетна диплома от Министерството на културата. През 2010 г. получава Голямата награда на XIV Национален балетен конкурс „Анастас Петров”, както и „Кристална лира” на СБМТД.

22-рото издание на „Европейски музикален фестивал“ ще се проведе от 19 април до 8 ноември 2022 г. В програмата ще вземат участие над 500 артисти от седем страни. Гости на фестивала т.г. ще бъдат световноизвестният цигулар Пинкас Цукерман от САЩ, младият британски пианист Джулиан Тревелиян, звездата на фадото Камане от Португалия и много други артисти. С нови проекти ще се представят и изявените български музиканти Людмил Ангелов, Мила Георгиева, Максим Ешкенази и др. Във фокуса на фестивалната програма е творчеството на композиторите В.  А. Моцарт, Фр. Шуберт, както и на големите  български автори Л. Николов, Ал. Райчев, П. Хаджиев и В. Стоянов, чиито годишнини ще бъдат отбелязани с концерти. Няколко събития от програмата са посветени и на 20-годишнината на Оркестъра на Класик ФМ радио. Фестивалът се реализира под патронажа на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова и с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Национален фонд „Култура“ и Столичната община - Календар на културните събития на СО.

*Изабел Янкова, фотограф 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МУЗИКА:

Симеон Гошев пристига с роял "Бьозендорфер" за концерта си в неделя

Един от основоположниците на реге сцената у нас Sen I представя нов албум и късометражен филм

Бетовен с Боян Виденов, Симеон Гошев и Софийската филхармония на 5 февруари

МУЗИКАУТОР стартира проект OpenMusE с 14 партньорски организации от Европа

Стана ясно кой ще изиграе Майкъл Джексън в биографичния филм за Краля на попа

Отиде си китаристът и певец Том Верлен (ВИДЕО)

Васко Василев с 14 концерта за 14 дни в България

Белослава обяви нов концерт на 8 март (ВИДЕО)

ALI с лайв от легендарното Първо студио на БНР

Дмитрий Юровски представя Вагнер и Щраус в зала „България“

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com