Борисов и Мицотакис обсъдиха общите енергийни проекти

1652
Борисов и Мицотакис обсъдиха общите енергийни проекти
Снимка: ПЦ на МС

Радваме се, че сте тук, важно е да се срещнем точно в този град, който е изключително съществен за нашите взаимоотношения. С тези думи гръцкият премиер Кириакос Мицотакис посрещна министър-председателя Бойко Борисов в Александруполис, където двамата проведоха двустранна среща преди Четвъртото заседание на Съвета за сътрудничество на високо равнище между правителствата на България и  Гърция.

„Сътрудничеството между България и Гърция е гарант за стабилността и просперитета не само на нашите две страни, но и на целия регион, като ос на стабилност в Югоизточна Европа“, отбеляза от своя страна премиерът Борисов.

Борисов към гръцкия премиер: А ти нали имаше някъде къща? (ВИДЕО)

"А ти нали имаше някъде къща ..." - така българският премиер Бойко Борисов се обърна към гръцкия премиер Кириякос Мицотакис по време на...

През настоящата година ще отбележим 140 г. от установяването на дипломатически отношения между двете страни, подчерта Борисов. „Връзките между нашите два народа са отлични, добросъседски, партньорски и съюзнически, изградени в духа на споделените европейски ценности“, каза той. По думите му доказателство за това са многобройните съвместни проекти със стратегическо значение, за реализацията на които България и Гърция работят много активно.

Обсъдено бе и задълбочаването на търговско-икономическите отношения и възходящата тенденция за стокообмена. В периода януари-октомври 2019 г. стокообменът между България и Гърция се е увеличил с 9,3% в сравнение със същия период на 2018-а и е в размер приблизително на 3 милиарда евро. Гърция е сред петте водещи инвеститори в България като притегателни сектори за гръцките компании у нас са банковото дело, телекомуникации, металургия, текстил, строителство.

Друг акцент на срещата бе активната работа по свързаността между двете държави. Премиерът Борисов отбеляза съвместната дейност по проекта за създаване на железопътен коридор „Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе“ и за изграждането на подходната инфраструктура към бъдещия ГКПП „Рудозем-Ксанти“.

„Енергетиката е приоритетен сектор в икономическите ни отношения“, акцентира премиерът Борисов. Той приветства ясно декларираната политическа воля за реализация на двустранни и регионални енергийни проекти като газовия интерконектор Гърция-България (IGB) и терминала за втечнен природен газ в Александруполис. „Създаването на конкурентен енергиен пазар с еднакво третиране на всички проекти е необходимо условие за гарантиране на енергийна сигурност, както и за осигуряване на благосъстоянието на европейските граждани. Така те ще могат да разчитат на достъпна и надеждна енергия на справедлива и пазарна цена“, каза още министър-председателят Бойко Борисов.

Свалили журналист от самолета на Борисов заради кашлица (ВИДЕО и СНИМКИ)

Министър-председателят Бойко Борисов и водената от него делегация пристигнаха в Александруполис за Четвъртото заседание на Съвета за съ...

Двамата премиери обсъдиха още сътрудничество и обмяна на опит в мерките в борбата с изменението на климата, необходимостта от по-амбициозен бюджет на ЕС за периода 2021-2027, което ще подпомогне Съюза да следва традиционните си политики, но и успешно да се справя с новите предизвикателства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Правителството на Мицотакис оцеля във вот на недоверие

Вулин: За ЕС Сърбия е малка Русия и голям досадник

Румънски министър: Няма доказателства, че зърно от Украйна се разтоварва у нас

Опита да влезе в контакт с лампата: Гръцки ученик пострада при токов удар

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com