Цвета Караянчева оцеля, след над 3 часа дебати отхвърлиха искането за оставката й

16454
Цвета Караянчева оцеля, след над 3 часа дебати отхвърлиха искането за оставката й
Снимка: БГНЕС

Със 126 гласа "против"и 97 "за". Народното събрание отхвърли искането за предсрочно освобождаване на председателят на парламента Цвета Караянчева. С гласовете на ГЕРБ, "Обединени патриоти"и"Воля" тя запази поста си.  

Непосредствено преди гласуването думата взе Цвета Караянчева.

"Мотивите за оставката ми са от девет кладенеца вода, а доверието на кърджалийци ще го измерим на изборите след 6 месеца.Има такива коалиции, които оцеляват напук на политическата логика. Оцеляват като пренебрегват интересите на симпатизантите си. Оцеляват, защото са здраво сплоени от интереса на елитите си. Вечни приятелства, породени от вечни интереси. От време на време тези коалиции излизат на светло, за да проверят забравени ли са вече заменките от времето на Тройната коалиция или мъчителните месеци на Орешарски. Обосновават едно и също искане по един и същи начин. Едните на парламентарната трибуна, другите на трибунката", започна своето изказване Караянчева. По думите й уж ввсеки е сам за себе си, а все са заедно. "Благодаря на коалицията БСП - ДПС, че ми дават възможност да се защитя", заяви още Караянчева. "Не съм безгрешна и никога не съм твърдяла това. Намеква се, едва ли не, че за да познаваш избирателния район и неговите проблеми е нещо лошо. Г-жа Нинова още не може да забрави срама, когато спуснатият от нея г-н Симов не успя да отговори на елементарният въпрос колко са общините в област Кърджали", каза още Караянчева. "Защо преди изборите партиите редят листите си по региони и питат своите привърженици за номинациите? ГЕРБ пита своите привърженици, не всички го правят", кометира още Караянчева.

Адресират се до премиера въпроси, за да могат да влязат в статистиката и да се говори, че има върнати въпроси или че аз го крия. Това каза председателят на парламента Цвета Караянчева от парламентарната трибуна по време на дебата за оставката й, „Относно въпросите към премиера Борисов. Слушайте внимателно. Моля да си записвате. Общо засадени въпроси до премиера Борисов – 38. На 23 въпроса е получен отговор, на 13 от тези 23 е отговорил премиерът устно, на 10 сответните ресорни министри. 3 въпроса са оспорени по допустимост. 15 въпроса са останали нереализирани по волята на самите народни представители, което значи, че нито са ги преадресирали, нито са ги оспорили“, коментира още Караянчева. Тя посочи, че на 11 питания е получен отговор, на 6 е отговорил премиерът. „На 5 питания е оспорвана допустимостта по чл. 107, ал. 3 и Председателският съвет не ги е допуснал. 12 питания са останали нереализирани по волята на самите народни представители“, каза още Караянчева. „Адресират се до премиера ,за да могат да влезнат в статистиката и да се говори, че има върнати въпроси или че аз го крия. Задавайте въпроси, допустими по Конституция и правилник“, допълни още Караянчева. Тя коментира и темата за несъвместимост на член на ЦИК и отчете, че органът, който е оторизиран от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание по несъвместимост е Комисията за конфликт на интереси. Тя изтъкна, че проверка е направена и има произнасяне. "Нарушени принципи на публичност и прозрачност. Както вече знаете, идейният проект за нова сграда на парламента е от 2007 г. Винаги е бил достъпен за медиите. Идеята на това разпределение никога не е било да се ограничи достъпът на медиите до информация. Журналистите разполагат с просторна зала, оборудвана с монитори", заяви още Караянчева.

Тя обори мотивите за искането на оставката й точка по точка и накрая отсече "Моята чест не може за бъде отнета".

По-рано депутатите решиха със 145 гласа "за", 1 "против" и 3 "въздържал се" в дневния ред точка първа да бъде гласуване на предложението за предсрочно освобождаване на Цвета Караянчева от председателския пост на парламента. Под него стоят подписите на 96 депутати от „БСП за България” и ДПС, поискали Караянчева да напусне председателския пост. Корнелия Нинова припомни мотивите за исканото освобождаване. Първият е непознаване на Конституцията, втората - нарушаване на принципа на разделение на властите и уронване на престижа на законодателната власт и препятстване на функцията й за контрол над изпълнителната. Причината - от една година министър-председателят не е идвал на парламентарен контрол. 

