Претоварна станция за отпадъци заработи в Несебър

16245
Претоварна станция за отпадъци заработи в Несебър

Модерна Претоварна станция за отпадъци официално бе открита в община Несебър. Тя бе осъществена по проект „Изграждане на регионална система за управление на отпадъци в регион Бургас“, финансиран по ОП „Околна среда“ 2007-2013 г. приоритетна ос 2 „Подобряване и развитие на инфраструктурата за третиране на отпадъци“. Водещ партньор в проекта е община Бургас, а останалите партньори са общините Несебър, Поморие, Руен, Сунгурларе, Камено, Айтос, Средец, Карнобат.

Претоварната станция за отпадъци-Несебър е разположена в землището на с. Равда, с основна площадка от 12,1 дка. Новата придобивка ще обслужва общините Несебър и Поморие, а разстоянието до новото регионално депо „Братово-запад“ е 55 км. ПСО-Несебър се състои от съоръжение за компактиране и претоварване за транспорт до регионалното депо, техника за транспорт на дълги разстояния и съоръжение за третиране на строителни и едрогабаритни отпадъци с капацитет 20 т/час, както и площи за приемане на разделно събрани отпадъци, административно-битова сграда и високо технологична лаборатория. Със стартиране на Претоварната станция за отпадъци в Несебър се откриват нови 28 работни места. Налице е и потенциал за увеличаване капацитета на ПСО Несебър с бъдещо изграждане на инсталации за сепариране и компостиране.

Зелени европроекти за отпадъците са най-рискови

Най-рисковите проекти по Оперативна програма „Околна среда” са в сектор отпадъци, заяви министърът на екологията Ивелина Ва...

Съоръжението е изградено с европейски пари. Стойността на проекта е около 7,5 млн. лв., 2,5 млн. лв. от които дофинансиране от община Несебър. Малко преди официалното прерязване на лентата, кметът на Несебър Николай Димитров сподели, че е изключително щастлив от финализирането на проекта и откриването на Претоварната станция за отпадъци, защото „община Несебър е най-посещавана дестинация от туристи от цял свят и в 21 век е напълно естествено да имаме съвременно и модерно сметосъбиране и депониране на отпадъците, които се генерират в нашата община и в община Поморие“.

Николай Димитров разкри, че след няколко седмици ще се състои символична първа копка на новата база на БКС-Несебър, а до края на месец юни предстои да бъде официално финализиран и открит обект „Дълбоководно заустване на пречистените отпадни води от агломерация Несебър-Сл.бряг-Равда”, с което ще се гарантира чистота на морските води преди началото на туристическия сезон.

По време на днешното събитие стана ясно, че предстоят съвсем скоро да се открият Претоварната станция в Карнобат и Регионалното депо в Братово, а това ще даде възможност цялата система за управление на отпадъците да започне да функционира.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com