Кметът на Белащица пред Actualno.com: Интересът към фестивалите в селото нараства

4420
Кметът на Белащица пред Actualno.com: Интересът към фестивалите в селото нараства

За четвърта поредна година пловдивското село Белащица беше домакин на Международен арт фестивал "Горски резонанс". Идеята е на пловдивската галерия "Резонанс", която организира изложби на открито, предхождани с пикник-пленери в мистичната Чинарена гора на селото.

По време на фестивала гората "оживя" чрез живопис, рисунки, инсталации, обекти, фотографии, пърформанси, танци, музика, фолклор. Мотото на тазгодишния фестивал беше "Свобода".

Решихме да поговорим с кмета на селото Цветанка Читакова, която да разкаже подробности за него.

- Разкажете ни повече за фестивала.

- Провежда се за четвърта поредна година. Това е международен арт фестивал „Горски резонанс“, който премина под мотото „движение“. Тази година беше една от най-силните, защото имаше много участници - около 73 от 18 държави, които представиха свои картини, скулптури, композиции.

Чудесно е, че освен участници, привличаме и интереса на много други хора.

- Има ли интерес към културните събития в селото и засилва ли се той във времето?

- Определено! Аз съм кмет втори мандат и моят приоритет е да превърна Белащица в културен център на община Родопи. Имаме всички дадености и много активни хора, които да помогнат.

Ето, Чинаровата гора привлича художници, скулптори, музиканти. Наш гост тази година беше световноизвестният цигулар Мичо Димитров. Беше фантастично.

Но само няколко дни след този фестивал ние проведохме „Славейковите вечери“. Това са литературни вечери, в които акцентираме върху живота и творчеството на Пенчо Славейков, защото той е живял в Белащица, летувал е тук преди много години. Така че организираме много събития и това определено ни откроява като място, където може да се провеждат много мероприятия.

- Как реагират гостите от чужбина на фестивала, завръщат ли се отново в Родопите?

- Определено да. От началото на фестивала преди 4 години имаме едно семейство от Австралия. Мъжът е българин, който от 40 години живее в Австралия и съобразяваме датата на провеждане с него, защото той държи да присъства. Всяка година той представя своя композиция, тази година беше под мотото „движение“. Имаше птици, зайчета и т.н. Това предизвиква голям интерес у хората.

Те са наистина очаровани от природата. Това място е наистина много мистично в определен момент. Много е красиво.

- Колко важно е за вас запазването на добрите традиции и предаването им към следващите поколения?

- Това е много важно, това е акцент на всички в селото. Ние живеем много задружно, като едно голямо семейство. Обединени сме около една цел, да съхраним традициите и да ги предадем на поколенията. И мога да кажа, че успяваме.

Имаме много обществени организации, доброволни сдружения, направени от хората. Такива са пенсионерската ни организация, църковното представителство, общо девет организации имаме. Популяризираме празниците, традициите.

Вековните чинари в местността "Чифлика"

Вековните чинари в местността "Чифлика" са сред финалистите в категория "Вековните дървета говорят" 2014. В местността „Чифлика...

Правим лазаруване, за Великден боядисваме яйца. Правим коледни обяди, пак с децата. Няма празник, който да сме го пропуснали и да не сме го отбелязали. Връщаме се към старите традиции и ги популяризираме.

- Какво предвижда културната програма на селото занапред?

- Ден на пенсионера ще отбележим на първи октомври. Ние сме едно от малкото населени места, които го празнуват с много пищно тържество. След това правим ден на християнското семейство. Вече от четири години го отбелязваме. Събираме се, правим кулинарни изложби, литературни вечери. И вече след това един хубав коледен концерт, коледуване. Най-вероятно ще има и други неща.

Имаме много добро училищно ръководство, силно читалище. Много често в църквата се събираме, децата разказват притчи от Библията. Това определено е много хубаво нещо.

Много се радвам, че съм кмет на точно това населено място, хората са изключително дейни. Просто е важно да уловиш енергията и да я насочиш в правилната посока. Мисля, че ние сме успели.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Кметът на Пловдив посрещна шампионките от волейболен клуб „Марица“

Програма на община Пловдив за Великденските празници

Пиян шофьор прегази с джипа си жена на паркинг в Пловдив

Инцидент или насилие: Дете е със счупени зъби след посещение в детски център

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Кална вода тече от чешмите на хората в Брестовица

Кметът на Пловдив се срещна с децата от „Арт Войс Център“

Изготвят Пътна карта на сроковете на ремонтите около „Модър-Царевец“ в Пловдив

Стотици мъртви риби изплуваха в Гребната база в Пловдив (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com