В Пловдивско започват проверки за състоянието на язовирите

295
В Пловдивско започват проверки за състоянието на язовирите
Снимка: Actualno.com

Областният управител Здравко Димитров назначи две междуведомствени комисии, в изпълнение на изискванията на Закона за водите и Закона за защита при бедствия и съгласно заповед на министър-председателя на РБ, за проверка на изпълнението на предписанията от обследването на техническото и експлоатационното състояние на потенциално опасните водни обекти и проводимостта на речните легла на територията на областта.

Комисиите имат за цел да проверят състоянието на потенциално опасните язовири, проводимостта на речните корита и ВиК съоръжения на територията на област Пловдив. Проверките започват поетапно от 12 май, пише Topnovini.bg.

Проверяват опасните язовири в Хасковска област

Комисия назначена от Областна администрация Хасково започва проверка на потенциално опасните язовири и речните корита в региона, съобщи...

Комисиите ще извършат проверки и контрол на потенциално опасните обекти на територията на областта. Ще бъдат проверени и проводимостта на речните корита, съществуващите мостови съоръжения над тях, както и състоянието на съществуващите корекции на реки, дерета и диги – публична държавна собственост. Подлежи на проверка и състоянието на техническото и експлоатационно състояние на ВиК съоръженията.

На територията на областта има 240 язовира, от които ще бъдат проверени 38 с установени технически и технологични неизправности, констатирани при есенните проверки. Въпреки, че нямат технически проблеми, някои язовири се водят потенциално опасни, заради близостта си до населени места. В момента всички те са ограничени и с изключително ниско ниво на завиряване, което ги прави на практика безопасни.

При тях непрекъснато се следи нивото на водите, като при необходимост се отварят изпускателите и се извършва контролирано изпускане, съобразено с възможностите на отточните реки. Съобразно със средносрочните метеорологични прогнози, при очаквано обилни валежи, своевременно се изпращат съобщения за обезпечаване на свободните обеми на язовирите и за поемане на високата вълна.

Някои от язовирите, които ще бъдат проверявани са в общините Асеновград - Златовръх, о-на Сопот, о-на Съединение – Найден Герово, Любен, Драгомир, о-на Хисаря – Красново и др.

На територията на община Плевен контролирано се източват два язовира

Контролирано се източват два язовира на територията на община Плевен, съобщи Васил Василев, началник на отдел "Управление при кр...

До 15 юни трябва да бъде изготвен доклад за констатациите след направените пролетни проверки и дадените предписания.

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com