Д-р Георги Цигаровски: Борбата с грипа се печели в първите 36 часа

11189
Д-р Георги Цигаровски: Борбата с грипа се печели в първите 36 часа
Снимка: Actualno.com / Facebook

Борбата с грипа се печели в първите 36 часа. Други години болните от грип в Пловдив са били доста повече. Това обяви доктор Георги Цигаровски на въпрос на Actualno.com за обстановката в града.

„Доколкото знам от колеги в съседната област Пазарджик положението е доста по-тежко“, заяви общопрактикуващият лекар. Той уточни, че не всяко неразположение е грип, като класически грип все пак има и може да бъде разпознат по изключително високата температура, достигаща до 40 градуса.

Доктор Цигаровски съобщи, че при него има пациенти, които се ваксинират през есента, но те не са много. „В Англия, например, има държавна политика в тази насока. Доколкото знам от следващата година и в България е предвидена такава мярка, като ваксината ще се предлага безплатно на хора над 65 години“, заяви доктор Цигаровски. По думите му тази мярка е важна и ваксината категорично предпазва от грип и от усложнения от него. Относно скептичните мнения за ефикасността й, които могат да се видят в интернет, той заяви, че е добре хората да се доверяват на професионалистите и да се уповават на мнението на лекарите, а не на лаици, които винаги са готови да изкажат мнение по даден въпрос.

Доктор Цигаровски за пореден път призова всеки, който чувства неразположение, да търси мнението на лекар. Според него, забавянето в отделни случаи може да доведе до много тежки последици, включително и до летален изход. „Нека се свържат поне по телефон с общопрактикуващия лекар. Той може да прецени какво да предприеме. Важно е да се каже, че борбата с грипа се печели в първите 36 часа. Ако започнете противогрипни препарати в първите 30 – 36 часа, а най-добре още в първите 12, тогава те имат наистина добър ефект. Ако се пропусне този период, грипът може да се проточи доста“, категоричен е доктор Цигаровски.

„Носенето на маски в грипното време е за всички. Това е заболяване, което се предава по въздушно-капков път и маската осигурява една добра защитна за здравите хора“, смята общопрактикуващият лекар. Според него, особено важно е стимулирането на имунитета да започне още през лятото. „Закаляване с въздух и вода, физически упражнения, включително на открито, и български плодове и зеленчуци. Това е най-доброто. Могат да се използват и допълнителни стимуланти във формата на хранителни добавки, но нека не се прекалява с тях, защото алергиите и някои автоимунни заболявания са плод именно на прекалено усилен имунитет“, заяви доктор Цигаровски.

Запитан дали се очаква влошаване на ситуацията с грипа и дали ще има втора вълна на заболяването, доктор Цигаровски уточни, че това зависи най-вече от поведението на хората, както и от метеорологичната обстановка. „Ако болните ходят по обществени места като молове и кина вместо да си стоят вкъщи, ще има втора вълна. Всичко зависи от поведението на хората“, категоричен е доктор Георги Цигаровски.

От вторник в Пловдив и областта е в сила грипна ваканция. Тя важи за всички училища, като не засяга детските градини и яслите. От РЗИ - Пловдив пък предприеха мерки за ограничаване на разпространението на остри респираторни заболявания и грип. Преустановени са свижданията и плановите операции в лечебните заведения, както и плановите консултации за здрави бременни жени и кърмачета. От понеделник не се извършват и профилактични прегледи и имунизациите. Дали ваканцията ще бъде удължена и каква точно е епидемиологичната обстановка, ще стане ясно в понеделник, когато от РЗИ – Пловдив ще предоставят данните за заболеваемостта от настоящата седмица.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Кметът на Пловдив Костадин Димитров откри обновени детски градини (СНИМКИ)

Зам.-кметът на Пловдив Пламен Панов откри конференция, посветена на “Зеления и устойчив спорт”

В центъра на Пловдив: Кола пропадна заради подпочвени води

Пловдив е домакин на Тепе Джамборе - първият по рода си спортно-културен маратон

Кметът на Пловдив посрещна шампионките от волейболен клуб „Марица“

Програма на община Пловдив за Великденските празници

Пиян шофьор прегази с джипа си жена на паркинг в Пловдив

Инцидент или насилие: Дете е със счупени зъби след посещение в детски център

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com