Експерт: Не може и да става дума за нашествие от змии в Пловдивско

6295
Експерт: Не може и да става дума за нашествие от змии в Пловдивско

Не се срещат представители на отровните змии в Пловдив и региона. Това каза за Радио „Фокус" - Пловдив Огнян Тодоров, директор на Природонаучния музей в Пловдив, в коментар на случая с ухапаното от змия в центъра на града 7-годишно момиче. По думите му, не може и да става дума за нашествие от змии в Пловдивско. „Змии винаги е имало, като те са малко по-активни през пролетта. В горещините през лятото стават по-прикрити като поведение. Няма никакви основания за притеснения или паника. Общо взето всичко си е в рамките на нормалното и проблемът не трябва да се преекспонира. Паниката е плод на неразбирането и незнанието на хората за поведението на змиите и за разпространените видове в България”, коментира Огнян Тодоров.

Специалистът обясни, че в момента в България се срещат 16 вида змии, 4 от които са отровни, а само 2 от тях могат да нанесат поражения върху човека. Това са усойницата и пепелянката. Пепелянката е вид, който се среща под 700 метра надморска височина. Усойницата е малко по-високопланински вид. И двата вида са отровни, с отровни жлези в каналите на предните си зъби. Ухапване на здрав човек може да мине без лекарска намеса в рамките на няколко дни. Тук много силно се спекулира с използването на противоотрова за такива видове, както се случи с ухапаното дете в Пловдив. На него веднага му е сложен противозмийски серум. Световната практика, която вече се е наложила дори и в Инфекциозните клиники в България, е да не се използва веднага противозмийски серум, защото може да доведе до хипералергична реакция. Може да създаде много по-сериозни проблеми отколкото самото ухапване от змията. Противозмийски серум се използва само тогава, когато специалисти преценят, че наистина ситуацията изисква подобна намеса”, добави директорът на Природонаучния музей в Пловдив. Огнян Тодоров уточни, че 7-годишното момиче е ухапано от сива водна змия. „Река Марица минава през средата на града и винаги там си е имало водни змии. Те са полезен вид, хранят се със земноводни и безгръбначни. Тези видове имат възможност да напускат основното си местообитание на разстояние до 5 километра, по литературни данни, стига да има подходящи местообитания като градинки, алеи и т.н.

Според Huffington Post Пловдив е най-приятният град

За България Пловдив е като Краков за Полша – историческа столица и може би най-приятният град, макар и столиците София и Варшава ...

Водните змии са абсолютно безобидни. И двата вида водни змии, които се срещат в България са много спокойни като поведение. Когато бъдат много силно притеснени, тогава те изпускат миризлив секрет, с който отблъскват нападателя. Вече при изключително редки случай, когато бъдат притеснени, могат да направят опит да захапят, както се е случило в Дондуковата градина в Пловдив. Хората не трябва да да притесняват, няма нищо страшно. Няма нито усойници, нито пепелянки в града”, уточни Огнян Тодоров. По думите му, водните змии са най-често срещаните представители на змиите в Пловдив, в парковите части и особено тези, които са най-близо до река Марица.

„Другата змия, която може да бъде наблюдавана в градски условия е Голям стрелец. Той се придържа към по-крайните райони на града, където има повече изоставени постройки. Тя е най-голямата змия, която се среща в България. Води се хаплива, агресивен вид. Ако бъде притеснен, той ще направи опит да се защити чрез ухапване, но не е отровен”, каза още директорът на музея. Огнян Тодоров добави, че количеството на змиите в Пловдив и страната е сравнително стационарно, но в определени периоди те са малко по-активни и хората ги забелязват. Директорът посъветва при среща със змия, просто да не й се обръща внимание, защото тя няма да нападне, ако не бъде предизвикана да го направи.

Снимка: архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com