47 депутати внесоха нови промени в ИК за секциите на българите в чужбина

861
47 депутати внесоха нови промени в ИК за секциите на българите в чужбина
Снимка: БГНЕС

47 депутатите от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и БДЦ са се подписали под новите промени в Изборния кодекс (ИК), внесени днес, 26 май.

Новите текстове касаят гласуването на българите в чужбина. До тях се стигна, след като депутатите на ГЕРБ и ПФ отхвърлиха ветото на президента Росен Плевнелиев за ограничаването на броя на изборните секции зад граница. Междувременно днес спрените от държавния глава поправки в изборното законодателство са обнародвани в Държавен вестник.

Правата на сънародниците ни няма да бъдат ограничавани, увериха от ГЕРБ

Последните промени в Изборния кодекс би трябвало да докажат пред сънародниците ни извън България, че правата им няма да бъдат ограничав...

Новите изменения предвиждат във всяка държава извън България да могат да се разкриват до 35 секции като за изборните бюра извън дипломатическите и консулски представителства ще се изискват 60 заявления, каза шефът на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ).

Според Кирилов поправките могат да бъдат приети до месец, като още следващата седмица проектът би могъл да се обсъжда от комисии, а по-следващата - в пленарна зала

Той уточни, че поправките са внесени днес в 10.20 часа

"Имаме два критерия, които действат общо по абсолютно всички секции по света, които ще бъдат открити. Това е общото изискване за минимум 60 заявления за откриване на секция извън дипломатическо и консулско представителство“, подчерта Кирилов, цитиран от "Фокус".

Борисов хванал "натясно" Ердоган за "Св. Стефан", върза Слави Трифонов със саниране

Във всички случаи намирането на газ и петрол в Черно море ще е в ущърб на икономическите интереси на Русия. Ако руският газ е по-евтин,...

Депутатът потвърди, че другото общо изискване, е в която и да е държава да има не повече от 35 секции.

На въпрос дали българите зад граница одобряват тези промени, той изрази мнение, че би трябвало да им докажат, че правата им няма да бъдат ограничавани.

„Смятаме, че максимум 35 секции удовлетворяват активността и инициативите за гласуване, дори за най-големите български общества, където и да се намират те - и в Англия, и в САЩ, и в Испания, и в Централна Европа, включително бих казал и за българските сънародници в Турция“, допълни Данаил Кирилов.

Друго предложение е избори за кмет да има в населени места с минимум 350 жителите. Сега изискването е за 400 жители.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика