Бутиков концерт „Дунавски импресии“ за флейта и китара от елегантните дами от ViennaDuo на 29 юни в София

2769
Бутиков концерт „Дунавски импресии“ за флейта и китара от елегантните дами от ViennaDuo на 29 юни в София
Снимка: ViennaDuo

На днешния топъл ден от 19,00 ч. в камерна зала „България“ двете изключителни дами Десислава Добрева и Божана Парлова - Виена Дуо, ще погалят сетивата ви с красивата музика на Франц Шуберт, Йохан Каспар Мерц, Бела Барток и Атанас Уркузунов и творбата на Десислава Добрева @Home.  

Отново на сцената на МФ „СОФИЙСКИ МУЗИКАЛНИ СЕДМИЦИ“ ще се представи премиерно произведение. Творбата @Home от Десислава Добрева (флейта) ще разкрие дълбоките и противоречиви емоции, изпълващи живота на музикантите през изминалата необикновена година. Публиката ще се докосне до съкровените чувства на композиторката чрез завладяващия звук на нейната флейта. С „Романс“ от Йохан Каспар Мерц нежната, романтична атмосфера ще завладее сцената с изпълнението на Божана Павлова (класическа китара). „Дунавски импресии“ свързват традиции със съвременно изкуство, изграждат мостове между далечни страни, създават пространство за размисъл и носят наслада от музикалното наследство на репертоара за флейта и класическа китара.

Виртуозната концертна соната „Арпеджоне“ на Франц Шуберт в съчетание със звученето на ХХ век и фолклорните елементи, които откриваме в Румънските танци от Бела Барток и Сюитата с български мотиви „4 Легенди“ на Атанас Уркузунов разкриват ветрилото на  музикалните емоции, на които ще се наслади публиката през топлата юнска вечер.

Божана Павлова вече е с докторска степен, но е започнала да учи класическа китара в Национално музикално училище „Любомир Пипков“ в София при Столина Добрева. Завършва с магистърска степен обучението си в Музикалната консерватория във Виена в класа на Йоргос Панетсос. Китаристката живее във Виена и развива концертна дейност с изяви по цял свят. През 2012 г. печели специална награда „Фернандо Сор“ за най-добра интерпретация на класическо произведение в Ервите, Германия. Божана Павлова има стипендии за високи творчески постижения от Токийската Фондация (2015), Австрийското министерство за образование, изкуство и култура (2014), Консерватория Виена Частен Университет (2013), Университета за музика и сценично изкуство във Виена (2012) и Българското министерство на културата (2006). Нейни записи са излъчвани по БНТ и БНР, националните австрийски телевизии ORF1 и ORF2, Радио Класик Щефансдом. Божана Павлова свири със струни за класическа китара „Ханабах“.

Десислава Добрева е родена в Стара Загора. Живее и твори във Виена от 2005 г. Завършва магистърска степен с отличие в Университета за музика и сценични изкуства във Виена в класа по флейта на проф. Барбара Гислер-Хаазе (2012). Учи в Парижката консерватория при Винсент Люка (соло флейтист на Оркестъра на Париж) по европейската програма „Еразмус”. Следва две години в класа на Карл-Хайнц Шутц (соло флейтист на Виенската филхармония). Концертира в много европейски страни, в Япония и Китай. Свирила е във Виенска филхармония, Националния оркестър на Би Би Си - Уелс, Виенската държавна опера, Виенските симфоници, Виенска народна опера, Симфоничен радиооркестър Виена и редица други. Страстта й към камерната музика я събира с духовия квинтет „qWINDett“, с който има многобройни изяви в Музикферайн, Радиокултурхаус Виена, Концертхаус Виена, както и на престижния фестивал в Залцбург под ръководството на Виенските филхармоници. Изявява се като солист в концерти на Ensemble Wiener Collage,  включително на фестивала за съвременна музика Wien Modern. Десислава Добрева е стипендиантка на фондация „Вернер Трип”, фондацията на Йехуди Менухин Live Music Now, Токио фондация, Университета за музика и сценични изкуства, както и след спечелено прослушване “Ангелика Прокоп Щифтунг” на Виенска филхармония и др. В момента тя е преподавател по флейта в Държавното музикално училище „Й. Г. Албрехтсбергер“ в Клостернойбург (Австрия). Има покани за преподаване в майсторски класове в България, Австрия, Мексико и Русия. В момента заема позицията на соло пиколо флейта в Кралския филхармоничен оркестър в Лондон.

Предвид мерките за сигурност, капацитетът на залата е предвиден на 50%.

Билети ще намерите на касите на залата и в електронната мрежа
 https://www.eventim.bg/bg/bileti/sofiyski-muzikalni-sedmici-2021-sofiya-bulgaria-hall-kamerna-zala-1234801/performance.html и на касите на залата.

Международният фестивал „Софийски музикални седмици“, който тази година се провежда под патронажа на Президента на Република България г-н Румен Радев е отново е част от Календара на културните събития на Столична община за 2021 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com