ЦИК даде съвет на Радев за коя дата да насрочи изборите

4185
ЦИК даде съвет на Радев за коя дата да насрочи изборите
Снимка: БГНЕС

Централната избирателна комисия посъветва президента Румен Радев да насрочи парламентарните избори за 2 април 2023 г. Причината е, че на другата възможна дата - 26 март, предстои смяна на часовото време, а и до началото на април ЦИК ще разполага с повече време за доставката на хартия.

По-рано днес държавният глава обяви, че на база на информацията от ЦИК ще вземе решение за конкретната дата за предсрочните избори за Народно събрание. Днес БСП му върна неизпълнен третия мандат и така се сложи край на опитите за сформиране на редовен кабинет.

"Отново сме в режим предсрочни парламентарни избори", каза Радев пред членовете на ЦИК по време на среща на "Дондуков" 2. "Демократичният характер на държавата е немислим без честни и прозрачни избори. Свикнахте и вие този изборен закон да се променя преди всички избори, така че това не е някаква изненада и се надявам да не е предизвикателство. Българският гражданин има право да избира дали да гласува с машина или с хартиена бюлетина", каза той.

Нинова хвърли и върху Радев вината за политическата криза, не иска президентска република

Според лидера на БСП Корнелия Нинова основен виновник за политическата криза са "всички институции, които участват в този процес &ndash...

Припомняме, че промените в Изборния кодекс създадоха истински скандал, след който ГЕРБ, ДПС и БСП успяха да върнат хартиената бюлетина, а освен това превърнаха на практика машините в "принтери" за бюлетини, напълно елиминирайки машинния вот. ОЩЕ: Окончателно: Хартиената бюлетина се върна

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова каза пред Радев, че комисията е започнала подготовка за избори незабавно след като бяха обнародвани промените в Изборния кодекс – на 30 декември. "Предприехме действия за предоставяне на документи на печатницата на БНБ за обезпечаване на процеса с гласуване със защитена хартия. По информация на печатницата – хартията вече е заявена, а най-ранната доставка може да се реализира в седмицата 27 февруари – 5 март. Оттам насетне са необходими дни за привеждане на хартията в готовност за поставяне в машините", добави тя.

Снимка: БГНЕС

"От информацията на печатницата се посочва срок от 50 календарни дни за 30 хиляди ролки. Ние посочихме такова количество, като стъпихме на изборите от 2 октомври, когато заявихме по-големи количества. Сега има и местни избори през 2023 г. От сроковете на печатницата на нас ни става ясно, че дата 26 март за произвеждане на избори практически е с много голям риск да не може да се достави хартия. Но ако говорим за 2 април, хартията ще бъде осигурена", каза Нейкова.

БСП върна третия мандат, Радев ще обяви датата на изборите след среща с ЦИК

БСП върна неизпълнен третия мандат на президента Румен Радев днес, с което се слага край на опитите за сформиране на редовно правителст...

"Освен това във вчерашния ден проведохме експериент със защитена хартия. Предоставиха ни хартия с 3 различни вида защита. През целия ден ЦИК гласува на три машини. Експериментът беше успешен, нямаше никакъв технически проблем", допълни тя. ОЩЕ: ЦИК: Машините могат да работят със защитена хартия

"По наша преценка е възможно не 30 хиляди, а по-малък брой ролки хартия да са достатъчни за нормално провеждане на изборите. Датата 2 април според нас е напълно възможна – от гледна точка на ЦИК", повтори Нейкова.

26 март според нея крие още един риск – смяната на часовото време между 25 и 26 март. Часовото време на машината не се настройва автоматично. "Ще е неприятно изборният ден да не може да стартира в определения час, а да се чака цял час, за да се открие изборният ден, що се отнася до машинно гласуване. Ако е възможно, да се съобразите с тези обстоятелства", обърна се Нейкова към Радев.

От ЦИК дадоха и пример с изборите от 2 октомври. С машина са гласували около 2,36 млн. избиратели в 9669 избирателни секции. Това прави средно по 242 избиратели на секция. Тоест – на предходните избори е била достатъчна средно по една ролка на секция. Една ролка би стигнала и сега за всяка секция. Трябва да има и резервни ролки при необходимост от смяна, отчетоха от комисията.

ЦИК добавиха също така, че е „възможно и да има технически проблеми“.

Проф. Пламен Киров каза коя е най-подходящата дата за предсрочните избори

Президентът Румен Радев би трябвало вече да е преценил, но като че ли датата 2 април е най-подходяща за новите предсрочни парламентарни...

Цветозар Томов от комисията заяви: „Всяка седмица повече, с която разполагаме, ще ни облекчи и ще ни помогне да се справим с изпълнението на критериите на Изборния кодекс".

"Далеч съм от мисълта да дискутираме промените в закона – дали са добри, дали са лоши, законът трябва да се изпълнява", заключи Румен Радев. "Разбрах, че ви е трудно да изпълните дословно буквата на закона, но съм сигурен, че ЦИК ще направи всичко възможно той да бъде приложен в максимална степен. Указанията и обучението на членовете на СИК, най-вече по отчитането на двата вида гласуване, е много важно. Според мен там трябва да се фокусират усилията, защото накрая отиваме на ръчно броене, отчитане, регистриране. Да избегнем всички грешки, надписвания, дописвания по протоколите, да сведем това до минимум, защото е част от недоверието, което се създава у хората по отношение на изборния процес".

"Относно един разпалил се скандал в парламента за достъпа до изходния код – в закона ясно е разписано кой има право да го получи. Напомнете на партиите официално да си получат кода определените в закона лица, за да не служи той за разменна монета между партиите. Изпълнителната власт също носи отговорност за изборния процес", добави Радев.

"ЦИК не предоставя код на никого и той да прави с него каквото си пожелае", отбеляза Камелия Нейкова.

ОЩЕ: Тошко Йорданов за Кирил Петков: Казал е, че с кодовете за машините БСП ще си вдигне резултата

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика