Борисов: Войната е факт, да бъдем единни (ВИДЕО)

4377
Борисов: Войната е факт, да бъдем единни (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

"Предлагаме коридор за българите в Украйна, за да дойдат у нас, а дипломацията да продължи да работи, защото гинат хора", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на пресконференция в централата на партията, след като ГЕРБ излезе с извънредна позиция на Изпълнителното си бюро за агресията на Русия в Украйна.

"За съжаление се оказах лош пророк. Говорил съм го отдавна, че военните действия ще започнат след олимпиадата. Критикувал съм правителството и президента, но те реагираха правилно.

Президентът и премиерът с първи думи заради войната в Украйна: Това е недопустимо (ВИДЕО)

Притеснява ме позицията на две партии в парламента. Трябва да присъства думата санкции", допълни Борисов.

"Дълго време се борихме срещу това, но това си е война, вече има жертви, не може на това да му се казва военна операция", категоричен е лидерът на ГЕРБ.

"Ние не само настояваме за декларация, а да бъдем единни", каза Борисов като изреди какви загуби ще понесе в икономиката България от спирането веригите на доставки от Украйна и Русия.

"Предлагаме спешно да се направи анализ с целия експертен потенциал на държавата за доставка на лекарства, горива, вместо да се крадат милиони от хранилището в Чирен. Предлагаме коридор за българите, над 130 000 в Одеска област, да се върнат в България. Стотици са се обадили в ГЕРБ, че са готови да приемат бежанци в домовете си.

Предлагаме дипломацията да продължи да работи, защото бежанската вълна ще се насочи към България, ще обеднеем, а още нямаме план за възстановяване. Но днес трябва да сме единни", каза Борисов.

Според него трябва да се мисли как ще се действа и в банковата система. Ако имат нужда, всячески ще подкрепим българските политици: "Предлагаме подкрепа и единство на нацията, защото в 21 век доживяхме в мирна Европа пак война".

"С цялото си уважение към г-н Петков, който казва, че нищо не е направено по газовата връзка с Гърция, ще кажа, че само ние сме работили по нея, ето ги и документите", каза Борисов и ги предостави на журналистите.

Как депутатите коментираха военните действия на Русия срещу Украйна?

Следим внимателно какво се случва в Украйна. Нашата позиция още от самото начало е ясна - ние сме за това да се спазват международните ...

"В момента се води нещо чудовищно, война. Падат ракети, вият сирени, загиват хора", добави Борисов.

"Управляващите и президентът трябва да знаят, че могат да имат подкрепа в наше лице", подчерта бившият премиер. Той припомни, че Радев е хвърлил оставка, когато се е въвеждал еър полисинг на нашето небе. "За нас е важно да няма разлом", категоричен бе Борисов.

"Няма друг начин за демократичната общност освен санкциите, ако Меркел беше канцлер, това нямаше как да се случи. Затова казвам решителни действия и санкции, за да се спре Москва, това бих направил аз", каза Борисов, като даде примери как се е справял с бежанския поток и с туризма. Той припомни за знаковата среща във Варна.

"Ние сме толкова пострадали, че трябва да сме активни. Сега да се вдигне Радев и да иде на парада в Москва, ние ще го аплодираме. Но като си казал, че Крим е руски, трудно се ходи. Много работи щяхме да направим, но народът избра "промяната", заяви още Борисов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика