Държавата компенсира пловдивски производители, засегнати от руското ембарго‏

6038
Държавата компенсира пловдивски производители, засегнати от руското ембарго‏
Снимка: Thinkstock/Guliver

Държавата компенсира пловдивски производители, засегнати от руското ембарго, съобщиха от Държавен фонд "Земеделие" за Topnovini.bg.

Близо 703 хил. лв. бяха изплатени на 66 производители, засегнати от забраната за внос на селскостопански продукти от Европейския съюз в Русия. Средствата са осигурени изцяло по линия на Европейския фонд за гарантиране на земеделието и се изплащат по двете извънредни схеми, които Европейската комисия въведе в края на миналата година, за да възстанови трайно баланса на пазара на плодове и зеленчуци в ЕС.

Тазгодишният добив на пшеница няма да е достатъчен за производителите

Добивът на пшеница през тази година няма да бъде достатъчен да покрие нуждите на производителите. Това каза Ангел Вукодинов, заместник-...

Подпомогнатите производители са от Пловдивско, както и областите Благоевград, Варна, Велико Търново, Добрич, Кърджали, Плевен, Разград, София (област), Стара Загора, Хасково и Шумен.

С изплатените средства са финансирани близо 4 хил. тона гъби, домати, зеле, карфиол, корнишони, краставици, круши, моркови, нектарини, праскови, пиперки, сливи и ябълки.

Двете извънредни схеми подпомагат производители, чиито първоначални заявления са нотифицирани от ЕК, получили са одобрение на намеренията за участие, подали са исканията за прилагане на мерките „изтегляне от пазара" и "небране" в областните дирекции на фонд „Земеделие“, а дейностите по тях са изцяло изпълнени и проверени от Разплащателната агенция.

При прилагането на мярка "изтегляне от пазара" плодовете и зеленчуците можеха да се даряват на благотворителни организации или фондации, училища, детски градини, детски лагери, лечебни заведения, старчески домове или места за лишаване от свобода. Продукцията можеше да се използва и като храна за животни при прилагането на първата извънредна схема.

Българските производители: Новите законови промени не ни защитават от веригите

Промените в Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) няма да разрешат проблемите ни и да ни защитят от натиска на търговските вериги. За...

Мярката "небране" се прилагаше чрез предварително уведомление към ДФЗ за датата, на която ще бъдат унищожени насажденията в полето.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com