След протести е спряна концесията в Куртово конаре

2561
След протести е спряна концесията в Куртово конаре

Концесията за добив на подземни богатства – мрамори в находище „Куртово конаре“ се спира от днес с акт на министъра на енергетиката. Това съобщи пред протестиращи от едноименното село заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков.

Основанието за това е записано в Закона за подземните богатства, който дава право на министъра да спре концесионен договор при нарушение на действащото законодателство от страна на концесионера, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Открива се процедура за концесиониране на летище Пловдив

Правителството прие решение за откриване на процедура за предоставяне на концесия за услуга върху летище Пловдив за срок от 35 години. ...

През есента на миналата година Регионална инспекция по околна среда и водите - Пловдив е издала наказателно постановление за налагане на санкция заради запрашаване в района на кариерата, което е влязло в сила.

Куртово конаре се намира в община Стамболийски, област Пловдив. Хората от селото излязоха на протест срещу кариерата за мрамор, която от години засипва къщите и съседните ниви с бял прах. Те настояха за незабавното затваряне на незаконната, според тях, кариера в местността „Бесапарски ридове", която е част от защитената зона "Натура 2000", писа по-рано news.bg.

Концесията за добив на подземни богатства - мрамори от находище "Куртово конаре", е за 35 години и е предоставена през 2012 г., когато министър на икономиката и енергетиката е Делян Добрев.  Концесионер е "Персенк Инвест" ООД, показват данните от Националния концесионен регистър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com