X
 
 

Давос 2020: Кои са пътищата за възстановяването на Земята?

1836 3
Давос 2020: Кои са пътищата за възстановяването на Земята?
Снимка: Getty Images/Guliver
Задържане на въглеродните съединения в горите, тревните площи и влажните зони в света могат да осигурят до една трета от намаляването на емисиите до 2030 г. за постигане на целите на Парижкото споразумение за климата. Това е част от плана за възстановяване на Планетата, очертан на годишната среща на Световния икономически форум в Давос. Припомняме, че втори ден големите политически играчи обсъждат бъдещето на човечеството в швейцарския курорт. През тази година основният акцент на форума е свързан с глобалните усилия за справяне с кризите на изменението на климата и възстановяване на биоразнообразието.

По време на поредицата от срещи бе лансирана инициативата 1t.org, целяща да подпомогне световната общност на водещи правителства, глобални бизнеси и гражданското общество за възстановяване на флората на земята чрез засаждането на милиони дървета и други растителни видове.

Давос 2020: Земята няма време за лицемерие, уважаеми световни лидери

Започна Световният икономически форум в Давос (21-24 януари). Около 3000 ще бъдат участниците в едно от най-големите ежегодни икономиче...

Тръмп подкрепя

Инициативата си поставя за цел също така да участва в трансформирането на енергийната и тежката промишленост, като се насочат усилия по отношение на връщането към живот на незалесени територии - включително земи, възстановяващи се от пожари, на принципа на вторичната сукцесия.

Клаус Шваб, основател и президент на Световния икономически форум, заяви: „Следващото десетилетие трябва да види безпрецедентни нива на сътрудничество, ако искаме да постигнем целите на глобалния климат, биоразнообразието и устойчивото развитие. 1t.org представя важен пример за това как заинтересованите страни от всички области на живота и всички възрасти могат да работят заедно за постигане на единна, глобално значима цел".

В специално обръщение президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви подкрепата си за инициативата от страна на Вашингтон. „Радвам се да съобщя, че САЩ ще се присъединят към инициативата „Един трилион дървета“, лансирана тук на Световния икономически форум. Ще продължим да проявяваме силно лидерство във възстановяването, отглеждането и по-доброто управление на дърветата и нашите гори", подчерта Тръмп.

Емисиите парникови газове - пандемията на човечеството

Глобалното затопляне - още два острова в Индонезия вече са под вода

Два необитаеми острова в състава на южната провинция Южна Суматра, са напълно потопени под вода в резултат на покачване на морското рав...

Емисиите на парникови газове достигнаха рекордните 55,3 гигатона на CO2-еквивалент през 2018 г. Според доклад на ООН за околната среда, възможността Земята да задържи изменението на климата под 1,5 градуса по Целзий означава, че трябва да намалим емисиите с 55% между 2020 и 2030 г. При сегашните нива на вредни емисии, нашият „въглероден ресурс“ ще бъде изчерпан преди 2030 година.

Не всичко обаче е черно

Междувременно емисиите на парникови газове не показват признаци за повишаване в близко бъдеще, коментират експерти на Световния икономически форум. Въпреки че тази прогноза не е особено устойчива, природосъобразни решения предлагат перспектива човечеството "да си закупи ценно време" по отношение на въглеродния отпечатък. 

Залесяването, отглеждането и растежа на един трилион дървета през следващото десетилетие паралелно ще е свързано с отделянето на 12 гигатона CO2 в атмосферата всяка година, като същите дървета обаче ще задържат до 205 гигатона CO2-еквивалент, когато пораснат. Като цяло се изчислява, че инициативата за залесяването може да осигури до една трета от необходимите климатични решения до 2030 г. за постигане на целта от 1,5 градуса по Целзий.

Още по темата може да откриете тук. А как започна Световният икономически форум, прочетете в този материал.

След големите наводнения - каналите на Венеция пресъхват

Само два месеца след голямото наводнение, каналите които пресичат голяма част от Венеция, изглежда бързо намаляват нивото си, предаде Б...

Actualno.com

Етикети:

 • Анонимен 2 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Най-големия екологичен проблем в момента е опасно ниските нива на въглероден двуокис в атмосферата. Ако паднат под 200 частичи на милион тогав ще спре фотосинтезата и ще загинат всички многоклетъчни организми на сушата. Мерките обаче които може да вземем с сравнително прости. Обесваме всички еко-талибани и изкопаваме и изгаряме всчики фосилни горива.
 • Октомври 1 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  Ами един от пътищата е да възстановим правилният диалог. Така скрински ти на колко години си ? Да приемем на 34 примерно. А , Планетата Земя е на 4.5. МРД години. Така как ти да живееш и до 100 години /макар , че си съучастник на Враговете на Народа и не е желателно, но да за случея да приемем/, а Планетата Земя още 5 МРД години. Е как ти ще спасяваш Земята ? От какво по точно ти не и еднодневката виж още ›› в случея спрямо НЕЯ ще я спасяваш ? ЕТО ТОВА Е ПОВЕЧЕ И ОТ СВРЪХНАГЛОСТ.
 • Октомври 1.1 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  Правилното е да Спасим Сегашната Екосистема на Планетата от човешката дейност и толкова. Всичко извън това е /лудост/ и НЕВЪЗМОЖНО
  : 0 !
Последно в Актуално