"След като беше наречена от премиера "Кърджалийска"...(Нинова не довърши прословутото изказване) най-нормалното поведение бе тя да подаде оставка, за да защити честа на парламента и достойнството на българските жени. Вместо това тя написа на стената си във Facebook - аз вярвам в Бойко Борисов, това е неин избор, собствено нейно унижение. Но ние не искаме тя на това място да унижава институцията и да не мисли за достойнството на българските жени. Ние категорично настояваме госпожа Караянчева да освободи поста си", заяви Корнелия Нинова от парламентарната трибуна.

"Това трябва да стане заради две неща - авторитета на институцията Народно събрание, което благодарение на вас в последните години и на нея лично е на най-ниско ниво. И не на последно място - в името на защитата на българските жени, настояваме за оставка", каза още Нинова. 

Мустафа Карадайъ припомни мотивите на ДПС, които до голяма степен се препокриват с тези на БСП. Цвета Караянчева е ярко олицетворение на ГЕРБ и с агресивното си поведение напоследък го доказва. Когато нямаш капацитет, екпертиза, визия, остават агресията, омразата и арогантността. Това обаче няма да помогне на ГЕРБ да остане във властта, защото българските граждани не желаят да ги наставлянат и навикват, каза Карадайъ. ДПС ще гласува убедено за отстраняването на Цвета Караянчева от поста председател на НС, категоричен бе лидерът на ДПС. " Да забравиш, че си председател на парламент в парламентарна република и да се изявяваш като квартален партиен функционер, означава да извършиш политическо престъпление срещу Републиката.Настояваме за предсрочното освобождаване на г-жа Караянчева поради системно неизпълнение на задълженията си като председател на Народното събрание, нарушаване на Конституцията, уронване на престижа на Народното събрание и за подкопаване на устоите на парламентаризма и демокрацията. За 10 години сме разбрали, че ГЕРБ са ненадминати в арогантността си и затова едва ли ще се коригират. От ГЕРБ ще изчакат да мине гласуването и самозабравили се щепродължат по пътя. Ще пропуснат възможността да покажат, че могат да се коригират. Точно ГЕРБ, които се страхуват толкова много от служебен кабинет да направят неизбежно случването му. Всичко това ще доведе до нестабилност в държавата и всяко следващо правителство трябва да има първо спасителен план, при условия непознати за страната от повече от 20 и повече години. Естествено и популизмът ви, в това число. Това няма да помогне на г-жа Караянчева и на ГЕРБ да останат във властта, защото българските граждани не искат никой да ги наставлява и да ги навиква“, каза още Карадайъ. Според него Цвета Караянчева си мисли, че искането за оставката й е просто акт на опозицията и ще отмине. Нещо повече, Караянчева се опитва да дублира поведението на силно застъпените премиер и президент в опит да изпъкне и да печели дивиденти, но това не й се отдава и резултатъ е гаф, след гаф. Да забравиш или да пренебрегнеш, че си председател на парламента в парламентарна република и да се изявяваш като квартален партиен функционер, означава да извъриш политическо престъпление срещу Републиката и това историята няма да постради. От истината ви боли, нали“, каза още Карадайъ.

Искането за оставка е копи-пейст на такива искания през годините на прехода, които си дадох труд да прегледам, опита се да защити Караянчева Славчо Атанасов от Обединени патриоти(НФСБ). Аз твърдя, че този политик не е откраднал нито една стотинка от държавата, каза той за Караянчева. Идете в Кърджали и питайте за нея, призова той. ДПС и БСП не се усетихте как влизате в един капан - превръщате председателя на парламента в една мъченица. Г-жа Караянчева не е корумпиран политик, на второ място всички тези нелепости, че е била груба и арогантна, не са верни.

"Днес е поредният фарс, с който твърдя, че съсипахте авторитета на българския парламент. Един недостоен дебат. Госпожо Нинова, стига с тази любов към Бойко Борисов, всеки ден искате да дойде в парламента. Ако иска Борисов ще дойде, ако не иска няма да дойде. Отидете в един ресторант и си говорете по мъжки. Дебатът днес не е дали Цвета Караянчева е обидила парламента, а че Елена Йончева обиди цялата българска държава. Това каза председателят на Комисията по културата и медиите и депутат от ГЕРБ Вежди Рашидов. Той определи дебата за оставката на председателя на парламента като фарс. "Срам, един недостоен дебат", каза още Вежди Рашидов.

Марешки: Шест килима или болница, няма значение - важно е, че Караянчева е дарила

"Копаете дъното, а колкото повече копаете, толкова повече излизат най-лошите неща, които се случиха по ваше време, по времето на БСП.&n...

