X
 
 

Копачки на криптовалута, крадящи ток, разкриха от EVN (СНИМКИ)

4230 0
photo of Копачки на криптовалута, крадящи ток, разкриха от EVN (СНИМКИ)
Снимка: Getty Images/Guliver
Три обекта за копаене на криптовалута, незаконно присъединени към електроразпределителната мрежа, са разкрили екипи на Електроразпределение Юг (ЕР Юг), част от Групата на EVN.

В два от обектите т.нар. "майнинг" апаратура е била монтирана в специално пригодени мобилни фургони, снабдени с климатизация, камери за видеонаблюдение и СОТ.

Копачките са открити в землищата на пловдивските села Йоаким Груево, Марково и Скобелево от сътрудници на Клиентския енергиен център Стамболийски. Фургоните са били монтирани в покрайнините на селищата, за да не бъдат забелязани от местните жители, и са присъединени незаконно към трафопостове на ЕР Юг.На място и за трите обекта са извикани екипи на полицията, които са издали констативни протоколи. Един от фургоните е иззет от полицията. Екипите на ЕР Юг са съставили протоколи за незаконно присъединяване към разпределителната мрежа. По случаите се води разследване.

От електроразпределителното дружество очакват органите на властта да разкрият собствениците на фургоните, за да им издадат фактури за незаконно консумираната електроенергия.

Копачките на криптовалута консумират голямо количество електроенергия, защото използваните компютри концентрират голяма изчислителна мощност.Според Гочо Чемширов, член на УС на ЕР Юг, очевидно става въпрос за незаконно извършвана дейност. "Краде се не само електроенергия за сметка на електроразпределителното дружество, а най-вероятно лицата, които се занимават с  тази дейност, не плащат и дължимите данъци на държавата. Ето защо, апелираме към всички компетентни държавни институции да изострят вниманието си и да увеличат контрола над този вид дейност. Ние от своя страна сме готови да съдействаме с цялата налична информация, с която разполагаме“, коментира той. 

За да се предотвратят подобен тип кражби на електрическа енергия от Електроразпределение Юг започват разяснителна кампания с кметовете на малките населени места, потенциално рискови за монтиране на копачки за криптовалута, за да насочи вниманието им и при най-малки съмнения за подобна дейност в землищата на селата да се сигнализира както електроразпределителното дружество, така и органите на Министерството на вътрешните работи.

Сред мерките, които ще се предприемат, е и анализ на риска и увеличаване честотата на обходите на трафопостовете и монтирането на балансово мерене на трафопостове с дистанционно отчитане. От дружеството започват и монтиране на сигнално охранителна техника на трафопостове, определени като потенциално рискови за подобна дейност. Ще се осъществява и задълбочен мониторинг за пикова промяна на мощността в трафопостовете.

Копаенето на криптовалута не е забранена от закона дейност, но като всяка търговска дейност трябва да бъде извършвана в съответствие със законите и разпоредбите на страната, включително и да се заплаща използваната за нея електроенергия, заявяват от ЕVN.  

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално