Резервати в Банско и Разлог

6450
Резервати в Банско и Разлог
Снимка: Архив

Къде да се разходим след природата?

Резерватите около Банско и Разлог са част от Национален парк Пирин. Всеки, който е имал възможността да посети това място, е разбрал защо тази великолепна природа трябва да бъде съхранена. Това е и причината още през 1962 година да бъде обявен за Национален парк. Ако случайно сте отседнали в хотел в Банско разходка в резерватите в околностите на Банско и Разлог ще ви помогне да си починете от забързаното ежедневие и да се насладите на спиращи дъха гледки.

Резерват „Баюви дупки – Джинджирица”

Това е голям резерват, който се състои от няколко по-малки. През 1934-та година го обявяват за Национален Резерват, като следващите години добавят още територии към него. Така, той днес е огромен парк, които привлича посетители от цял свят. През 1977 дори е включен в списъкът на ЮНЕСКО за защитени територии, заради голямото биоразнообразие.

Най-високата точка на резервата е 2884 м., а най-ниската - 1490 м. Ако сте чували за циркусите Окаденски, Разложки, Баюви дупки, Каметиница и Суходол - то те са разположени именно в резервата “Баюви дупки”. В него могат да се видят гори от бук, черен и бял бор и леска. За тези, които не са запознати, ще кажем, че някои от дървесните видове в резервата са изключителна рядкост. Колкото по-нависоко се изкачвате, толкова повече се променят и дървесните видове. Боровете преминават в смърч и ела, а впоследствие те преминават в бяла и черна мура. Най-старата мура в резервата е на 1300 години - черна мура. Белите мури също не отстъпват по старост - някои от тях достигат до 1000 години. Сами забелязвате, че с такова многообразие и с толкова ценни дървесни видове, няма как този район да не е обявен за национален парк.

Освен дърветата има и много билки и цветя, които растат из тази земя. Важно е да знаете, че тези растения не бива да бъдат откъсвани - еделвайс, незабравки, алпийски мак, жълта тинтява, пирински мак и девисил, омайниче, син минзухар, златиста кандилка, очанка и полевица.

Ако гледате пък достатъчно дълго към небето, то със сигурност ще видите някой представител на орлите, лешоядите или ястребите. Освен това в района гнездят и пъстър скален дрозд, скалолазка и планинска завирушка. От животните можете да попаднете на сърни, елени, диви кози, белки и дори на мечка. Животните, както и цветята, също не бива да бъдат закачани.

Националният резерват “Баюви дупки” може да се посети и с водач, а може и без. През неговите територии преминават туристическите маршрути до хижа „Вихрен“, хижа „Яворов” и хижа „Предел“. Ако пък не искате да нощувате в хижите, може да отседнете в някой от китните хотели и къщи за гости в Банксо и Разлог, където ще ви посрещнат с усмивка и ще ви нагостят вкусно.

Резерват „Юлен”

Провъзгласен за резерват съвсем отскоро, той изобщо не отстъпва по красота на останалите. През 1994 г. се взема решение, да се обуслови като национален резерват, за да се запази природата непокътната. Факт е, че резерватът съдържа бял бор и мура, смърч, клек и ела, които както вече споменахме са изключително редки дървесни видове. За любителите на редките растителни видове ще отбележим, че 50 вида в този резерват са включени в Червената книга на България. Такива редки растения са нарцисовидна съсънка, планински божур, скална острица, шиполиста, черен емпетрум, сибалдия, златиста кандилка и др.

Освен растенията, обаче резерват „Юлен“ е богат и на животни. Тук може да срещнете вълци, мечки, сърни и елени. Балканският кеклик, синигерите, сокерицата, глухаят, кълвачите - всички тези птици също са го избрали за свой дом. В резервата има няколко езерни групи, както и отделни езерца.

Освен природни забележителности, резерватът е добър избор, и ако искате да посетите исторически такива. На неговата територия е открита и Римска крепост. Гостите на град Банско могат да я посетят за ден и да научат повече за това старинно място.

Важно за всички, които правят планове да посетят някой от резерватите е да бъдат внимателни и да не се отделят от определените маршрути, като се правят планински преходи в резервата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗА ПРИРОДАТА:

Фестивалът Ritual Gatherings организира мащабно почистване на плаж Камчия

Опаковките не са отпадък, а ресурс в кръговата икономика

Официално откриване на XVтите Дни на предизвикателствaта във Френския институт в България

В Радиното училище в Сопот деца се учиха да събират отпадъците разделно

Стара хартия за нова книга за 7-и пореден път

Овощна градина - обработка и култивиране

Панагюрище има над 400 нови пазители на природата

Празник събра децата на Тетевен в навечерието на 24 май

Над 240 деца се научиха да събират разделно отпадъци в Ботевград

150 дървета ще засадят учени в Деня на Земята

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com