Висши духовници от България, Русия и Украйна отслужиха панихида за загиналите за свободата на Плевен

1704
Висши духовници от България, Русия и Украйна отслужиха панихида за загиналите за свободата на Плевен
Снимка: Ангел Атанасов/Actualno.com

Висши духовници от България, Русия и Украйна отслужиха заедно в Плевен днес, 10 декември, панихида за загиналите за освобождението на града от турско робство преди 142 г. В служението пред параклис-мавзолея „Св. Георги Победоносец“ участваха Плевенският митрополит Игнатий, Врачанският - Григорий, Ловчанският – Гавриил, митрополит Леонид от Русия и митрополит Никодим от Украйна.

Стотици малки и големи плевенчани се стекоха на площад „Възраждане“, за да почетат паметта на хилядите воини, паднали за свободата на Плевен. Сред официалните гости бяха дипломати от посолствата на страните, участвали с многонационалната руска армия в Плевенската епопея и делегации от градовете-побратими Браила /Румъния/, Плоцк /Полша/ и Ростов на Дон /Русия/.

„Плевен е крайъгълният камък, който решава изхода на Руско-турската война преди 142 г. Тази война променя не само хода на историята на България, тя променя хода на историята на целия Балкански полуостров и на цяла Европа в следващите десетилетия. Русия следва своите интереси. Но руските солдати, обикновените хора, които са събрани да защитават честта на руското оръжие под знамената на руската императорска армия, стъпват на българската земя, за да дадат помощ на един братски славянски народ. Те не проливат кръвта си край Плевен за медали, за ордени, за слава. Хиляди от тях падат в боевете и покриват с телата си равнините и хълмовете около Плевен“, каза в словото си плевенският кмет Георг Спартански.

Той припомни, че от времето на Руско-турската освободителна война в България има над 400 паметници, издигнати в почит към нашите освободители. Една трета от тях са на плевенска земя. И най-величественият от тях е Панорамата „Плевенска епопея 1877 г.“ Тези паметници са направени с волни пожертвования и с ръцете на българския народ, за да увековечат паметта и героизма на тези, които проляха кръвта си, за да я има днешна България.

„Обръщам се накрая към плевенските деца. Деца, всичко което правим, го правим за вас. Знайте, помнете и почитайте имената и паметта на тези знайни и незнайни воини, които загинаха, за да има нас, за да има вас, за да има утре вашите деца, вашите внуци! За да има горда, свободна и независима България!“ каза още Георг Спартански.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com