Бюджетна комисия прие антикорупционния закон на Кунева

6979
Бюджетна комисия прие антикорупционния закон на Кунева
Снимка: БГНЕС

Бюджетната парламентарна комисия прие на първо четене законопроекта за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности, известен като антикорупционния закон на Меглена Кунева, предаде БГНЕС.

Правна комисия, която е водеща, също прие закона вчера.

Пред членовете на бюджетна комисия Кунева заяви, че законът ще има функция по деклариране на имуществото, една дирекция от Сметната палата ще се влее в този нов орган, както и Комисията предотвратяване и установяване на конфликт на интереси и БОРКОР. Освен това органът ще изпълнява аналитична дейност. Ще се извършва превенция на 3 типа риск от корупция чрез закона-за хора, които заемат висши държавни и политически длъжности, хора с достъп до публични финанси-като директори на болници и ректори на университети, и хора, подложени на риск от корупция.

Органът ще функционира на базата на бюро с председател и зам.-председател. Председателят се предлага от МС и се утвърждава от президента. Кунева подчерта, че е важно председателят да не е партийна фигура.

Вицепремиерът уточни, че ще има проверка за почтеност, за да е сигурно, че хората, които ще работят в бюрото, са високи професионалисти и няма да използват закона за политически цели. "В бюрото в Полша дори се използва полиграф. Ще вземем тестове, които са утвърдени в такъв тип институции и органи и ще ги приложим в България. Ако се отговори на всички въпроси няма начин някъде да не те хванат, ако си скрил нещо, което не трябва да се крие, като например, какво ще направиш, ако началникът ти звънне и ти нареди да направиш еди какво си, а то е против закона", поясни Кунева. Според нея с такива въпроси се установява готовността и подготовката на хората, които ще работят в бюрото. Критериите трябва да са много високи, за да можем всички ние, за да сме сигурни, че сме избрали най-добрите около 100 професионалисти за работа в това бюро, убедена е Меглена Кунева.

Тя уточни, че най-вероятно между първо и второ четене на закона ще настъпят промени.

Владислав Николов от ГЕРБ коментира, че подкрепя философията на закона, но има нужда от много промени, за да е в по-приличен вид. "Ще обединим няколко институции в една нова, но ще видим дали ще работи. Против съм анонимните сигнали и медийните публикации да се взимат предвид в работата на бюрото, защото така, заради всяка жълта публикация някой ще бъде съден", възмути се той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика