България подкрепя разширяването на газовите доставки от Азербайджан - СНИМКИ

2529
България подкрепя разширяването на газовите доставки от Азербайджан - СНИМКИ
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Природният газ ще играе значителна роля в процеса на декарбонизация в Югоизточна Европа и ще допринесе пряко за бързия енергиен преход. (Това каза министърът на енергетиката Александър Николов пред участниците в осмата министерска среща на Консултативния съвет за Южния газов коридор.

Форумът се проведе на 4 февруари 2022 г. в гр. Баку, Република Азербайджан, съобщиха от енергийното министерство.

Александър Николов: 25% компенсации за газ за домакинствата

Битовите потребители ще получат 25% компенсация от цената на сметката за енергия за декември 2021, както и 1/3 от цената за януари 2022...

"Българската страна подкрепя силно разширяването на доставките през Южния газов коридор към Югоизточна Европа и Западните Балкани. По-нататъшната интеграция на енергийните пазари в региона ще ни позволи да изработим правилните отговори на предизвикателствата, свързани с енергийните цени", каза още министърът.

Николов акцентира върху ролята на Южния газов коридор за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ за европейските страни. "Със стартирането на доставки от Азербайджан за Европейския съюз чрез новата преносна инфраструктура последната година отбеляза нов етап в развитието на проекта и доказа неговата решаваща роля за повишаване на енергийната сигурност в европейските страни", посочи министърът.

"Стабилните доставки от нашия стратегически партньор Азербайджан са ключов фактор за смекчаване на негативните ефекти върху икономиката, породени от високите енергийни цени", подчерта Николов. Според него в този контекст България има интерес да получава допълнителни количества от Азербайджан.

Той припомни, че през 2021 г. България получи първите количества азербайджански природен газ. Така страната ни изпълнява стратегическия си приоритет за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на синьо гориво.

И за декември ще има компенсации за природния газ, обеща енергийният министър

Екипи на министерствата на енергетиката и финансите работят усилено, за да може компенсациите за природен газ към битови потребители и ...

Министър Николов акцентира и върху ролята на интерконектора Гърция – България за подобряване на енергийната сигурност чрез осигуряване на достъп до Южния газов коридор и терминала за втечнен природен газ в Александруполис, Гърция, където нашата страна има 20%-но дялово участие.

България ще продължи да работи активно по всички газови проекти, които осигуряват диверсификация на източниците и маршрутите за доставка, заключи енергийният министър.

Осмата министерска среща на Консултативния съвет за Южния газов коридор бе открита от президента на Азербайджан г-н Илхам Алиев и комисаря по енергетика на ЕК г-жа Кадри Симсон. В срещата участваха енергийните министри на страните от Южния газов коридор – Азербайджан, Грузия, Турция, Гърция, България, Албания и Италия, представители на държавите от Югоизточна Европа, Унгария, Молдова, Украйна, както и от САЩ и Великобритания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика