Бивш германски дипломат, свързан с България, е песимист за протестите

6105
Бивш германски дипломат, свързан с България, е песимист за протестите
Снимка: БГНЕС

Произвол, беззаконие, липса на бъдеще: България е в клопката на всеобща разруха. Срещу това протестират българите, казва бившият зам.-посланик на Германия в България д-р Клаус Шрамайер пред Deutsche Welle, предаде БГНЕС. Той обаче е песимист.

На въпрос защо в България има протести и срещу кого - Борисов, корупцията, Доган и Пеевски, Гешев - той отговори: "Посочените от Вас лица са само симптоми на всеобщата разруха. А тя е следствие от прогнилата система на номенклатурата - "спасена" от БСП след 1989 година, част от която са и олигарсите. Това е една система на произвол, беззаконие и липса на бъдеще. Срещу това протестират българите."

Съдиите масово не подкрепиха Иван Гешев – заради демагогия, лицемерие и неутралитет, но ВСС го подкрепи

Висшият съдебен съвет (ВСС) подкрепи декларацията на прокуратурата, оповестена заради твърдението на президента Румен Радев, че мафията...

Запитан как според него ще приключат протестите, бившият германски зам.-посланик у нас смята следното: "През последните 30 години България имаше няколко шанса да се освободи от зловещото наследство на номенклатурата и да стане демократична, правова държава. Но тя ги пропиля всичките.

През 1989 година, по времето на Горбачов, България получи шанс за промяна, но го пропиля. През 1991/92 при Филип Димитров СДС получи друг шанс, който също беше пропилян. Следващата възможност беше през 1996/97, но Иван Костов го проигра. Не бяха използвани и следните моменти: приемането на страната в НАТО през 2004година и в ЕС през 2007 година. И уличните протести през 2013/14 година срещу опита Делян Пеевски да бъде назначен за шеф на ДАНС не доведоха до промяна. Решаващото във всички тези случаи беше липсата на държавник."

Шрамайер е на мнение, че подаването на оставки от Борисов и Гешев зависи от "устойчивостта, продължителността и интензивността на протестите. Но и те вероятно няма да имат друг избор. Срещу демократично мислещи хора не можеш да изпратиш армията. Главният прокурор зае ясна политическа позиция и нападна президента. Това не нарушава ли Конституцията?" А дипломатът зададе риторичния въпрос: "Дали в Германия би могло да се случи подобно нещо?"

Президентът Румен Радев, според Шрамайер, "е вкаран в актуалната си роля случайно - заради безумната акция на Гешев". Според него, досегашното управление на Радев се характеризира с "дистанция към БСП и нападки срещу правителството, без профил, консистенция и някакви по-особени политически възможности". Дипломатът вижда като лидер по-скоро Христо Иванов от "Да, България"".

Германски дипломат: Няма значение кой управлява България, в парламента е само олигархията

Колко пъти сме чували, че борбата срещу корупцията и съдебната реформа са приоритети на поредното управление в България? С тази констат...

Шрамайер изразява песимизъм по отношение сценариите за резултат от протестите поради "досегашните неуспешни опити за промяна". "Дали България, в тази обстановка на Балканите, може сама да се справи с проблемите си? Остава надеждата, че българите най-сетне са се поучили от опита си. Впрочем, в Белград също нещо се случва".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Никола Минчев: Изборите могат да са 2 в 1 на 9 юни

Деница Сачева: ГЕРБ няма да подкрепи третия мандат за съставяне на правителство

Радев избра на кого да даде третия мандат: Ще има песни и шегички

Стойчо Стойчев: Президентът по традиция ще връчи третия мандат на БСП

Христо Иванов към президента: Конституцията не е упътване за ползване на асансьор

Кабинетът въвежда стотици мерки за намаляване на бюрокрацията в администрацията

Правителството даде държавен имот и на ИТН (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика