Д-р Валентин Цанков: Усложнения от грипа могат да се получат още в началото, не чакайте да стане късно!

7973
Д-р Валентин Цанков: Усложнения от грипа могат да се получат още в началото, не чакайте да стане късно!
Снимка: Ангел Атанасов/Actualno.com

До края на тази седмица или в началото на следващата се очаква заболеваемостта от грип в Плевен да стигне епидемично ниво. Разпространението на вируса в града е ескалирало в понеделник и вторник. За два дни регистрираните случаи са стигнали 147 на 10 000 души население. За да се обяви в Плевен грипна епидемия, те трябва да са около 300 случая на 10 000 души на седмица, съобщи д-р Валентин Цанков, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести” в плевенската Регионална здравна инспекция. Ето какво още каза той пред Actualno.com:

Д-р Цанков, колко време след заразяването с грип болният усеща първите симптоми?

Това времето между 24 и 48 часа, а симптомите са добре известни. Заболяването започва много рязко – с висока температура, главоболие, отпадналост, болки по мускулите, по ставите, възпалено гърло, кашлица, хрема и запушен нос. Предвестниците са – тежест в главата, дискомфорт, зачервяване на очите и кихане. Характерни признаци за грипно заболяване са още чувство на умора и физическа слабост - те остават около две седмици след като болният е оздравял. Подтиповете на грипния вирус са три – А, В и С. Първите два са „виновни” за епидемиите, хоспитализирането и смъртните случаи. Подтип С причинява оплаквания със средна тежест, малко по-изразени от тези на настинката.

Грипът крие риск от усложнения, а симптомите се дублират с тези на други заболявания. Затова се налага консултация с лекар и внимателно проследяване на състоянието на болния. Порочна практика е заболелите да търсят помощ от лекар едва, когато се почувстват много зле и вече за развили усложнения като пневмония, например. Мерки трябва да се вземат още при първата изява на симптомите на грип.

Какви трябва да са тези мерки?

На организма веднага трябва да се даде необходимата почивка, за да може той да се справи по-бързо с инфекцията. Изключително важно е да се приемат максимално количество течности – вода, билкови чайове, компоти, сокове и др. Непременно трябва да се потърси лекар, защото усложнения може да се получат още в самото начало на заболяването. Например, ако дишането се учести, започнат да се отделят оцветени храчки, болки в гръдния кош при дълбоко поемане на въздух, болки в ушите, температура над 39 градуса, усещане на замаяност. Още при първите изяви на тези симптоми трябва да се потърси лекарска помощ, особено ако човек има бъбречно или сърдечно съдово заболяване или пък диабет.

Лечението е симптоматично. При издаване на рецептата лекарят се съобразява с общото здравословно състояние на пациента и историята на заболяването. Медикаментите най-често са парацетамоли, такива, които стимулират отхрачването, и капки за нос. Антивирусните лекарства са ефикасни в самото начало на заболяването. Те трябва да се вземат в първите няколко часа след като почувствате симптомите на грипа. В такъв случай, ако се вземат антивирусните препарати, които се предлагат в аптечната мрежа, в рамките на един-два дена се стопира развитието на грипния вирус в организма.

Какъв е периодът, в който носителят на грипен вирус може зарази хората около себе си?

Д-р Светлозар Сардовски: Грип може да се лекува без посещение на лекарския кабинет

Д-р Светлозар Сардовски е кардиолог (обща и инвазивна кардиология), с европейска диплома, експерт по ехокардиография, специалист по вът...

В първите три дена след заразяването заболелият от грип може да предаде вируса на околните. След това организмът му изгражда антитела и човекът повече не е разпространител на грипния вирус. Вирусът е най-активен в самото начало на заболяването.

Препоръчвате да се потърси лекарска помощ веднага след като болният почувства първите симптоми на грип. По това време на годината обаче пред лекарските кабинети се извиват дълги опашки от пациенти. Няма ли опасност така да се заразят и други хора?

Наистина има такава опасност. Съветът ми е в такива случаи да се използват маски на лицето, за да не се разпространи грипният вирус при кихане и кашляне.

Тези маски гарантират ли 100-процентова сигурност?

Не гарантират. Те стопират разпръскването на слюнка чрез кихане и кашляне, но трябва да се сменят на 2-3 часа, защото вирусът остава по маската.

Лекарка с 30-годишен стаж: С чесън и кисело зеле преборваме грипа

„Трябва да научим децата си да ядат чесън и люто. Българският ни корен е здрав, защото ядем люто“. Това са думите на д-р Га...

Това достатъчно ли е, за да се предпазим?

Грипните вируси са едни от най-адаптивните и мутират. Те се разпространяват по въздушно-капков път – разпръскват се със слюнка при кашляне, кихане и говорене. За защитена зона човек да не погълне тоя вирус се счита 2-3 метра около кашлящия или кихащия. Но при определени условия предаването на вируса може да стане и от 7-8 метра. Самите болни от грип трябва да вземат предпазни мерки – дори като използват обикновени кърпички или пък марли.

Попаднали по този начин във външната среда, грипните вируси остават жизнеспособни няколко часа. Така заразяването с тях може да стане и при използването на общи предмети, като например дръжки на врати, бутони на асансьори, прибори и др.

Ако все пак човек реши да се лекува сам, как да го направи?

Ако все пак реши, трябва да взема антипиретици. Те могат да се съчетаят с рецепти на билкова основа от народната медицина, които помагат за отхрачване на дихателната система. Да се пият чайове, но не горещи, а с температурата на тялото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛЕВЕН:

Най-добрите ученици по астрономия от цялата страна ще мерят сили в Плевен на Национална олимпиада

Крум и Виктория - плевенски деца, олимпийци на световно ниво по природни науки

Доброволци с нова акция за облагородяване на зоопарк „Кайлъка“ - чистиха и боядисваха клетки, смениха стари табели с нови

Плевен посреща Великден с разнообразна програма

Д-р Валентин Христов приветства участниците в Републиканския турнир по стрелба за служители на МВР „Величко Величков“

След скандал: Момиче намушка жена в Плевенско

Кметът на Плевен и четвъртокласници от ОУ „Св. Климент Охридски” се включиха в „Походът на книгите“

Кметът на Плевен обявява 2 и 15 май за неучебни дни

Започна кампания за облагородяване на зоопарк „Кайлъка“ в Плевен

Християн, първото бебе на Плевен за 2024-а година и семейството му гостуваха на кмета д-р Валентин Христов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Плевен