Бедствено положение заради боклука в Пазарджик, извозват го на новото депо

2502
Бедствено положение заради боклука в Пазарджик, извозват го на новото депо
Снимка: Pixabay

Предварително обявено бедствено положение спаси населените места на община Пазарджик от криза с боклука. То бе оповестено в края на последния работен ден от миналата година – точно, когато изтече срокът за ползване на старото сметище.

Това даде възможност на местната администрация да прибегне към сключване на договор с оператор чрез пряко договаряне. Общината има избран чрез открита обществена поръчка на оператор за експлоатация, мониторинг и поддръжка на новото регионално сметище. Това е консорциум „РД – Пазарджик 2017“ с участници в него „Комуналефект Сервиз“ ЕООД – Русе, и „Ес Ер Технолоджис“ ООД – София.

Заповедта за определяне на изпълнител обаче е обжалвана в КЗК, а жалбата е обявена за неоснователна. Срокът за протестирането й пред ВАС изтича на 3 януари.

БЧК - Пазарджик осигурява безплатен обяд за нуждаещи се през цялата година

Целогодишна програма на БЧК - Пазарджик осигурява безплатен обяд за нуждаещи се. Това съобщи за Радио „Фокус“ - Пазарджик Ж...

„Обявихме бедствено положение във връзка с опасността от замърсяване и сключихме един временен договор за срока на бедственото положение с фирма, която да обслужва регионалното депо и към днешна дата всичко върви по план и график“, заяви зам.-кметът на Пазарджик Петър Петров.

По думите му с обществената поръчка е избран консорциум от две фирми за оператор, а в случая – при обявеното бедствено положение, е сключен временен договор с дружество, което има опит в обслужването на други регионални депа.

„Консорциумът е направен с цел участие в обществената поръчка. А временният договор е с ООД, което има опит в обслужването на други регионални депа“, посочи Петров. Засега той не пожела да го оповести, за да му се осигури ден-два спокойствие за работа в новата обстановка.

„Договорът си е официален, не го прикриваме, нито имаме такова желание или намерение. Ще ви дадем пълна информацията още може би в днешния ден, но нека им дадем малко време да направят разстановката, тогава ще ги оповестим. Нищо нередно няма, направили сме проучване. Видели сме кой би могъл да се справи, защото за нас е важно да сме сигурни, че този, с когото сключим договора, ще се справи, че има такъв капацитет и опит. Установили сме, че има капацитет и опит, поканили сме ги, те се отзоваха, за което сме им благодарили. В момента нещата вървят нормално“, каза Петров.

Той поясни, че не може да прогнозира дали решението на КЗК ще бъде обжалвано във ВАС.

4 граждански брака са сключени в затвора в Пазарджик

4 граждански брака са сключени в затвора в Пазарджикпрез 2017 година, съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик Пенка Попче...

„Не е редно, не считам, че ние трябва да водим разговори с консорциума, който обжалва решението за избор. Живеем в правова държава и всеки има права в съответните срокове. Ние не искаме да влияем на когото и да било. Надяваме се хората да проявят и мъдрост, и разбиране така, че нещата тази седмица да приключи бедственото положение, а другата седмица да си имаме редовен договор“, допълни още зам.-кметът.

По думите му КЗК са били достатъчно категорични в решението си. „Това, за което съжалявам, е, че не ни разрешиха предварително изпълнение, за да може всичко да си върви нормално, без да се стига до бедствено положение“, подчерта Петров.

Поискахме предварително изпълнение, но то беше още в самото начало, но то ни беше отказано.

Започнаха и от други общини да се обаждат колегите. Даваме пълни разяснения за процедурите. Не бива да се създават грижи на която и да е община. Така че ние ще им съдействаме с всичко необходимо. Имаме обаждания от две общини - Батак и Пещера. Те също проявяват интерес към процедурата, по която вървим ние. Затова се обаждат веднага.

В община Пазарджик вече отпадъците се извозват по новите правила, на новото регионално сметище. Има ред и това е целта на всички действия, а и на самото отваряне на новото депо - да има ред такъв, какъвто е заложен в законодателството, при спазване на европейските директиви.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПАЗАРДЖИК:

Обсъдиха как да почистят фасадата на Младежкия дом в Пазарджик (СНИМКИ)

За пореден път ще се проведе "Слънчева Бесапара" в Пазарджик

Пазарджик се поклони пред Ботев и падналите за свободата

"Това е ТВУ": Баща за насилието в детска градина във Велинград

След насилието над деца: Задържаха директорката на детската градина във Велинград

Проверяват сигнал за насилие в детска градина във Велинград

Община Пазарджик и ФК "Хебър" със съвместен футболен празник

С богата програма община Пазарджик ще почете Деня на Ботев

1500 танцьори от цялата страна се събират на Pazardzhik Dance Open

Община Пазарджик със специална празнична прграма за Деня на детето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пазарджик