Българските евродепутати изработват позиция за имигрантските квоти, има предложения за затваряне на границите

7620
Българските евродепутати изработват позиция за имигрантските квоти, има предложения за затваряне на границите
Снимка: БГНЕС

Българските евродепутати се събират, за да изработят обща позиция по предложението на ЕК за квотно разпределение на мигранти, предаде „Фокус”.

Новината съобщи евродепутатът Ангел Джамбазки.

България иска преразглеждане на имигрантските квоти

България ще настоява квотите за мигранти, предлагани от Европейската комисия, да са съобразени с възможностите и географското положен...

Той каза, че тази позиция трябва да се изработи и че отдавна е трябвало да се случи, но така или иначе вече е наложително, особено след официалната българска позиция, която ще бъде представена на заседанието на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на 15 и 16 юни в Люксембург. Това, за което ще пледират евродепутатите е, от една страна пропорционален и адекватен квотен принцип, който да е съобразен с принципите за солидарност, на които стъпва ЕС. Налагат обаче и други обстоятелства като тревожните цифри за броя на нелегалните емигранти през България, които никой до този момент не се наема официално да съобщи, според Джамбазки.

България трябва да затвори границата си за бежанци, ако Европейският съюз не прояви солидарност в справянето с притока на имигранти, допълни Джамбазки.

Той се обяви категорично против планираните от Европейската комисия квоти за бежанци, които предвиждат България да приеме 572-ма души от Гърция и Италия. Той предупреди, че проблемът с бежанците се пренасочва към Черно море и това е потенциалното ново гробище за имигранти.

През 2014 година България е дала бежански статут на 2.5 пъти повече бежанци в сравнение с Гърция и на 2.7 пъти повече хора в сравнение с Италия. Това означава, че няма как да приемем пренасочване на нови бежанци от тези държави, както планира Европейската комисия, посочи Джамбазки.

Квотите за бежанци - с прекалено много искания от различните страни

Темата с т.нар. квота за бежанци в ЕС става все по-гореща, тъй като окончателното решение трябва да бъде взето от Европейския съвет. С ...

Евродепутатът обвързва проблема с нелегалната емиграция с проблемите породени от „Ислямска държава“. „Вече се говори за Западно-балкански батальон за „Ислямска държава“, каза още Джамбазки, но допълни, че на този етап няма данни за България или български граждани да са част от този батальон. Освен това на територията на България засега се извършват само логистични действия от страна на „Ислямска държава“, но по-сериозен се очертава проблемът с Турция.

„През Турция се финансира „Ислямска държава“, за което вече има неоспорими доказателства“, каза още Джамбазки и допълни, че съществуването й се използва като външно-политически инструмент от Турция, както и от Ирак и Иран. Тепърва се очаква развитието на „ефекта на доминото“ от разрушаването на Арабския свят и стои въпросът как ще се справи ЕК със задаващата се огромна бежанска вълна и в конкретната ситуация – каква подкрепа и на какво разбиране може да разчита България.

Наскоро българските евродепутати изработиха единна позиция за Македония, която имаше много добър успех – беше приета в ЕП и в хода на преговорите между еврокомисаря Йоханес Хан с лидерите на четирите големи македонски партии. Става въпрос за отношението към българите в Македония и за подписването на договора за добросъседство преди още да приключат преговорите за Македония.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com