"Имам лоша новина за опозицията, Цвета Караянчева ще остане председател на парламента, тя има нашата категорична подкрепа", каза Красимир Ципов от ГЕРБ. "Днес ние съвсем убедено, ще гласуваме срещу този проект за решение за предсрочното ви освобождаване. По този начин ние ще дадем своята подкрепа към вас, защото оценяваме качестават ви, уважаема г-жо Караянчева, и умениеното да ръководите този парламент“, каза още Ципов. „Опитайте да формулирате наистина серизони мотиви. С тези мотиви, всъщност си признавате, че може би сте решили горе долу всяка седмица да гледаме подобни проекти за решения. Имаме една лоша новина за вас – няма да стане. Цвета Караянчева ще бъде председател на 44-ото Народно събрание докрая на месец март следващата година“, допълни още Красимир Ципов.

„Призовам да гласувате против предсрочното освобождаване на председателя на Народното събрание, тъй като няма нито един ясен подкрепен, мотивиран мотив“, посочи още заместник-председателя на ПГ на ГЕРБ.

Не сме съгласни с определението кърджалийска, но дотам завършва нашето несъгласие. Това каза народният представител от ДПС Хамид Хамид. Той се обърна към Цвета Караянчева с думите „уважаема кърджалийска мъченице“. Хамид Хамид изтъкна като аргумент основателни съмнения за несъвместимост на член на ЦИК и отбеляза, че именно Народното събрание е органът по назначаването му. Депутатът от ДПС поясни, че един заместник-председател на ЦИК няма направена проверка и такава не е направена в законноустановения срок. „Такава проверка не е направена и след изтичането на този срок до ден днешен. Това грубо неизпълнение на закона от страна на органа по назначаването й, представлява основание за предсрочно освобождаване на г-жа Караянчева като председател на Народното събрание“, каза още Хамид. Според него тази арогантност и грубо нарушаване на законите не е характерна само за Цвета Караянчева, а за цялото управление на ГЕРБ. „Ако г-жа Караянчева изобщо се запомни с нещо, то ще е с кратката, но и категорична оценка на своя партиен председател, станала достояние на всички български граждани. Не сме съгласни с него за думичката, която моя колега каза. Няма място думата кърджалийска в това определение, но дотам завършва нашето несъгласие с него“, каза още Хамид.

Александър Симов от БСП каза, че в Кърджали Караянчева няма авторитет и че ще я запомнят само с дарението на няколко евтини килима на Кърджалийския театър. Той напомни, че именно тя е натикала журналистите в мазето на парламента, а после излъгала.

Не разбирам какво разбирате от града Кърджали, аз съм от Кърджали и в центъра на този град седи паметника на моята майка, репликира Вежди Рашидов.Не ги въртете тези килими, защото не разбирате от килимарство, един килим, по който се ходи, стойността му нараства в сантиметри, г-н Симов, идете в Турция да хапнете рибка и да ви кажат колко струва стар килим. Дайте сега да очерним Караянчева, че работи в Кърджали. 

Александър Симов: Кърджали не иска Караянчева и градът да се свързва с хихикане по неин адрес

"Градът вече се свързва с хихикане, с градски легенди за Караянчева. А какво да кажем за нелепото обявяването на 6 стари килима за няка...

Веселин Марешки репликира, че 6 килима, 1 църква и 1 болница, няма значение, важен е актът на дарението. "Копаете дъното, а колкото повече копаете, толкова повече излизат най-лошите неща, които се случиха по ваше време, по времето на БСП. "Шест килима или една църква, или една болница, няма никакво значение. Важен е фактът на дарителство. Порових се да видя един от най-видните БСП лидери какво е дарил през живота си. Ще спомена само един от тях. Единственото, което Вигенин например е дарявал през живота си, е своята любов към лидера на БСП Сергей Станишев, да не ме разберете неправилно. Но ако само на това дължиш кариерата си, какво право имаш да критикуваш онези, които са помогнали на другите да живеят малко по-добре", заяви Веселин Марешки.

Сложили са ви софтуера да говорите против БСП, не му остана длъжен Симов.

Десислава Атанасова от ГЕРБ заяви, че е прочела внимателно мотивите и е доста изненадана от тяхната непълнота и липса на аргументи. Говореше се твърде много за г-жа Караянчева в лично качество. Да загърбим личните нападки и обиди и да говорим по същество. Като опозиционен акт искането пак представя синхрона между БСП и ДПС, каза Атанасова. 

Още: "Обвинение: В парламента се краде!"

"Депутати почти стигнаха до бой в парламента"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Даниел Митов се отказа да бъде външен министър (ВИДЕО)

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

На първо четене: Вдигат заплатите на военните с 30%

"Не е честно": Борисов не е доволен, че всички го питат за Митов (ВИДЕО)

Желязков с първи думи за исканата му оставка (ВИДЕО)

"Не съм предлагал нищо": Срещата премиер-президент приключи безславно

БСП иска оставката на Росен Желязков

Войната в Близкия Изток помага на Путин, трябва военна помощ за Украйна: Говори министърът на отбраната

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com