В Асеновград замерват шума на ромските сватби само след официален сигнал

1815
В Асеновград замерват шума на ромските сватби само след официален сигнал
Снимка: Actualno.com

Замерване нивата на шума в квартал „Лозница“ в Асенoвград ще бъде осъществено, когато има информация или сигнал. Това съобщиха в отговор на запитване от Actualno.com до местната управа в града, отправено преди около месец, по повод шумното провеждане на тържества в асеновградската ромска махала.

От Община Асеновград посочиха, че досега не е извършено замерване на шума в района, тъй като „към настоящия момент няма постъпили конкретни сигнали /устни или писмени/ за повишено ниво на шума“ в зоната. При условие, че бъде сигнализирано официално или бъдат констатирани нередности, упълномощени от кмета лица, организират тази дейност, съвместно с представители на Регионалната здравна инспекция.

На среща с кмета младежи поискаха велоалеи в Асенoвград

Младежи поискаха да бъдат изградени велоалеи в Асенoвград. По време на днешната дискусия на тема „Какво мога да направя за моя гр...

Припомняме, че в противоречие на горепосоченото, проблемната тема бе засеганата устно по време на една от срещите между граждани на Асеновград и кмета доктор Емил Караиванов, проведени по повод протестите от изминалото лято.

Тогава градоначалникът обясни, че идеята за замерване на шума в ромския квартал „Лозница“ би могла да бъде обмислена и евентуално реализирана. Засягането на проблема по този начин, обаче, явно не се прие като „информация или сигнал“.

Освен това, в социалната мрежа многократно бяха публикувани видео клипове и информация за провеждане на шумни тържества. А през месец юли тази година мъж от Асенoвград заяви, че е сигнализирал на телефон 112 за силната музика, идваща от ромската махала, но отсреща получил отговор: „Ох, писна ми вече!“, след което разговорът бил прекратен от оператора.

Приетите пределно допустими нива на шум са: в жилищни зони – до 50-55 децибела; в промишлени зони – до 70 децибела; в зони за обществен и индивидуален отдих – до 35 децибела; в класни стаи и читални – до 40-45 децибела. И още - от 01.01.17 г. е в сила Наредба за опазване и поддържане на обществения ред, чистота, строителство и околната среда на територията на община Асенoвград, в която според чл.3, т.2, е забранено „високото говорене, пеене, свирене и създаването по какъвто и да е шум на места в близост до жилищата на гражданите и други обществени места за времето от 22 ч. до 6 ч., а в жилищните зони - и от 14 ч. до 16 ч.“. За нарушаване на разпоредбата се предвижда глоба в размер от 50 лева до 500 лева за физически лица и от 1 000 лева до 3 000 лева за юридически лица и еднолични търговци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com