Алфа Рисърч също дава победа на Борисов и Радев на изборите 2 в 1

3414
Алфа Рисърч също дава победа на Борисов и Радев на изборите 2 в 1
Снимка: Алфа Рисърч

Агенция Алфа Рисърч представи свое проучване за позициите на политическите сили и кандидатите за президент на финала на кампанията 2 в 1. Според данните от него са налице няколко тенденции:

  • Повишена мобилизация за парламентарния вот, който седмица преди изборния ден привлича по-висок интерес от президентската надпревара.
  • Консолидиране на партийните ядра в периода на кампанията и битка за електорални периферии в последната седмица преди вота.
  • Значима дистанция между основните претенденти за държавен глава, но недостатъчна мобилизация за изход от президентските избори в един тур.

Избирателна активност

Само пет дни преди изборния ден, 47% - 48% от анкетираните с право на глас заявяват, че ще гласуват докато около 25% се колебаят. За разлика от началото на кампанията, когато мажоритарният президентски вот фокусираше по-силно внимание от партийния, в момента решилите да подкрепят партийна листа са с около 2 пункта повече от участниците в президентските избори.

Електорални нагласи за парламентарния вот

В навечерението на изборите ГЕРБ-СДС запазват лидерското си място с подкрепа от 24,1%. Бившите управляващи успяват да си върнат част от оттеглилите се от тях през юли избиратели в столицата и големите градове. 

Втората позиция се оспорва от „Продължаваме промяната“ и БСП. Седмица преди вота подкрепата за формацията около бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев е 16,5% и надделява леко над тази за социалистите (16,0%). Евентуално влошаване на Ковид ситуацията и машинното гласуване крият рискове за БСП. По аналогичен начин гражданството на Петков, както и по-слабата мобилизация могат да имат негативен ефект върху „Продължаваме промяната“.

„Демократична България“, „Има такъв народ“ и ДПС са другите три партии със сигурно присъствие в следващото Народно Събрание. Техните резултати са силно сближени и е възможно разместване на позициите помежду им в оставащите дни.

Обявяването на проекта „Продължаваме промяната“ нанесе електорални щети на всички протестни партии. След първоначалния отлив на симпатизанти, „Демократична България“ успява да възстанови част от тази загуба и заема 4-то място с 10,2%.

Светльо Витков представи кратък политически анализ за… след изборите

„Политическите стратези медийно ни облъчват, че е ужасно, дето няма редовно правителство. Работят за налагане на мнение, че трябв...

„Има такъв народ“ търпи най-сериозна продължителна ерозия като приключва настоящата кампания с 9,9% подкрепа.

ДПС не успява да постигне обичайното си високо равнище на мобилизация на избирателите си и към момента събира 9,8%.

Две други формации са близо до 4%-та бариера и запазват шанс за присъствие в парламента. „Възраждане“ с 3,8% частично консолидира фрагментиралия се при последните два избора радикален националистически вот.

избори

Електорални нагласи за президентския вот

Президентските избори - смокинов лист за немощни партии

Шумотевицата около президентските избори се разраства с часове, особено след обявяването на кандидатурата на Лозан Панов. Защо обаче от...

С най-голям аванс е Румен Радев (46,4%), макар да среща повече трудности в сравнение с месец по-рано. При втори тур балотажът ще е между Радев и проф. Анастас Герджиков, който е с 28,3% подкрепа.

Мустафа Карадайъ събира подкрепа от 8,8%, Лозан Панов е с 6,9%, Костадин Костадинов - с 3,2%.

избори

Настоящото изследване е проведено в периода 7 – 9 ноември 2021 г. от Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Проучването е проведено сред 1017 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

Алфа Рисърч носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на нейния сайт, но не и за избирателно или манипулативно използване на тези данни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Имало ли е натиск в "Митниците"? Дългогодишен служител проговори пред временната комисия

Метлата "Главчев" - не избори, а предизборна чистка

Христо Иванов пита каква е позицията на Елена Йончева за войната в Украйна

ГЕРБ се регистрира за изборите и поиска правителство с ярки политически фигури

ГЕРБ и ДПС внесоха закон срещу рекламите в хазарта (ВИДЕО)

Няма да дадем държавата да се управлява от Пеевски: ПП-ДБ се регистрираха за изборите 2 в 1

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика