Цацаров за оставката си: Не мога да бъда обвиняван за всички неудачи (ВИДЕО)

3201
Цацаров за оставката си: Не мога да бъда обвиняван за всички неудачи (ВИДЕО)
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Не мога да бъда обвиняван за всички неудачи. Упражненията върху моето име ми идват вповече.

Така председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Сотир Цацаров обясни мотивите за подадената от него оставка.

Цацаров застава пред Антикорупционната комисия на 27 януари

Комисията по превенция и противодействие на корупцията ще изслуша на 27 януари 2022 г. председателя на Комисията за противодействие на ...

Той направи това изявление пред депутатите от парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията, където беше поканен на изслушване.

"Безкрайните упражнения с моето име и безкрайните упражнения с това кой е виновен за всички неуспехи и неудачи в тази държава просто ми дойдоха малко в повече. Всеки човек има достойнство, аз лично смятам, че степента на моето достойнство е дотам да приема, че не мога да бъда обвиняван за всичко, което някой не е направил. Не съм със съзнанието, че съм безгрешен и че съм направил всичко, което е било в рамките на моите служебни задължения, вклчително и като главен прокурор – бивш, но и като председател на тази комисия", заяви Цацаров.

Той поясни, че професия председател на КПКОНПИ не съществува. "Работил съм съм 20 години като съдия и 7 години като главен прокурор, и няма нищо по-естествено от това да се върна към професията си. За разлика от тези, които имат дипломи на юристи, но не могат да работят нищо друго освен политици", каза още Цацаров.

"Христо Иванов обвинява мен и още няколко длъжностни лица за всички неудачи. Ивайло Мирчев обвини мен и главния прокурор за всички неудачи, дори в енергетиката. Оттук нататък ме няма, да видим", каза още Сотир Цацаров.

"Подадената оставка е повод да ми отнемат допуска. 15 дни преди да обявя оставката уведомих лидерите на парламентарните групи. 10 дни преди оставката уведомих президента на републиката. След това последва беседа с мен от агенти на ДАНС. Всеки, който има поне малко познания, ще разбере за какво става дума. Те ме уведомиха, че е в рамките на процедура за отнемане на допуска. От въпросите, които ми зададоха ми стана ясно, че става дума за ЦУМгейт. Знам я, защото е в рамките на закона. Не е изтекла информация, никой не ме е предупреждавал тайно. За процедурата през август беше същото. Давал съм обяснения и пред прокурор, когато случаят е стигнал до там", поясни Цацаров.

Христо Иванов: Можем само да се изсмеем на проверката на Цацаров от прокуратурата

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов не вярва в проверката, която прокуратурата ще направи на подалия о...

"Така се стигна до 14 януари, когато допускът ми бе отнет с акт на зам.-председател на ДАНС. Това се случи с настояването на министър председателя и министъра на вътрешните работи. Не смятам, че след като 20 г. съм работил като съдия и 7 години главен прокурор, някой може да ми каже, че съм изнесъл класифицирана информация", каза още Цацаров.

"Случайна случайност - в 9 ч. сутринта от пресцентъра на премиера бе услужливо подадена към една национална телевизия информацията за отнемането на допуска ми до класифицирана информация. Идеята, че някой ме е уведомил и затова съм дал оставка е евтин политически пиар. Знам много добре каква е била целта. Отделен е въпросът как е докладвано на премиера. Аз обжалвам отнемането на допуска ми. За един човек отнемането на допуска ми е лично отмъщение, за друг е прикриване на други проблеми, за мен е въпрос на достойнство. Причината за отнемането на допуска ми е ЦУМгейт. Имам предположения по чий сигнал е - министърът на вътрешните работи. Ако се окаже грешно, ще му се извиня публично. Ако ми върнат допуска след обжалването, с Рашков ще се срещнем на друго място, където ще защитя името си", посочи Цацаров.

"Колкото и да се опитват да омаловажат работата на КПКОНПИ, тя сключи споразумение с Европейската прокуратура. Дефицитите са не само в закона. Дефект в закона е, че управлението и реализацията на отнетото имущество не е в ръцете на финансовото министерство", обясни още Сотир Цацаров.

Той припомни, че производствата за конфликт на интереси започват по сигнал, а по незаконното придобитото имущество - и от възлагане от прокуратурата. Активните проверки на КПКОНПИ са 5876, но комисията не може сама да образува имотна проверка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com