Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Креативна измама: С пачки „кукли“ касиерка си прибра 144 хил. лв. от пловдивска банка

21 юни 2024, 09:52 часа • 4528 прочитания

С пачки „кукли“ касиерка от Пловдив заблуди банката, в която работи, и я завлече с над 144 хиляди лева.

Банкова измама

Тя приготвяла т. нар. „кукли“ в дома си. Имала гилотина, с която изрязвала зелени листове с цвета на столевката, сглобявала ги на пачки, върху всяка от които слагала по една истинска банкнота от сто лева. Тях поставяла в трезора на мястото на истинските пачки, става ясно от съобщение на Апелативната прокуратура в Пловдив.

Вчера Районната прокуратура привлече като обвиняема 52-годишната банкова служителка с инициали Е. К.

Ясно е, че за времето от неустановена дата в началото на 2020 г. до 18 април тази година, в качеството ѝ на касиер е присвоила чужди пари – сумата от 144 200 лв., собственост на банката, в която работи. Това означава, че жената е действала по този начин в продължение на около 4 години.

Още: С отнета книжка и над 100 нарушения: Спипаха младеж зад волана в София

Досъдебното производство

Досъдебното производство е образувано на 30.05.2024 г. по сигнал на ръководството на банката, след като там е бил извършен вътрешен одит.

Снимка: iStock

До момента по делото са разпитани множество свидетели и след предварително разрешение от Районния съд в Пловдив, по искане на наблюдаващия прокурор, е извършено претърсване и изземване в жилище, обитавано от Е.К. 

Още: Тежка катастрофа между тротинетка и кола в Русе

Там на място са установени режещо устройство, тип „гилотина“, както и зелена хартия за окомплектоване на купюри с банкноти, наподобяващи  такива от по 100 лв., които са спомогнали на Е.К. да направи т.нар. „кукла“ - т.е. вместо парите в банковата каса са били поставяни нарязани зелени хартии, а над тях банкнота, с което е целяла да замаскира извършеното от нея престъпно деяние.

Спрямо обвиняемата Е.К. е взета мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 5000 лева. Извършват се действия по разследването. Е.К. е  възстановила част от присвоените пари – 20 000 лева.

Още: Мъж уби жена и се самоуби в Бургас

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес