Адвокат: Правителството и МВР у нас имат трайна практика да лъжат и да нарушават законите

1746
Адвокат: Правителството и МВР у нас имат трайна практика да лъжат и да нарушават законите

Аз съм синът на поредната жертва на военният преврат в Турция. Бяхме много озадачени. Той изпрати съобщение в петък, че е в България и ще се изправи пред съда. Обади се отново вчера сутринта от Истанбул и каза, че ще бъде там, понеже България го е изпратила там. Все още не сме се свързали с него.

Това разказа синът на един от върнатите  в Турция от МВР за връзки с организацията на Фетхуллах Гюлен - ФЕТО в ефира на bTV.

МВР започва назначаването на служители по трудово правоотношение за границата

По заповед на премиера Бойко Борисов Министерството на вътрешните работи ще започне процедура по назначаване на служители по трудово пр...

Момчето подчерта, че не наясно защо баща му е бягал от турските власти. То каза, че родителят му е съвестен гражданин. "Това, което най-много ме ядосва, е че не мога да се видя с него. Мислех, че България няма да приключи случая с баща ми без съдебен процес", каза още момчето.

Страхувам се за мен и семейството ми и не вярвам, че баща ми не направил нещо нередно. Според него той е арестуван заради това, което се е случило в Турция. Момчето не пожела да бъде разкривана самоличността му.

Николай Хаджигенов, адвокат, който се занимава с правата на човека, заяви, че според него МВР действа като мутренска бригада, която отвлича тези хора и ги натирва през границата. МВР игнорира най-висшия правен акт - Конвенцията за правата на човека. Това е емблематичен пример за политическа репресия. Те не трябва да бъдат връщани в Турция, защото там може да ги убият. Правителството и МВР у нас имат трайна практика да лъжат и да нарушават законите, заяви още Хаджигенов.

Мехмед Юмер бивш издател на вестник "Заман" в България, изтъкна, че тези хора не бягат от хубаво от Турция. В страната имаше един осъдителен опит за метеж, който няма как да бъде оправдан по никакъв начин. Но действията на правителството  в Турция вече се използват за чистка, посочи още той.

Адв. Н. Хаджигенов: Връщането на Бююк е типично за тоталитарните режими, какъвто е този на Борисов

Откога МВР спазва законите? МВР е най-големият нарушител на законите. У нас има тоталитарен режим тип "Ердоган", просто по-мек. Някой ...

Според "Гранична полиция" тези лица са имали документи за самоличност и могат да бъдат върнати на Република Турция.

Журналистът Илхан Андай коментира, че не може категорично да се отговори дали са нарушени правата на тези 7 човека, върнати в Турция. Колегите журналисти в Турция също имат оскъдна информация. По думите му България е посочена в доклад на Турция, според който у нас има активисти на арганизацията на Фетхуллах Гюлен - ФЕТО.

Actualno.com припомня, че преди два дни, 17.10.2016 г., стана ясно, че седем мъже, заподозрени в участие в организацията на Фетхуллах Гюлен и заловени в България, са предадени на турските власти през ГКПП Капитан Андреево – Капъкуле. Бегълците са били открити от български гранични и полицейски служители при проверка на каросерията на ТИР с турска регистрация, пътуващ към Румъния.

Сред тях трима са комисари, уволнени от полицейските дирекции в Диарбекир и Коджаели, доцент доктор-преподавател в университета в Малатия, журналист от закрития в.“Заман“, преподавател по физика и математика в гимназия в Бурдур и обвинен в търговия с наркотици собственик на магазин. За всички има издадени заповеди за незабавен арест заради връзки с организацията ФЕТО, обявена за извършител на преврата в Турция от 15 юли тази година.

Всички, които са с акъла си, са чули, че от България трябва да се бяга с писъци

Така адвокат Николай Хаджигенов коментира ситуацията с поредното залавяне на мигранти от граждански патрул. Според Хаджигенов в нашето...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ПП-ДБ искат извънредно заседание на парламента за "Боташ" (ВИДЕО)

Киселова: Парламентът ще се използва като предизборна платформа

Сваляне на служебното правителство: Варианти, единият доста реалистичен

"Вярвам, че ако няма катаклизми, ще разчитат на мен": Говори служебният министър на културата

Румяна Бъчварова: България е в конституционна криза и криза на демокрацията

Йорданов: Когато обвинят някого за престъпник, трябва да се дадат конкретни данни

Прокуратурата потвърди: Живко Коцев е привлечен като обвиняем

Веселин Вучков: Поведението на Коцев нанесе тежки поражения върху МВР

Главчев призова президента да подпише указа за Даниел Митов

Костадинов с предизборен дъх: България говорила с Украйна да ѝ дава ракети и танкове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика