Община Пловдив първа ще съфинансира културни проекти по Плана за възстановяване

2340
Община Пловдив първа ще съфинансира културни проекти по Плана за възстановяване
Снимка: iStock

На последната общинска сесия в Пловдив местният парламент взе стратегическо решение за града, който беше първата европейска столица на културата в България през 2019 г. Съветниците подкрепиха тригодишен план за работа на фондация „Пловдив 2019“, с което дадоха възможност на общинското НПО не само да продължи да подкрепя едни от най-мащабните събития в страната, но и да гарантира съфинансиране на проекти по Плана за възстановяване и устойчивост.

На практика Пловдив се превръща в първия град, който има готовност да използва натрупания капацитет и международния си имидж в областта на културата, за да стане пряк бенефициент по Плана, веднага след като бъдат обявени процедурите по кандидатстване.

Планът за възстановяване и устойчивост предвижда двугодишни програми за безвъзмездна помощ към българските общини, с които да насърчава процеси като децентрализация, местни политики и мрежи от международни партньорства. Инструментът до голяма степен повтаря философията, която Пловдив следваше в годините след спечелването и при изпълнението на титлата за европейска столица на културата.

7 факти за града, който е скритото съкровище на България

Скритото съкровище всъщност е небезизвестният сред нас град Пловдив, но все още непознат за голяма част от чужденците и туристите, коит...

Безвъзмездната финансова помощ, която ще се управлява от Националния фонд култура към българските общини, ще възлиза на 50% от общата инвестиция и не повече от 4 млн. лв. Прогнозата за привличането на над 10 млн. лв. в Пловдив е направена на базата на  допълнителното финансиране, което ще привлекат партньорските културни организации и независими артисти.

Новите програми дават шанс на местните културни институции и оператори да получат допълнителни средства. Три от ключовите програми са свързани със създаване на ново съдържание, представяне на българско съдържание в ЕС и съвременно европейско съдържание в България.

"Въпреки кризата с COVID-19 - Пловдив не отстъпи от позициите си на водеща културна и туристическа дестинация. Благодарение на местните политики и гъвкаво управление в сектора, градът успя да съхрани потенциала си, натрупан през годините. Само за последните две, благодарение на средствата от наградата „Мелина Меркури“, бяха инвестирани 3 млн. лв., с които се подкрепиха над 120 проекта и събития. За пръв път и пилотно за страната бяха създадени и програми за изява на млади таланти в чужбина, както и бяха подкрепени пловдивските творци", съобщават от общината.

Тази година Пловдив зае четвърто място в престижната класация „Най-добра европейска дестинация“ за 2022 г. на European Best Destinations и стана №1 в категориите „Най-добра културна дестинация в Европа“ , „Най-романтични дестинации в Европа“, „Най-добри винени дестинации в Европа“, „Най-добрата дестинация в България“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Откриха огнище на птичи грип в Пловдивско

„Столипиново” отново тъне в боклук

Катастрофа между линейка и микробус в Пловдив

След реакция на възмутени родители: Спряха строеж на Младежкия хълм в Пловдив (СНИМКА)

Арестуваха четирима дилъри на дрога и марихуана в Пловдив

Пловдивски университет избира ректор измежду...1 кандидат

Зам.-кметът на Пловдив Пламен Панов и маестро Диан Чобанов рекламират заедно града на туристическо изложение

Задържаха по погрешка чуждестранни студенти - объркали ги с мигранти

Свързват чрез жп линия Летище Пловдив с града

След Баба Марта: Първият щъркел кацна в Пловдив

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com