Референдум: Катуница "срещу" добива на инертни материлали в района

3577
Референдум: Катуница "срещу" добива на инертни материлали в района
Снимка: БГНЕС

В пловдивското село Катуница гласуваха в събота на референдум. Жителите решават дали община Садово да издава разрешения за изграждане на съоръжения за добив на инертни материали. Концесията за кариерата е одобрена от правителството в началото на годината, но местната администрация и хората са против унищожаването на земеделска земя. В края на август общинските съветници в Садово решиха единодушно да се проведе допитване по темата.

Към края на изборния ден са гласували над 924 души от имащите право на глас - или 49%, което прави референдума в Катуница легитимен, предаде БНТ.

6 години по-късно - шествие в Катуница под надслов "Няма да забравим, няма да простим"

Възпоменателно шествие под надслов "Няма да забравим няма да простим" ще премине в събота вечер (23 септември) в Катуница в памет на Ан...

98% от участвалите във вота са се обявили против концесията., предаде БНР. Тя беше предоставена на дружество с решение на правителството от февруари, като определеният терен за добив на инертни материали е 235 декара. Най-голяма част от тази площ е от землището на Катуница.

Ето какво заяви председателят на Общинския съветна Садово Атанас Телчаров, след като станаха известни резултатите от гласуването:

"Оценявам днешния вот като много позитивен за всички от населеното място и всички в региона. Хората излязоха и защитиха мнението си. Следващите действия на местната власт и мои лични, като председател на Общинския съвет са в тридневен срок да обявя резултатите, които ще излязат с решение на Общинската избирателна комисия и от наша страна ние ще искаме незабавно Министерският съвет да отмени своето решение от февруари месец, което дава разрешение в местност "Кацара" да се добиват инертни материали."

Тревогите на местното население са свързани с унищожаването на обработваема земя и нарушаване на екоравновесието.

Жители на селото коментираха: „Не трябва да позволяваме тия кариери да се разширяват и да копаят надолу, защото има опасност водата на селото да пресъхне, да се замърси.“ „Жителите на Катуница имат горчив опит от 90-те години. Тогава нивото на подпочвените води беше спаднало критично и се стигна до жива верига. Хората с телата си спряха машините на държавното предприятие „Кариери“ АД“.

В Катуница откриха 1,5 тона нелегална ракия на цар Киро

Значително количество - 1,5 тона - нелегална ракия бяха открити в спиртоварна в Катуница. Спиртоварната е собственост на Кирил Рашков, ...

Добивът на инертни материали в областта Кацара - участък Кацара 2 е разрешен от МС в началото на месец февруари, а оценката за въздействие върху околната среда е от края на същия месец. В момента гражданско сдружение за опазване на Катуница атакува решението в съда.

Концесията е за 35 години и обхваща 235 в селата Катуница, Ягодово и Крумово. Намира се в близост до две летища - военно и гражданско. От фирмата концесионер определиха референдума в Катуница като незаконен. Собственикът Илиян Филипов каза, че притежава собствена земя в община Родопи, която е част от концесията и ще разработва само нея.

„Аз в Садово не мога да работя, ако някой не ми продаде земята. Добивът е разрешен до водно ниво, което означава, че ние няма как да повлияем на подпочвените води на терена“, каза той.

Според кмета на Катуница същия инвеститор е входирал документи за проучване и на други над 500 декара, отново в землището на селото.

Резултатите от референдума трябва да бъдат обявени официално в тридневен срок.

15 години затвор за убиеца на Ангел от Катуница

15 години години затвор получи Симеон Йосифов, физическият убиец на 19-годишния Ангел Петров, който загина трагично на 23 септември, 20...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Кметът на Пловдив се срещна с децата от „Арт Войс Център“

Изготвят Пътна карта на сроковете на ремонтите около „Модър-Царевец“ в Пловдив

Стотици мъртви риби изплуваха в Гребната база в Пловдив (ВИДЕО)

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера: Проверката показа кой е прав

Суша: Олимпийският гребен канал в Пловдив не може да се напълни

Моторист е в тежко състояние след катастрофа в Пловдивско

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера - отмъщение на служител на ДАИ

Пожарната на крак заради изтичане на газ в Пловдив

Криели дрогата в тайници покрай Марица: Задържаха трима дилъри в Пловдив

Спират парното в Пловдив

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com